Livrări de medicamente cu drona8 min read

De Monica Georgescu 24.10.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Stai în pat, capul îți bubuie, nasul nu vrea să te ajute să respiri iar gâtul se încăpățânează să usture. Nu e grav, e sezonul gripei și al virozelor, știi că o să treacă, ai nevoie doar de un pic de odihnă.

Ai prefera să nu ieși din casă, deci ai comandat online medicamentele de care ai nevoie de la farmacie. Primești un mesaj de confirmare de la firma de curierat: drona care îți va livra coletul cu medicamente va ajunge în fața casei tale în 5 minute. E un scenariu care poate deveni real în următorii ani, căci această nișă este în plină dezvoltare, pe piața americană fiind acordată prima licență comercială pentru operarea unei flote aeriene pentru livrări cu drona.  

O flotă de drone și un lanț de farmacii

Compania internațională de curierat UPS a anunțat că va începe în următoarele săptămâni un program-pilot de livrări de medicamente și produse parafarmaceutice cu drona, în câteva orașe din Statele Unite. Compania de curierat are o unitate proprie de drone, denumită inventiv Flight Forward.

Iar programul-pilot de livrări „aeriene” de medicamente face parte dintr-un parteneriat exclusiv cu rețeaua americană de farmacii CVS. Clienții acestui lanț de farmacii vor putea comanda online medicamente sau vor putea cere să li se livreze rețetele electronice acasă, la serviciu sau chiar la căminul universității, iar coletul ar putea fi livrat cu drona.

Până la acest moment, UPS a operat cu succes un serviciu de livrare cu drona în amplul campus al spitalului WakeMed din North Carolina. Acolo, dronele UPS efectuau aproximativ 10 zboruri pe zi livrând în siguranță mostre biologice și colete cu materiale sanitare. Acum, compania a anunțat că va extinde acest serviciu la un al doilea centru medical, la Spitalul Universitar din Utah, într-un parteneriat cu compania Matternet. De asemenea, UPS a spus că este în discuții cu o companie distribuitoare de produse farmaceutice, pentru un contract de livrări cu drone în campusurile mai multor centre medicale partenere.

Competiție pe cerul SUA

Trebuie precizat că în SUA există o competiție acerbă între companiile care vor să introducă pe scară largă livrările cu drona. Pe lângă UPS, giganții Amazon și Alphabet Inc. (compania-„mamă” a Google) dețin și ei flote de drone și au un interes direct în lansarea unor afaceri de livrări aeropurtate folosind aeronave fără pilot.

În acest moment însă, se pare că Flight Forward, subsidiara companiei UPS, a făcut un pas înaintea competiției, primind prima autorizație de transport cu drona de la autoritatea care reglementează aviația civilă în SUA.

Premieră la Administrația Aviației Federale

La 1 octombrie, Administrația Aviației Federale (FAA) a oferit companiei Flight Forward prima certificare care îi permite acesteia să opereze o flotă de drone în scop comercial. Este vorba despre o licență dublă: de transportator și de operator aerian, licență care va permite companiei să-și extindă serviciul de livrare cu drona către parteneri dintr-o gamă largă de industrii.

Conform licenței, dronele UPS vor putea livra pachete chiar și mai grele de 25 de kg (limita admisă în prezent). Compania spune că nu are încă drone capabile să facă transporturi atât de grele, însă lucrează la acest lucru.

Practic, prin parteneriatul cu lanțul de farmacii CVS, compania UPS se grăbește să facă primii pași către un serviciu de curierat modern, cu livrare aeriană. Și nu e de mirare: este o șansă unică de a „zbura” peste competiție, care rămâne prinsă în trafic.

Restricții de zbor

Pentru a tempera un pic optimismul care însoțește știrea, trebuie spus că în majoritatea țărilor există în continuare restricții stricte legate de zborul cu drone. Autoritățile din SUA spun că abia în anul 2021 se vor schimba reglementările generale privind operarea dronelor în spațiul aerian. Până atunci, companiile care operează transport cu drone vor trebui să respecte anumite condiții. De exemplu, fiecare dronă trebuie să aibă un operator, nu există încă posibilitatea ca o singură persoană să opereze simultan mai multe drone, deși UPS spune că va face cerere la FAA pentru a permite acest lucru. De asemenea, este nevoie de un document de exceptare de la FAA pentru fiecare traseu efectuat „în orb” – fără ca operatorul să aibă drona în vizor.

Și, momentan, transporturile cu drona vor fi limitate la campusuri și zone private. Scott Price, directorul de strategie al companiei UPS spune că există sute de astfel de spații în SUA, unde serviciile de livrare cu drona vor putea fi efectuate în condiții de maximă siguranță și respectând legislația în vigoare.

SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Pacienții cu diabet ar putea să aibă în curând la dispoziție injecții cu insulină fără ac

De
Oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte o metodă nedureroasă pentru ca persoanele cu diabet de tip 1 să își poată ține sub control această boală.
SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?