Evoluția consumului de telefonie mobilă în ultimul deceniu7 min read

De Mindcraft Stories 27.12.2019

Apariția telefoanelor a schimbat destul de profund modul în care comunicăm – sună a clișeu, dar una dintre caracteristicile de bază ale clișeelor e că sunt adevărate. Studiile care analizează tematica asta arată că, datorită tehnologiei, comunicăm mult mai rapid, deși nu neapărat mai bine. De exemplu, când vorbim cu cineva față în față suntem mai predispuși să le spunem secrete despre noi decât atunci când facem același lucru online.

Sau, pe de altă parte, știai că dacă pui punct la finalul unui mesaj text pe care-l trimiți el va fi interpretat ca fiind mai puțin sincer? Ca să înțelegi situația în profunzime, mai e nevoie să menționăm că acest lucru nu s-a întâmplat deloc în cazul tradiționalelor texte scrise de mână.

În condițiile în care abilitatea de a comunica (probabil cel mai important instrument din arsenalul omenirii) se schimbă tot mai des și, mai ales în această perioadă în care toată lumea își sună rudele sau le va trimite SMS-uri prin care să le ureze „Crăciun Fericit” ori „Un An Nou Fericit” ori clasicele „Fie ca…”, ne-am uitat peste datele statistice ale ANCOM ca să înțelegem cum folosește utilizatorul român telefonul – de la cât de mult vorbește la câte mesaje trimite și la cât de mult consumă traficul de date.

De asemenea, am vrut să aflăm cum a evoluat situația în România în ultimul deceniu, perioadă în care au apărut telefoane din ce în ce mai performante și, cel mai important, internetul a ajuns la tot mai mulți oameni în România.

Apelurile telefonice

De la celebrul beep folosit acum mulți ani (deși nu atât de mulți) pentru a economisi minute, majoritatea utilizatorilor de servicii de telefonie au ajuns să aibă minute nelimitate. Totuși, situația a evoluat surprinzător în acest deceniu în care oamenii au început să înlocuiască apelurile telefonice cu apeluri pe Messenger, WhatsApp sau Telegram.

Așadar, în 2010 românii vorbeau în medie 2 minute și 13 secunde la fiecare apel, iar, în total, s-au vorbit la telefon 52,1 miliarde de minute, echivalentul a peste 99,000 de ani vorbiți la telefon într-un singur an.

În 2018, situația a evoluat semnificativ. Românii vorbeau în medie mai mult la telefon, mai exact 2 minute și 51 de secunde pe fiecare apel. În plus, în total, au fost vorbite la telefon 67,6 miliarde de minute, echivalentul a peste 128,600 de ani.

„FIE CA…” 

În cazul mesajelor trimise de români, situația a trecut de la oferte cu un număr limitat de SMS-uri, la începutul acestui deceniu, la un număr nelimitat de SMS-uri pe care le poți trimite acum la majoritatea opțiunilor oferite de furnizorii din România.

Totuși, competiția a rămas aceeași ca și în cazul SMS-urilor, între aplicațiile care îți permit să trimiți mesaje, poze, GIF-uri, videoclipuri și atașamente.

În 2010, înainte să existe Facebook Messenger, și la puțin timp după lansarea aplicației WhatsApp, românii trimiteau în medie 27 de SMS-uri lunar. În total, în 2010 au fost trimise 7,9 miliarde de mesaje.

În 2018, în ciuda popularizării aplicațiilor de mesagerie, românii trimiteau în medie 50 de SMS-uri pe lună, în tot anul fiind trimise 13,3 miliarde de mesaje, aproape dublu comparativ cu începutul deceniului.

Consumul de internet

Situația traficului de date consumat de români este disponibilă doar pentru anul 2018. În 2010, ANCOM nu a strâns date referitoare la acest caz. Așadar, în 2018 am consumat, în medie, 26 de GB de internet pe lună, destul cât să putem descărca filme, jocuri sau zeci de mii de cărți.

Andrei Petre este un tânăr reporter, școlit la Casa Jurnalistului. Lucrează în zona de investigație și reportaj. Încearcă să înțeleagă mai bine tech-ul.

TEHNOLOGIE|CORONAVIRUS

Cum ne schimbă izolarea relația cu tehnologia?

De Radu Călin Crahmaliuc 07/04/2020
Ne place sau nu să recunoaștem, virusul ne-a dat viețile peste cap și ne-a obligat să ne bazăm mai mult decât oricând pe tehnologie. Ar trebui însă să îmbrățișăm schimbarea sau să ne întoarcem la obiceiurile de consum de dinainte?
TEHNOLOGIE|CORONAVIRUS

3D printing-ul ca armă împotriva COVID-19

De Radu Călin Crahmaliuc 30/03/2020
Într-un moment în care tehnologia poate să facă diferența dintre viață și moarte, e 3D printing-ul o soluție miraculoasă sau un risc?
TEHNOLOGIE

Gadgeturile lui 2019 - trenduri și evoluții

De Mindcraft Stories 06/01/2020
Internet of Things și promisiunea interconectivității au devenit realități în viața noastră de zi cu zi. Device-urile sunt din ce în ce mai smart iar accesibilitatea lor a crescut.
TEHNOLOGIE

Primul cartier de case scoase la imprimantă, construit în Mexic

De Monica Georgescu 23/12/2019
Primele două case au fost deja printate în mai puțin de 24 de ore și își așteaptă cuminți viitorii proprietari. Cartierul va avea în total 50 de case printate.