Prototipul unui flacon inteligent de pastile, care face mult mai mult decât să-ți amintească să-ți iei tratamentul

Flaconul de pastile inteligent13 min read

De Monica Georgescu 22.10.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Un număr foarte mare de pacienți nu își ia tratamentul prescris conform indicațiilor medicului. Se numește non-aderență la tratament și este o problemă reală. Un raport al OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) estimează că non-aderența la tratament stă la baza a 200.000 de decese prevenibile doar în Uniunea Europeană.

Când tratamentul e doar pe rețetă

Motivele pentru care un pacient poate să nu-și urmeze corect tratamentul sunt multiple. Uitarea este unul din motivele neintenționate: pur și simplu omiți să iei pastila la ora recomandată sau în doza corectă. Ori poate schimbi momentul zilei când medicul ți-a spus să iei tratamentul cu altă oră, care la prima vedere pare mai convenabilă. Ceea ce nu știm este că multe tratamente trebuie luate la ore regulate sau la anumite intervale ale zilei pentru a fi eficiente sau pentru a evita diverse interacțiuni cu alimentele sau cu alte medicamente.

Un alt motiv este refuzul de a urma tratamentul. Un pacient poate refuza să mai urmeze tratamentul prescris atunci când crede că experimentează efecte adverse. Sau poate decide de la sine putere că se simte mai bine și că nu mai are nevoie de acel tratament. În cazul antibioticelor, de exemplu, scurtarea tratamentului poate face ca infecția să recidiveze și, mai mult, poate determina dezvoltarea rezistenței acelei tulpini bacteriene la tratament – unul din cele mai mari pericole ale medicinei moderne.

În cazul bolilor cronice, care necesită tratament îndelungat, non-aderența la tratament poate atinge 50%, conform unui raport publicat în 2018 de Institutul Național de Sănătate din SUA. Asta înseamnă că o persoană din două nu-și va urma tratamentul prescris pe termen lung. Este o statistică îngrijorătoare: pacienții cu boli cronice – precum diabeticii sau cardiacii – care nu-și iau tratamentul prescris au un risc de deces de două ori mai mare decât cei care urmează tratamentul.

Pastile administrate inteligent

O companie din Marea Britanie – Elucid – vrea să schimbe aceste statistici sumbre cu ajutorul tehnologiei. Soluția pe care o propun se numește Pill Connect și este un sistem care poate transforma orice flacon de pastile într-unul inteligent, care „comunică” atât cu pacientul, cât și cu medicul său.

Pill Connect este un sistem inteligent prin care flaconul de pastile poate fi conectat la un telefon sau la un smartwatch. Pentru că viitorul medicinei este unul digital!

„Din păcate, mulți pacienți nu urmează tratamentul conform indicațiilor medicului. Vrem să ajutăm acești pacienți să-și ia tratamentul în mod corect și, în același timp, vrem să informăm medicul atunci când pacientul nu-și urmează tratamentul dintr-un motiv sau altul. Telefoanele și ceasurile inteligente au devenit foarte populare în ultimii ani. Așa că ne-am gândit că am putea conecta flaconul de pastile de aceste dispozitive inteligente pentru a îmbunătăți aderența la tratament”, explică dr. James Burnstone, CEO al companiei Elucid.

Cum funcționează

Pill Connect este un flacon cu un capac inteligent, care știe când și cum să dozeze pastilele individualizat, în funcție de rețetă și la ora potrivită. Capacul dozator a fost gândit și proiectat pentru a se potrivi la toate flacoanele standard de pastile. Capacitatea flaconului va depinde în mare măsură de dimensiunea și forma pastilelor, dar producătorii spun că va putea găzdui cel puțin 30 de pastile. Dacă pastilele recomandate de medicul curant vin pe folie și nu în flacon, pacientul sau chiar medicul curant le poate transfera în flacon.

În continuare, pacientul trebuie să descarce o aplicație pe telefon sau pe ceasul inteligent (aplicația este compatibilă Android și Apple). În acea aplicație, pacientul sau medicul pot stabili regimul de tratament. De exemplu: o capsulă de două ori pe zi, dimineața la 9 și seara la 9.

La ora potrivită, pacientul va primi o notificare pe telefon și/sau pe ceas, amintindu-i să-și ia tratamentul. Dacă pacientul răspunde notificării, capacul se deschide și oferă tratamentul corect (o capsulă sau două sau trei, exact cât trebuie, fără să ofere acces la tot conținutul flaconului). În tot restul timpului, flaconul rămâne închis, iar pacientul nu poate accesa conținutul, pentru a preveni dubla administrare – o problemă frecventă în cazul pacienților în vârstă, dar nu numai. Dublarea dozei recomandate poate cauza neplăceri care pot fi interpretate eronat ca efecte adverse, sau, în anumite situații, poate fi extrem de periculoasă, cauzând supradozare.

Sistemul inteligent distribuie doza corectă la ora stabilită

Mecanismul flaconului inteligent poate fi ajustat pentru a distribui pastile de forme și dimensiuni diferite, după nevoie. În plus, informația – faptul ca pacientul a luat pastila conform schemei de tratament – se înregistrează. Medicul poate avea acces online la sistemul centralizat si poate urmări aderența pacienților săi la tratament. Acest detaliu este foarte important atunci când pacientul este înregistrat într-un studiu clinic, ale cărui rezultate pot depinde de aderența la tratament, atunci când pacientul este în vârstă sau suferă de probleme de memorie.

Dacă pacientul nu răspunde notificării prin care i se amintește să-și ia pastila, sistemul inteligent permite trimiterea unui mesaj sau apelarea acestuia de către medic, pentru a afla care este motivul din spatele deciziei de a nu urma tratamentul după orarul stabilit.

De asemenea, dacă pacientul nu se simte bine, dacă crede că experimentează efecte adverse de la tratament sau dacă are orice altă problemă care îl împiedică să-și urmeze tratamentul, el are opțiunea de a selecta refuzul tratamentului la ora stabilită, urmat de un mesaj către doctor în care explică sau își motivează decizia. Astfel, medicul poate afla în timp real dacă pacientul său are probleme în urmarea tratamentului, dacă suferă reacții adverse sau dacă tratamentul îi cauzează alte neplăceri.

Primele aplicații: studiile clinice

În acest moment, flaconul inteligent creat de Elucid pentru monitorizarea și îmbunătățirea aderenței la tratament este testat în parteneriat cu câteva companii farmaceutice și companii de cercetare. Principala aplicație testată ține de utilitatea sistemului în studiile clinice.

În studiile clinice, non-aderența la tratament poate modifica rezultatele studiului și poate duce la irosirea unor bugete uriașe. Vorbim atât despre medicamente foarte scumpe, aflate în faza de testare, cât și despre posibila afectare a rezultatelor studiilor prin non-aderența unor pacienți la tratament.

În cercetarea medicală, asta înseamnă nu doar bani irosiți, ci și prelungirea timpului necesar aprobării unor tratamente pentru punere pe piață. Închipuiți-vă un scenariu în care un medicament revoluționar pentru diabet nu ajunge să fie pus pe piață pentru că nu reușește să se afirme în faza studiilor clinice. Iar aceste rezultate sunt influențate negativ de participanți la studiu care nu iau tratamentul conform recomandărilor. Cu siguranță, ar fi în interesul investigatorilor și al companiilor farmaceutice ca medicamentele noi să beneficieze de condiții optime de testare.

Dar, dincolo de utilitatea în cercetarea clinică, domeniile de aplicație ale sistemului Pill Connect sunt nelimitate. Un sistem de dozare inteligentă a tratamentului ar putea crește aderența la tratament a oricui, de la copii care trebuie să-și ia tratamentul la școală până la persoane singure, sau chiar pacienți diagnosticați cu demență de tip Alzheimer într-o fază incipientă.

Viitorul medicinei este cu siguranță e-health. De ce nu și un flacon inteligent pentru pastile?

SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Pacienții cu diabet ar putea să aibă în curând la dispoziție injecții cu insulină fără ac

De
Oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte o metodă nedureroasă pentru ca persoanele cu diabet de tip 1 să își poată ține sub control această boală.
SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?