Ștefan-Cristian Cioată/Guliver/Getty Images

Poți să iei coronavirus de la câinele tău?8 min read

De Ștefania Matache 22.03.2020, ultima actualizare: 07.11.2020

Răspunsul scurt e nu. Pentru răspunsul lung încă nu există suficiente studii, dar toate indiciile arată că și tu și animalul tău nu veți face schimb de virusul responsabil pentru COVID-19.

În 2018, româniiInformații de pe Statisa, atât pentru câini, cât și pentru pisici. aveau în jur de 4 milioane de câini de companie și 4,3 milioane de pisici. Asta înseamnă că în 42% din gospodăriileShare of households owning at least one dog in the European Union in 2018, by country”, statista.com din România se afla cel puțin un câine, ceea ce ne face fruntași în topul țărilor europene. În acest context, e firesc să te întrebi dacă virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala numită COVID-19, se poate transmite de la om la animal sau invers.  

Virusul are origine animală

Studiile genetice realizate până acum arată că virusul are origine animală, fiind rudă apropiată cu un tip asemănător de coronavirus prezent la liliecii rinolofide (cu potcoavă), și că ar fi ajuns la om printr-un intermediar animal, pangolinul. Știm însă că ruta predominantă de transmitere a virusului SARS-CoV-2 este de la om la om, și că până acum nu au apărut dovezi că animalele de companie pot răspândi boala. 

Povestea câinelui din Hong Kong

De la începutul pandemiei, un singur animalRaportul a fost publicat pe site-ul Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. oie.int. a fost depistat cu noul virus SARS-CoV-2. Este vorba despre un câine pomeranian de 17 ani din Hong Kong, care avea un stăpân bolnav. Pe 26 februarie, câinele și stăpânul au fost izolați, iar veterinarii au confirmat că și animalul a fost infectat, chiar dacă rezultatul a fost unul „slab pozitiv”. 

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a listat cazul câinelui din Hong Kong ca fiind primul de acest fel din lume. În următoarele săptămâni de carantină, câinele nu a dezvoltat niciun simptom asociat cu boala COVID-19. După ce ultimele teste pentru virus au fost negative, temerile referitoare la posibilitatea transmiterii de la om la animal au dispărut, iar autoritățile au decis să elibereze câinele pe 14 martie. 

Două zile mai târziu, însă, câinele a murit. Cauzele morții nu au putut fi stabilite cu certitudine, pentru că stăpânul, care între timp s-a vindecat, a refuzat autopsia, dar veterinarii sunt de părere că de vină ar fi fost stresul și anxietatea„Elderly dog dies in Hong Kong after release from precautionary coronavirus quarantine”, reuters.com provocate de izolare și testări. 

Ce precauții ar trebui să-ți iei față de animalul tău

Potrivit Organizației Mondială a Sănătății (WHO), Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Comunității Globale a Veterinarilor (WSAWA),The New Coronavirus and Companion Animals”, wsava.org până în prezent nu există dovezi care să ateste că boala COVID-19 se poate transmite de la om la animal sau invers, astfel încât nu există motive să renunți la animalele de companie sau să iei măsuri care le-ar pune în pericol bunăstarea. 

Cu toate acestea, este recomandatInterim Guidance for Public Health Professionals Managing People With COVID-19 in Home Care and Isolation Who Have Pets or Other Animals”, cdc.gov să aplici regulile de igienă de bază: să te speli pe mâini cu săpun și apă potabilă înainte și după ce atingi animale, mâncarea lor sau alte accesorii. Ar trebui să-ți protejezi animalul de contactul cu saliva ta, adică să nu-l pupi, lingi, muști și să nu împărțiți mâncarea.

Evită contactul cu animale bolnave sau fără stăpân sau cu alimente de origine animală stricate. Recomandările standard privind carnea crudă, laptele și organele animale rămân aceleași – atâta timp cât provin de la animale sănătoase și au fost gătite la temperaturi înalte, nu prezintă niciun pericol pentru consum. 

Ce faci dacă ai COVID-19 și animale de companie

Chiar dacă consensul științific este că animalele de companie nu joacă un rol„Animals and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”, cdc.gov în răspândirea bolii, OMS recomandă ca stăpânii de animale infectați cu SARS-CoV-2 să-și limiteze contactul cu ele, până când vom avea mai multe informații despre virus. 

Dacă ai simptome specifice COVID-19, anunță imediat autoritățile și evită contactul cu alte persoane și cu animalul tău. Găsește o persoană apropiată care să se îngrijească de el. 


Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.



Text de

Ștefania Matache

Reporter la prima tinerețe și la a treia carieră. Caut să-mi duc cititorul în realități la care n-ar avea acces în mod obișnuit.


MEDIU|QUICK QUESTION

După ce au speriat Parisul, ploșnițele „au ajuns” și în Micul Paris. Dar chiar e o problemă?

De
Mai ții minte panica pe care presupusa invazie a ploșnițelor a semănat-o în 2023 printre parizieni? Aceeași situație pare să se repete acum în România. 
SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?
CULTURĂ|QUICK QUESTION

Cum îți dai seama dacă un tablou e fals?

De
Mai multe tablouri din colecția privată a familiei fostului premier Adrian Năstase au fost expuse la MNAR, într-o importantă expoziție dedicată pictorului Victor Brauner. Doar că există o problemă: acestea ar putea fi false.
CULTURĂ|QUICK QUESTION

Te gândești la Imperiul Roman? E și nu e o problemă

De
Un trend de pe TikTok reamintește că civilizația occidentală a fost și încă este obsedată de un trecut considerat glorios.