Matt Carr/Guliver/Getty Images

Conspirația coronavirus+5G era mai mult decât previzibilă32 min read

De Mihai Ghiduc 13.04.2020, ultima actualizare: 07.11.2020

Orice eveniment global de amploarea actualei pandemii COVID-19 vine cu câteva teorii conspiraționiste la pachet. Că unii s-au gândit să lege coronavirusul de 5G n-ar trebui să mire pe nimeni.

Cel mai probabil citești acest articol pentru că știi deja că nu există vreo legătură între coronavirus și 5G. Dacă e așa, un adept al conspirațiilor îți va spune imediat că ești unul dintre naivii care se lasă „păcăliți” de forțele maleficeA se citi „Noua Ordine Mondială”. care vor să umple lumea de turnuri 5G. Sau că te plătește cineva.Bill Gates, de data aceasta, nu Soros. Cei care descoperă secretele ascunse ale lumii știu deja: coronavirusul și 5G-ul sunt strâns legate, virusul nu există și totul e doar o perdea de fum creată pentru ca Guvernul Mondial să introducă vaccinarea obligatorie și să ne pună tuturor cipuri. Cam asta e, pe scurt, conspirația care otrăvește paginile de Facebook ale unora dintre prietenii sau părinții noștri. Cum s-a ajuns, deci, aici?

Anti-5G a fost mai întâi anti-Wi-Fi

Existența unei mișcări anti-5G precede această pandemie. Am găsit referințe undeva prin 2015-2016, o perioadă în care campaniile de dezinformare online erau la apogeu – e drept, concentrate pe alegerile din SUA și Brexit – pe Global Research,Un site canadian care, în ciuda numelui, n-are vreo legătură cu cercetarea și care publică aproape orice demonstrează că Occidentul e nașpa, fondat de conspiraționistul Michel Chossudovsky. wikipedia.org ceea ce explică multe. Acest site, care este una dintre principalele surse de „informații” pentru diverse mișcări pseudoștiințifice și pentru teorii conspiraționiste, preia adesea articole din Sputnik, iar fondatorul, Chossudovsky, este editorialist la Russia Today. Nu-i de mirare deci că mișcarea anti-5G are legături cu adepții pseudoștiinței și ai teoriilor conspirațiilor. 

Rusia a fost acuzată destul de des în ultima perioadă că se folosește de conspiraționiști pentru a băga bățul prin gard și a semăna discordie în lumea occidentală. Să nu uităm că URSS-ul a inventat conspirația care susținea că virusul HIV a fost creat în laborator de americani. Ne vom întâlni cu ea ceva mai jos. Operațiunea InfektionGăsești detalii pe wikipedia.org a folosit un ziar indian pentru a planta această știre care face pui și astăzi. Și în cazul COVID-19, siteurile finanțate de ruși fac jocul conspirationistilor, iar un site indian (că ne-am modernizat) a pornit zvonul că și coronavirusul a fost creat în laborator. Evident, Rusia și-a băgat coada și în mișcarea anti-5G.The New York Times a investigat acest lucru încă de anul trecut. nytimes.com  

CITEȘTE ȘI: Zvonuri și fake-news. Și dezinformarea e pandemică.

Mișcarea anti-5G vine și în siajul unor îngrijorări mai vechi în ceea ce privește undele electromagnetice și efectele lor asupra sănătății. Activiștii care luptă cu ele consideră că acestea ar putea produce cancer. Înainte de 5G, „dușmanul” a fost Wi-Fi-ul,Spre exemplu, în 2011, în Canada, existau părinți care își retrăgeau copiii din școlile care instalau routere Wi-Fi, theglobeandmail.com. Pagina de Facebook „Parents against Wi-Fi in Schools”, lansată tot în 2011, luptă acum împotriva 5G-ului. facebook.com iar celebrele grupuri de părinți îngrijorați de sănătatea copiilor lor au fost un creuzet perfect pentru creșterea mișcării. Dacă mergi mai departe în trecut, ajungi la discuțiile despre problemele de sănătate date de liniile electrice, și acestea fiind acuzate multă vreme că ar cauza cancer,Cum ar fi, într-un controversat studiu din 2005 („Childhood cancer in relation to distance from high voltage power lines in England and Wales: a case-control study”, bmj.com), contrazis de comunitate științifică și de studii mai recente („Adult cancers near high-voltage overhead power lines”, ncbi.nlm.nih.gov) care n-au găsit vreo corelație. fără a se explica însă posibilul mecanism.

Legătura dintre anti-5G și anti-vaccinare

Pe lângă undele electromagnetice, un alt „dușman” al grupurilor de părinților sunt, după cum se știe, vaccinurile. Și, cum mișcarea anti-vaccinistă convingea tot mai mulți părinți să refuze vaccinarea și începuse să amenințe imunitatea de masă, atunci când statele și medicii au reacționat, cerând vaccinarea obligatorie, ținta anti-vacciniștilor s-a schimbat și ea. Mai puține discuții despre „vaccinul cauzează autism”,Probabil cel mai celebru exemplu al răului pe care-l poate face un singur studiu măsluit sau slab, dacă nu e verificat cum trebuie înaintea publicării. The Lancet a retras de mult studiul lui Andrew Wakefield, dar sămânța a fost plantată. wikipedia.org mai multe despre libertate și dreptul omului de a refuza ce nu-i place. Anti-vacciniștii au început lupta cu vaccinarea obligatorie.

Era aproape inevitabil ca cele două mișcări să se unească, mai ales că majoritatea membrilor erau comuni. În România, de exemplu, campania „Stop 5G România” a fost pornită de Asociația Pro Consumatori România, un ONG de utilitate publicăÎn Registrul asociațiilor și fundațiilor, un Excel aproape inutilizabil, apare de două ori, cu adrese diferite. implicat și în mișcarea anti-vaccinare. Președintele acestuia, Costel Stanciu, a fost adesea invitat la televiziuni (unde este prezentat invariabil cu titlul său academic) pentru a vorbi împotriva vaccinării obligatorii, iar asociația publica, în 2016, advertorialeCum este acesta, din romanialibera.ro în care își explica poziția anti-vaccinare. Tot prin 2016, mișcarea își arăta și disponibilitatea de a „adapta” adevărul ca să se potrivească cu nevoile mișcării anti-vaccin. Astfel, atunci când a început scandalul bebelușilor din Argeș,În februarie 2016, au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu bacteria E. Coli la sugari din județul Argeș, cauzate de laptele infectat de la o firmă de lactate din zonă. hotnews.ro asociația s-a grăbit să acuze că autoritățile folosesc infecția cu E. Coli drept acoperire pentru niște presupuse efecte secundare ale vaccinurilor, într-un text publicat, tot sub formă de advertorial, în România Liberă.Publicația a precizat că „nu-și asumă punctele de vedere exprimate”. romanialibera.ro 

Îndoind adevărul

Expresia englezească „bending the truth” e foarte potrivită acestor mișcări anti-orice. Conspiraționiștii citesc mult, dar aleg doar ceea le confirmă părerea. Ei știu ADEVĂRUL, au mereu acces la informație la care tu nu ai.Cel mai adesea pentru că, spre deosebire de ei, tu eviți sursele de informație suspecte. Dacă intri într-o dispută cu un militant anti-vaccin sau anti-5G, vei fi îngropat rapid în informații și linkuri. Iar unele dintre acestea ți se vor părea chiar legitime. 

CITEȘTE ȘI: Fact checking: Sterilizarea măștilor la cuptorul cu microunde

Adevărul este însă că s-au făcut suficiente studii despre efectele câmpurilor electromagnetice asupra corpului uman. Probabil ai văzut adesea imaginea de mai jos: radiația neionizantă este de partea opusă a spectrului luminos față de cea ionizantă, care chiar provoacă schimbări la nivelul ADN-ului și cancer. Lungimea de undă este prea mare pentru a pătrunde în corp, iar puterea este cu câțiva factori de mărime mai mică decât cea a undelor luminoase. Efectiv, problemele pe care le-ar putea cauza undele electromagnetice neionizante sunt unele termice, în condiții foarte speciale.

Politicienii și instituțiile care reglementează industria telecom și-au pus problema siguranței publicului,Discuții despre 5G s-au purtat în Parlamentul european.europarl.europa.eu iar documente apărute în cadrul acestei dezbateri vor apărea în link-urile trimise de militanții anti-5G. La fel, există petiții semnate de oameni de știință,Din 2015 și până acum, petiția a fost semnată de un pic peste 200 de persoane, majoritatea fără legătură cu domeniul undelor electromagnetice, în ciuda numelui site-ului pe care este postată. emfscientist.org deși nu e clar ce-i face pe respectivii experți în undele electromagnetice. În plus, faptul că în lumea științifică nu se fac afirmații categorice – niciun cercetător serios nu-ți va spune că 100% nu există un risc de sănătate creat de câmpurile electromagnetice, ci că nu există dovezi în acest sens și că mai multe cercetări ar putea da un răspuns mai precis – e folosit drept dovada supremă. Știu ei ceva, nu-i așa? Trebuie să aplicăm deci „principiul precauției”, spun militanții anti-5G, și să oprim instalarea antenelor 5G până suntem siguri în totalitate că sunt sigure.

Or, o certitudine de 100% poți avea peste decenii, poate niciodată. Câmpurile electromagnetice slabe emise de celulele de radiocomunicații nu cauzează probleme de sănătate pe termen scurt, acesta este consensul științific actual. Pe termen lung, mai multe studii epidemiologiceOrganizația Mondială a Sănătății a creat o echipă care să cerceteze aceste lucruri, care a concluzionat că nu există vreo îngrijorare. who.int n-au găsit vreo legătură între utilizarea telefoanelor mobile și vreo boală. Evident că studii pe această temă se fac încontinuu și sunt necesare, însă regulile principiului precauției sunt clare: trebuie identificate potențialele efecte negative, datele științifice disponibile trebuie să arate acest lucru și gradul de incertitudine științifică trebuie să fie ridicat. Nu este cazul undelor electromagnetice, incluzând aici 5G.

Aparența de îngrijorare legitimă dispare repede

Dacă te vei apuca să faci debunking pe temele de mai sus, în vreo dispută online, vei fi îngropat într-o avalanșă de linkuri și informații. Dacă ai însă răbdare, lucrurile vor degenera destul de rapid și vei ajunge în zone absurde. Ajungem, astfel, la legătura dintre coronavirus și 5G. 

Odată cu răspândirea COVID-19 în lume, au apărut și discuțiile despre cum ieșim din această situație. S-a pronunțat, aproape imediat, cuvântul magic „vaccin”. Dacă pentru multă lume acest lucru înseamnă speranță, pentru mișcarea anti-vaccinistă e ceva groaznic. Un vaccin care să rezolve o problemă globală le-ar da peste cap ani de luptă împotriva vaccinării obligatorii, ba chiar ar grăbi adoptarea legislației. Dacă până în acest moment mai aveau speranța că ar putea avea vreo influență politică, anti-vacciniștii s-au trezit, subit, ignorați. De aici până la lansarea ipotezei „COVID-19 a fost creat pentru a grăbi adoptarea legii” a fost doar un pas. 

Destul de repede, mișcarea anti-vaccinistă și cea anti-5G și-au găsit cauza comună. Prima „concluzie” a anti-vacciniștilor anti-5G, conform paginii lor de Facebook, a fost că, fiindcă în Wuhan s-au instalat antene 5G la mijlocul lunii octombrie, exact 1.580,Informație, evident, reală, așa funcționează conspirațiile, cu jumătăți de adevăruri: „Central China province launches commercial 5G applications”, xinhuanet.com acestea trebuie să aibă cumva legătură cu scăderea imunității populației. Momentan, conspirația se prezenta doar ca o întrebare.Lista problemelor de sănătate, publicată evident fără vreo trimitere la un studiu serios, ci doar la o opinie a unui activist publicată de Scientific American și studii de pe obscurul site BioInitiative 2012, e parte a manipulării și apare într-o postare pe Facebook din 8 februarie. Nu voi da link la pagina cu pricina. „Vă lăsăm să trageți singuri concluziile” e o afirmație recurentă în teoriile conspirațiilor. 

Cum la începutul lui februarie coronavirusul era o amenințare îndepărtată, conspirația nu ia încă formă. Pagina își continuă activitatea anti-5G cu tot felul de postări, inclusiv una în care se afirmă că Starlink, sateliții lansați de Elon Musk, ar putea distruge viața pe Pământ. Sateliții vor trimite radiații extrem de periculoase din ionosferă, se afirma pe pagină. Aceasta „controlează circuitul electric global care conectează fiecare ființă vie – pasăre, animal, copac și om – la Pământ și cer; circuitul electric care curge prin vene, pe care chinezii îl numesc qi, iar indienii numesc prana. Un circuit etern al vieții care a fost blând și neschimbat de trei miliarde de ani”. În realitate, ionosfera, o parte a atmosferei superioare ionizată de radiațiile solare, are un rol important în propagarea undelor radio, pe care le reflectă, permițând astfel transmisia acestora la distanțe mari.

Turn telecom din Birmingham, Marea Britanie, ars de militanți anti-5G. Darren Staples/Bloomberg via Guliver/Getty Images

Orice legătură cu realitatea se pierde rapid

La începutul lui martie însă, odată cu apariția virusului în Europa și primele măsuri de carantină din Italia, conspirația coronavirusul 5G intră în arenă în plină forță. Iat-o, descrisă cât de pe scurt am putut:

Aceste paragrafe trebuie citite cu un coif de staniol pe cap

Dintr-o postare kilometrică din 3 martie, aflăm că în august s-a introdus vaccinarea obligatorie în China, în octombrie, după cum știm deja, s-a lansat 5G-ul în Wuhan, în decembrie, a apărut coronavirusul. Coincidență? Imposibil. „Este un genocid”, se strigă cu îngrijorare pe pagina Stop 5G România, și va veni la noi. 

Oamenii noștri au prins imediat schema: „5G a oxidat proteine importante ereditare ale sistemului imunitar înnăscut al populației din Wuhan”, „provoacă inflamații severe, dăunând sistemului imunitar”, provoacă și „rupturi de ADN” care „pot afecta molecule imune ereditare, cum ar fi lectinele care leagă mannoza (MBLs), care sunt localizate în principal pe proteinele A și D cu tensioactiv pulmonar.” Mult mumbo-jumbo cu aparență științifică. 

Aflăm tot cu ocazia asta că și Ebola, SARS și MERS au fost produse în „laboratoare de arme biologice”, ca și actualul coronavirus. Textul continuă cu afirmații ca „știm că la scurt timp după vaccinurile poliomielitice ce au fost date milioanelor de oameni din Africa, a apărut HIV” și cu explicarea schemei: se otrăvește populația > se dă vina pe o boală > se creează vaccinul sau medicamentul > se otrăvește populația cu el etc. Eugenie, deci, susține autorul. 

Mai spre final aflăm că Bill Gates și fundația GaviO alianță pentru promovarea vaccinurilor susținută de OMS, UNICEF, Fundația Bill & Melinda Gates și Banca Mondială. gavi.org vor să oblige fiecare persoană să aibă un ID digital „prin combinarea vaccinărilor obligatorii cu microcipuri implantabile”, că o serie întreagă de alte persoane și organizații sunt implicate, inclusiv CDC-ul american și CDC-ul chinez, că există o Agendă 2030 maleficăÎn realitate, e vorba de Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, semnată și de România. mae.ro și că, desigur, „toată această problemă” a coronavirusului „este o farsă, o altă falsă pandemie în parcurs”.

Dacă n-ai înțeles nimic din toată poliloghia de mai sus, este și din cauză că autorul, în graba de a devoala conspirația pusă la cale, iată, de Bill Gates, pe care doar el a descoperit-o atât de ușor, a aruncat absolut toate informațiile posibile într-o postare, după tehnica deja testată a îngropării cititorului în mai multă informație decât poate verifica. 

CITEȘTE ȘI: Cui îi este frică de Bill Gates?

Spre jumătatea lui martie apare și „informația” că și în Italia există o legătură directă între 5G și coronavirus, iar după vreo lunăÎntr-o postare la fel de lungă din 4 aprilie. aflăm că, de fapt, o campanie de vaccinare „agresivă” împotriva meningitei, făcută tocmai în Lombardia, e modul prin care e transmis virusul în această regiune, care e altul decât cel din China. Mecanismul? Vaccinul era contaminat cu COVID-19, 5G-ul scade imunitatea, hopa epidemia. E repetată schema cu cipurile de identificare, dar de data asta e băgat în conspirație și Rockefeller. Pentru că niște antisemitism ușor nu strică, când vine vorba de „Noua Ordine Mondială”. Da, s-a pronunțat „Noua Ordine Mondială”. QED.

Poți să-ți scoți coiful

Postările continuă aproape zilnic, de la începutul lui aprilie, ba chiar pagina se concentrează intens pe COVID-19, că de acolo vine traficul și engagementul.Un pic peste 13.000 de persoane au dat like paginii până acum. Avea doar 8.000 de followeri pe 3 aprilie. Într-o campanie cu resurse limitate,Într-o postare se plâng că sunt doar doi oameni. cei de la Stop 5G România au reușit imposibilul, să unească cele două obsesii, vaccinurile și 5G-ul, într-o singură conspirație. O singură sincopă a apărut pe parcurs. Atunci când englezii s-au apucat să dea foc la releele de 5G,Cel puțin 20 de celule au fost vandalizate în Marea Britanie, pentru că, desigur, conspirația n-a fost inventată de români, e promovată la nivel global. theguardian.com s-au grăbit să-și avertizeze urmăritorii să nu cumva să facă așa ceva și la noi, probabil conștienți că autoritățile române știu de unde să-i ia și nu au un simț al umorului prea dezvoltat.

Apropo de resursele limitate

Am remarcat că pe lista paginilor pe care Stop 5G România le urmărește se află și cea a firmei Bioscem SRL. Compania îi aparține lui Adrian Vornicu, unul dintre activiștii anti-5G, autoproclamat specialist în bioelectronică și biocompatibilitate electromagnetică, și vinde, printre altele, dispozitive CMO cu prețuri cuprinse între 250 și 1.250 de lei. 

Dispozitivele CMO, susține pagina, sunt „oscilatoare magnetice de compensare” care, „conform a 20 de studii științificeEvident, dacă citești mai cu atenție studiile, vei vedea că ori sunt unele de o calitate îndoielnică, ori e vorba de câte o frază scoasă din context. compensează efectele biologice cauzate de radiațiile electromagnetice neionizante”. Să vezi surpriză, mișcarea anti-5G are soluția la problemă. 

Curios este însă că informațiile despre aceste produse sunt puține și par a veni doar de la producător, o firmă spaniolă din Alicante, iar toate semnele indică că știința din spatele lor e cel puțin dubioasă. În SUA, Federal Trade Commission (FTC) avertizează publicul„Cell Phone Radiation Scams”, consumer.ftc.gov să nu cumpere produse care susțin că te protejează de radiația telefoanelor mobile și spune direct și clar că „escrocii urmăresc titlurile pentru a promova produse care se potrivesc cu știrile – și fac bani de pe urma persoanelor îngrijorate”. 

Și ce știre mai gravă decât COVID-19 să existe în perioada asta? Iată, deci, că, dacă 5G-ul nu era o problemă suficient de mare, 5G-ul care te face vulnerabil în fața coronavirusului este una. Și există și soluția, pentru cel puțin 250 de lei.


Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografic de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.
SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

Frauda cu sugar daddy e prințul nigerian pentru generația internet

De
Înainte de toate: dacă ai primit un mesaj în care cineva se oferă să-ți fie sugar daddy și să-ți dea bani săptămânal doar pentru conversație, cel mai probabil e țeapă.
SOCIETATE|BS DETECTOR

Cum au ajuns banii cash noua conspirație preferată a conservatorilor?

De
De la Costi Ioniță la Diana Șoșoacă, tot mai mulți influenceri și politicieni încearcă să te convingă că guvernul vrea să te controleze și soluția e să-ți ții banii la saltea. Cât de mult adevăr e în această nouă conspirație de import?
SOCIETATE|SCIENCE OF SPORT

Olimpiadă pe steroizi? Visul libertarian al Enhanced Games se bazează pe o știință dubioasă

De
O organizație finanțată de miliardari tech libertarieni propune o alternativă la Jocurile Olimpice în care dopingul să fie legal. O viziune disruptivă, ca lumea tech, dar și distopică.