Tu cu cine îți lași pisica singură acasă?

Ebo – robotul care se joacă cu pisica ta când nu ești acasă10 min read

De Monica Georgescu 20.12.2019, ultima actualizare: 13.03.2020

Câteodată cred că am cea mai leneșă pisică din lume. Când plec de acasă, de dimineață, o las moțăind pe caloriferul cald. Mă întorc seara și o găsesc fix acolo. Aș putea presupune că nu s-a mișcat din loc, dacă n-aș remarca că bobițele din castron au dispărut ca prin minune.

Enache a ajuns în casa și viața mea acum șase ani, fix în preajma Crăciunului. Nu știu exact câți ani are, pentru că era o pisică deja matură când am decis să îi oferim un cămin adevărat, departe de toate pericolele vieții „de stradă”. A părut foarte mulțumită de aranjamentul propus și s-a adaptat surprinzător de repede cu stilul de viață al unei pisici „de apartament”.

Pisica Enache. Când nu doarme.

Dacă au condițiile necesare – mâncare la discreție și un culcuș călduros – pisicile domestice pot să doarmă între 16 și 20 de ore pe zi. De obicei, se „activează” pentru câteva ore când stăpânul ajunge acasă. Dar de obicei, la momentul acela, „stăpânul” este prea stors de energie să se mai poată juca cu pisica și vrea doar să moțăie la rândul său pe canapea, uitându-se la un film.  

Acest stil de viață sedentar și, adesea, lipsit de foarte mulți stimuli, nu este neapărat benefic companionilor noștri felini (și nici nouă, oamenilor, dar acesta este un subiect pentru un alt articol). Din fericire, tehnologia vine din nou cu o soluție, pentru ca pisica ta de apartament să se joace și să facă mai multă mișcare, chiar și atunci când tu nu ești acasă!

Robotul care se joacă cu pisica

Ebo, un roboțel inteligent, promite să-ți țină companie pisicii tale, să o distreze și să o mențină activă, în formă și sănătoasă. Roboțelul poate fi programat să se joace cu pisica la anumite ore sau momente din zi, sau poate fi activat de stăpân, pentru o sesiune de joacă de „la distanță”.

În acțiune (GIF by Ebo)

Ebo se rostogolește prin casă, scoate diferite sunete, este dotat cu senzori „de coliziune” pentru a evita obstacolele și este proiectat „să cadă mereu în picioare”, chiar și atunci când o pisică curioasă îl prinde, îl întoarce pe toate părțile și îl smotocește. Producătorii spun că roboțelul este creat din materiale special alese pentru a rezista cu stoicism la gheruțele și colții mâțelor.

Roboțelul este proiectat să simuleze mișcările unui mic animal – poate un șoricel mai grăsuț, deși am prefera să nu ne gândim la asta – pentru a activa instinctele de vânător înnăscut ale pisicii tale de apartament. De asemenea, micul robot-companion este dotat cu un laser – pentru că se știe că nicio pisică din univers nu poate rezista punctului roșu mișcător– și poate fi accesorizat cu diferite „pălăriuțe” interschimbabile cu pene, antene sau cornițe în vârf – jucării deopotrivă amuzante și eficiente în stimularea pisicilor din întreaga lume.

Are și laser!? (GIF by Ebo)

Ebo este proiectat pentru aproximativ două ore de joacă în modul autonom, iar atunci când bateriile sunt pe sfârșite, roboțelul știe să se întoarcă singur la stația sa de încărcare. Durează aproximativ două ore să se încarce și apoi se poate juca din nou – ceea ce-l face ideal pentru momentele în care trebuie să-ți lași pisica mai mult timp singură acasă și vrei să nu se plictisească.

Nu doar pentru pisica ta

Cel mai important – Ebo nu este doar pentru pisica ta, este și pentru tine. De fapt, este pentru noi, toți, posesorii de pisici care petrecem prea multe ore departe de casă și de ele. Roboțelul este dotat cu o cameră video și cu un microfon, astfel încât poți să vezi ce face pisica ta acasă. Poți chiar să interacționezi cu ea, să-i vorbești și să-i captezi atenția.

O aplicație mobilă îți permite să preiei controlul roboțelului și să te joci chiar tu cu pisica, de la distanță. De asemenea, camera îți permite să faci poze sau videoclipuri cu mâța „în acțiune” și – desigur – să le arăți prietenilor și să le postezi pe rețelele sociale. Pentru că se știe că mâțele sunt un izvor nesecat de like-uri și inimioare (unul din motivele pentru care am decis și noi să scriem acest articol).

O idee genială

Roboțelul Ebo este disponibil pe platforma Kickstarter, unde proiectul s-a dovedit un succes absolut. Ebo a reușit să strângă mai mult de 400.000 de dolari de la peste 2.000 de persoane care au ales să sprijine proiectul achiziționând în avans roboțelul sau donând pentru a-l susține. Suma obținută este de aproape 100 ori mai mare decât obiectivul inițial, modest, de aproximativ 5.000 de dolari. Cu siguranță, nu suntem singurii cărora li s-a părut genială ideea unui robot-companion care să țină de urât animalului de companie atunci când noi lipsim de acasă.

Roboțelul Ebo costă 160 de dolari, iar pentru încă 20 de dolari poți primi și o zgardă cu senzori, care monitorizează activitatea pisicii, pentru a garanta că Ebo își face cu succes treaba de antrenor de fitness pentru mâțe. Prețul este unul foarte bun, demonstrând, din nou, că tehnologiile care acum doar câțiva ani erau încă de domeniul SF-ului devin accesibile tuturor.

Dacă obișnuiți să plecați de sărbători sau în weekend de acasă, acum vă puteți lăsa liniștiți pisica în „grija” unui companion inteligent precum Ebo. Partea și mai bună este că veți putea interacționa și vă veți putea juca cu prietenul vostru blănos și de la distanță. Nu-i așa că-i grozav?

TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Adina Vălean: „Primele taxiuri aeriene ar putea zbura la Olimpiada de la Paris”

De
Comisara europeană pe transporturi explică cum ar putea arăta viitorul mijloacelor de transport din Europa, de la digitalizarea sistemului feroviar la avioane electrice.