Alec Pop, flaticon.com

Wild Wild Test. Unde suntem cu testarea pentru coronavirus?25 min read

De Radu Călin Crahmaliuc 23.04.2020, ultima actualizare: 15.07.2020

Cum se face screeningul pentru SARS CoV-2 și cât de mult e testarea în masă o soluție realistă în momentul de față?

Pe 25 martie,Conform World in Data, un site specializat în furnizarea de date, grafice și infografice care atacă marile probleme ale lumii: sărăcie, foamete boală, poluare. ourworldindata.org Italia raportase 324.445 de teste pentru noul coronavirus, Coreea de Sud avea 357.896, Statele Unite ale Americii aveau 432.699, iar Germania se apropia vertiginos de 800 de mii de teste efectuate. Victor Costache, Ministrul Sănătății la acea vreme, declara în fața presei că vrea să implementeze un program inovativ, de tipul celui din Coreea de Sud, prin care toţi cetăţenii din Bucureşti să fie testați în masă cu echipe mobile de testare door-to-door.Victor Costache recunoștea cu acest prilej că nu au fost testate nici măcar toate persoanele aflate în carantină. agerpres.ro 

Cum urma să se întâmple asta logistic, de ce doar în București, și de ce toți cetățenii nu vom afla probabil niciodată pentru că, o zi mai târziu, Victor Costache demisiona, iar Profesorul Adrian Streinu-CercelEpidemiolog și directorul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. digi24.ro venea cu clarificări: nu era vorba de o testare în masă, ci de „un studiu epidemiologic de seroprevalență” realizat în colaborare cu Primăria Municipiului București. De asemenea, n-ar urma să fie testați toate cele două milioane de bucureșteni, ci doar un eșantion reprezentativ de 10.514 persoane. Pe 30 martie, Institutul Național de Statistică se retrăgea din proiect spunând că nu are instrumentele necesare să furnizeze eșantionul reprezentativ de 10.514 persoane, totuși surse din primărieCampania de testare în masă a fost încă de la început o inițiativă  a Primăriei Capitalei. digi24.ro declarau că inițiativa merge mai departe și personalul medical responsabil va alege și persoanele care urmează să fie testate. Pe 14 aprilie, Primăria CapitaleiPe lângă testarea propriilor angajați, PMB s-a angajat să se ocupe de partea logistică a testărilor în masă. ziare.com răspundea unor întrebări primite din partea Ziare.com spunând că a cumpărat 8.400 de teste pentru antigen SARS CoV-2 si 5.400 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M, în timp ce fiecare primărie de sector a achiziționat câte 1.000 de teste pentru antigen și 1.000 de teste rapide.

Fără îndoială e foarte important să testăm cât mai mult ca să știm cine e sănătos, cine e bolnav și cine a fost bolna, dar s-a vindecat, nu doar ca să controlăm efectele epidemiei, ci și ca să ținem în viață speranța că, la un moment dat, vom ieși din casă și ne vom relua viața obișnuită. A spus-o Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Au demonstrat-o practic Germania și Coreea de Sud, țări care prin campanii agresive de testare, pornite foarte devreme, au reușit să limiteze extinderea bolii. Totuși, cât de mult e testarea în masă un instrument eficient și fiabil de luptă împotriva virusului și cât e o mișcare de PR folosită de autorități ca să dea impresia că fac ceva? Ca să putem răspunde la întrebare trebuie mai întâi să înțelegem cum funcționează testele.

Cum se fac testele?

În momentul de față screening-ul pentru COVID-19 se face folosind trei metode principale de testare. Testele de tip PCR (Polymer Chain Reaction – Reacție de Polimerizare în Lanț), testele pentru antigen și testele pentru anticorpi.

  • Testele PCRÎn biologia moleculară reacția de polimerizare în lanț e o tehnologie biochimică de multiplicare (sinteză) in vitro a substanței genetice ARN prin amplificarea perechilor de baze componente. Una din aplicațiile medicale e diagnosticarea bolilor infecțioase. wikipedia.org sunt cele mai folosite și verifică prezența materialului genetic al virusului în organismul persoanei testate. Se recoltează probe din nas, gât sau spută și dacă testul iese pozitiv, înseamnă că virusul e prezent și există o infecție activă. Marele avantaj al metodei PCR este că poate confirma prezența virusului încă de la începutul infecției, când e posibil să nu existe încă simptome. Marele dezavantaj e că ai nevoie de un laborator, costurile sunt mari, iar procesul de analiză e unul laborios care în 30% din cazuri duce la rezultate false.
  • Testele pentru antigen se aseamănă cu cele PCR în sensul că testează prezența activă a virusului. Mai precis detectează prezența unei molecule specifice patogenului, de exemplu o proteină de pe suprafața virusului. Avantajul e că sunt relativ ieftine, rapide și testarea se poate face oriunde. Dezavantajul e că nu sunt la fel de sensibile ca testele PCR, mai ales în fazele incipiente ale infecției și în momentul de față nu există foarte multe variante disponibile.
  • Testele pentru anticorpi nu verifică dacă cineva are virusul, ci mai degrabă dacă l-a avut, prezența anticorpilor semnalând faptul că organismul a avut o reacție imunitară și acum a început să se vindece. Astfel, imunoglobulina M crește la 5-10 zile de la infectare, iar imunoglobulina G crește la 10-15 zile de la infectare. Marele avantaj al acestui tip de teste este că sunt ieftine și pot confirma imunitatea pacientului la virus, marele dezavantaj e că sunt inutile dacă vrei să confirmi o infecție activă și ar putea să nu funcționeze deloc.Potrivit unui articol științific recent, dispozitivele actuale de testare nu sunt suficient de sensibile să detecteze anticorpii generați de SARS-CoV-2. medrxiv.org

Așadar, dacă cineva ar vrea să pornească o campanie de testare în masă a populației ar trebui mai întâi să se întrebe care e scopul final. Dacă vrea să afle numărului de infecții active, ca să limiteze epidemia, atunci ar trebui să se folosească teste PCR sau antigen, preferabil ambele tipuri pentru rezultate mai bune. Dacă vrea să afle câte persoane au fost bolnave, dar s-au imunizat și acum se pot întoarce în societate, atunci ar trebui să folosească teste pentru anticorpi. O situație ideală ar fi, desigur, ca toți cetățenii să facă testul pentru anticorpi, iar cei cu rezultate negative să facă și testul PCR sau antigen ca să afle dacă nu sunt infectați și asimptomatici. Asta funcționează însă doar teoretic, pentru că practic e aproape imposibil. De ce?

Care-i problema cu testele?

În primul rând, nu există încă suficiente teste și, chiar dacă ar exista, unele dintre aceste teste presupun laboratoare de analiză pe care nu toată lumea le are. Evident nicio țară nu era pregătită să testeze milioane de oameni într-o perioadă atât de scurtă, iar pe măsură ce epidemia s-a extins toată lumea a început să se bată pe aceleași teste, lucru care a dus la o penurie a reactanților chimici necesari pentru testare. Nu, nu e o rușine că nu suntem în stare să facem rost de suficiente teste, toată lumea e în aceeași situație,Piața reactanților chimici folosiți la fabricarea testelor e influențată de capacitățile reduse de producție, monopolul câtorva companii, embargou și speculă. rferl.org inclusiv Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

În al doilea rând, nu toate testele funcționează. În momentul de față Organizația Mondială a Sănătății a aprobat doar două teste pentru utilizarea de urgență,OMS speră că prin această inițiativă va ajuta țările să accelereze testarea corespunzătoare a pacienților. who.int ambele de tip PCR: Genesig Real-Time PCR Coronavirus (COVID-19) (Primerdesign, Marea Britanie), o variantă de test care necesită un laborator cu dotări medii și cobas SARS-CoV-2 (Roche, SUA), o variantă de test care presupune un laborator bine dotat.

În rest, în graba de a testa cât mai mulți oameni și de a arunca cât mai multe teste pe piață, s-a sărit peste faza normală de testare și omologare, și asta ar putea să fie foarte periculos. Sir John Bell, imunolog și profesor la Oxford, avertiza la începutul lunii aprilie că niciunul din testele pentru anticorpi disponibile pe piața din Marea BritanieAutoritățile britanice au trecut printr-un moment dificil la începutul lunii martie când au trebuit să explice de ce au cheltuit 20 de milioane de dolari pe teste care nu funcționează cumpărate din China. research.ox.ac.uk nu funcționează în parametri corespunzători, existând multe rezultate negative false și, poate mai grav, foarte multe rezultate pozitive false. Coreea de Sud, una din țările lăudate pentru campania eficientă de testare, a raportat foarte multe cazuri de reinfectare cu SARS-CoV-2,Autoritățile de la Seul au anunțat că 91 de pacienți considerați vindecați au fost testați pozitiv din nou. qz.com lucru pe care specialiștii îl pun pe seama erorilor de testare și a sensibilității prea mici a testelor PCR folosite. Spania a fost nevoită să returneze sute de mii de teste cumpărate din China, pentru că dădeau rezultate false,Producătorul chinez a declarat inițial că testele n-au fost folosite în mod corespunzător, apoi a recunoscut că nu a comunicat deloc cu autoritățile spaniole și a fost de acord să înlocuiască testele. reuters.com 80% din testele cumpărate de Cehia din China nu funcționau,Cehia a cumpărat 300.000 de teste rapide din China. praguemorning.cz iar premierul slovac a sugerat că cele 1,2 milioane de teste defecte, cumpărate tot din China, ar trebui aruncate în Dunăre.La fel ca în Spania, producătorii chinezi s-au apărat spunând că testele nu sunt folosite corect. fortune.com Nu în ultimul rând, autoritatea de reglementare a medicamentelor și alimentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) a autorizat 90 de companii, majoritatea din China, să vândă teste neomologate, lucru care deja a început să ridice unele semne de întrebare cu privire la credibilitatea unei campanii de testare în masă.Presiunea e cu atât mai mare cu cât Președintele Donald Trump se grăbește să redeschidă țara și mai multe state și-au anunțat deja intenția de a renunța la măsurile de distanțare socială. nytimes.com

O asistentă purtând mănuși de protecție speciale colectează probe de la o locuitoare într-un centru Walk Thru din Seul, Coreea de Sud. Foto: LightRocket via Guliver/Getty Images.

De ce în unele țări testarea funcționează?

Răspunsul e foarte simplu. Pentru că unele țări au putut să testeze, au început să facă asta foarte devreme și nu s-au rezumat doar la testare.

Germania a identificat cât de periculos e virusul încă din ianuarie, înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să anunțe faptul că acesta se transmite de la om la om. Pe 16 ianuarie, oamenii de știință germani aveau deja o variantă funcțională de test, care e folosită cu succes și astăzi și recomandată de OMS. Apoi a intrat în joc sistemul de sănătate, unul dintre cele mai bune din lume. Începând cu luna februarie, aproximativ 300 de laboratoare au intrat în schema națională de testare rapidă,Șeful Institutului Robert Koch declara pe 20 martie că ținta este 200.000 în condițiile în care în Marea Britanie se testau 10.000. spectator.co.uk ceea ce a dus capacitatea de testare la 160.000 de teste pe zi, la mijlocul lui martie, cu posibilitate de extindere la 500.000 de teste pe zi. În plus, existența unei strategii unice de luptă împotriva coronavirusului a însemnat că, spre deosebire de alte țări, unde s-a testat doar regional, în Germania testele au fost făcute la nivel național. Testarea în masă nu s-a realizat haotic, ci a fost perfect coordonată cu celelalte măsuri de limitare a epidemiei: distanțare socială, sporirea măsurilor de siguranță epidemiologică în spitale, tratament de specialitate pentru pacienți. Pe scurt, Germania și-a dorit mai mult victoria.

Un alt exemplu de reacție rapidă, Coreea de Sud nu se află la prima epidemie de coronavirus din ultimii ani. După ce, în 2015, n-au putut să controleze epidemia de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) înregistrând 138 de cazuri și 38 de decese, sud-coreenii s-au mobilizat să șteargă rușinea, accelerând producția de teste antivirale și mărind capacitatea spitalelor, fiind perfect pregătiți să reacționeze încă din ianuarie.Primul caz s-a înregistrat pe 20 ianuarie, însă numărul infectaților a evoluat lent până la mijlocul lunii februarie când un focar de infecție a izbucnit în mijlocul unei comunități religioase. wired.co.uk Strategia coreeană s-a bazat pe testare universală, monitorizare și carantinarea rapidă a tuturor celor care au luat contact cu o persoană infectată. S-au organizat corturi de testare rapidă și puncte în care poți să te testezi singur la tine în mașină. Cetățenii au ales să se autoizoleaze de bunăvoie ca să nu-i infecteze și pe alții. Toate eforturile au fost coordonate prin aplicații mobile și ajutate de faptul că țara e una dintre cele mai tehnologizate din lume.

Un caz special e cel al Islandei care a testat până acum peste 10% din întreaga populație a țării și a descoperit că peste jumătate din cei infectați cu SARS CoV-2 nu prezintă simptome.Potrivit testului, bărbații de toate vârstele sunt mai predispuși la îmbolnăvire decât femeile. cnn.com Totuși acest lucru a fost posibil doar pentru că întreaga populație a Islandei este de 364.134 de persoane. 

La momentul redactării acestui articol, toate țările au accelerat procesul de testare. SUA au 4 milioane de teste efectuate, Rusia are 2 milioane, Germania are 1,7 milioane, Coreea de Sud are 600.000, iar România are 100.000. Germania a anunțat că vrea să crească numărul testelor de imunitateTestele se bazează pe analiza donațiilor de sânge din cele patru regiuni cele mai afectate de virus. euronews.com în rândul populației, pe măsură ce-și relaxează măsurile de protecție epidemiologică. La fel face și Olanda.Băncile de sânge din Olanda spun că vor testa pentru anticorpi specifici toate donațiile pe care le primesc. wired.com Totuși, pentru cele mai multe țări, testarea în masă rămâne pentru moment un vis frumos. Poate că oamenii de știință vor găsi în viitorul apropiat o metodă de testare care e și sigură, și ieftină, și ușor de distribuit. Poate că oferta de teste va depăși în sfârșit cererea. Până atunci însă, ca să-l parafrazăm pe Caragiale: „Testarea în masă este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”.



Text de

Radu Călin Crahmaliuc

Jurnalist, scenarist și pasionat de toate lucrurile cu butoane. Are un master în Geopolitică dar ar prefera să nu-l folosească.


Ilustrație de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
MEDIU|SOLUȚII

Simțul artistic inspiră orașe europene mai verzi

De
Artele și cultura aduc imaginație și entuziasm în proiecte urbanistice care armonizează cartierele marilor orașelor cu natura.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Anunț matrimonial: alimentele și roboții își unesc destinele

De
Cercetătorii dezvoltă dispozitive și componente electronice comestibile, care să ajute în operațiunile de salvare și să poată fi introduse în pacienții spitalizați, pregătind terenul pentru ca tehnologia omniprezentă să devină consumabilă.