Christoph Burgstedt/Guliver/Science Photo Library

Cine va câștiga cursa pentru vaccinul COVID-19?20 min read

De Mihai Ghiduc 26.05.2020

Peste 100 de companii lucrează la un vaccin care să ne scape de virusul SARS-CoV-2, însă găsirea unuia eficient nu e ușoară. Urmărim în acest articol situația, la zi, a cursei pentru vaccin.

Producerea unui vaccin durează, în mod normal, câțiva ani, însă actuala criză de sănătate ne-a făcut să grăbim lucrurile. Chiar și așa, nu poți sări peste toate fazele dezvoltării unuia, iar cele mai optimiste estimări vorbesc despre o posibilă soluție în 2021. Peste 100 de companii din întreaga lume lucrează la găsirea vaccinului, iar o parte dintre ele au trecut deja de faza studiilor preclinice. Urmărim, în acest articol, cursa pentru vaccin. Îl vom actualiza pe măsură ce apar informații noi.

De ce e important cine obține vaccinul?

Găsirea celui mai bun vaccin nu e singura problemă. Contează și cine îl găsește, pentru că respectiva țară va putea prioritiza imunizarea propriei populații, va avea un avantaj strategic în negocierile cu alte țări și va da și o lovitură de imagine. Să nu uităm că apariția coronavirusului a accelerat un conflict politic între SUA și China, iar acest lucru se vede și în cursa pentru vaccin.

Capacitatea de producție e la fel de importantă. E evident că nu va putea produce nimeni opt miliarde de doze dintr-o dată, deci cine va avea vaccinul va controla ce țări îl vor primi mai repede. Există mari șanse să avem chiar mai multe produse, iar atunci se va da o luptă pentru a dovedi care e mai bun. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit deja cum ar trebui să arate vaccinul ideal, ca să avem termen de comparație.„WHO Target Product Profiles for COVID-19 Vaccines”, who.int (PDF)

CITEȘTE ȘI: Când va fi gata vaccinul pentru COVID-19?

Înainte de a vedea cum stăm în cursa pentru vaccin, iată care sunt fazele dezvoltării unui vaccin. În momentul de față, niciun candidat nu a trecut de faza a doua, cea în care i se verifică eficiența.

Cursa pentru vaccin

În momentul de față, șaisprezece vaccinuri se află în faza testării pe oameni. Dintre acestea, despre majoritatea celor dezvoltate în China știm destul de puține lucruri. E posibil chiar ca două dintre vaccinurile lor să fie de fapt unul singur, dar testat în două părți. Chinezii nici nu se străduiesc să le dea nume vaccinurilor, mai ales dacă sunt dezvoltate de institute de stat.

Să faci lumină în această cursă e complicat. Și pentru că între momentul trecerii la o nouă fază a testării și cel al publicării rezultatelor de la fazele precedente e adesea o diferență – durează să scrii o lucrare științifică –, și pentru că companiile încearcă să-și crească vizibilitatea și accesul la resurse dând comunicate care de care mai încurajatoare. Iată însă cum stăm în acest moment (Selectează doar fazele care te interesează din meniu):

Cei mai avansați candidați (faza III)

În pole position se află trei vaccinuri.

Vaccinul de la Oxford, numit inițial ChAdOx1, care folosește ca vector un adenovirus de la cimpanzei, are un PR foarte bun, beneficiind de interesul presei engleze. Englezii au început o colaborare cu AstraZeneca, care a început producția fără să mai aștepte rezultatele,„AstraZeneca advances response to global COVID-19 challenge as it receives first commitments for Oxford’s potential new vaccine”, astrazeneca.com iar vaccinul a fost redenumit AZD1222. Ei au început în paralel faza I și faza II, în aprilie, și au trecut rapid la fazele II și III.„Oxford COVID-19 vaccine to begin phase II/III human trials”,  ox.ac.uk Rezultatele pe maimuțe rhesus, singurele publicate,„ChAdOx1 nCoV-19 vaccination prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques”, biorxiv.org (PDF) sunt însă controversate.„Did The Oxford Covid Vaccine Work In Monkeys? Not Really”, forbes.com Testele pentru a treia fază se fac în Brazilia și Africa de Sud. Este unul dintre vaccinele susținute de Operațiunea Warp Speed.Prin care guvernul american finanțează vaccinurile promițătoare: wikipedia.org 

OMS listează două vaccinuri produse de Sinopharm, în colaborare cu institutele de cercetare din Beijing și Wuhan. Se pare că firma a decis să efectueze două teste clinice în paralel cu același vaccin-candidat, cum reiese din aplicații.Cererile depuse de Beijing (chictr.org.cn) și Wuhan (chictr.org.cn) au conducători de proiect diferiți. Între timp, Sinopharm a anunțat că are un acord cu Emiratele Arabe Unite pentru a începe acolo a treia fază a testării vaccinului.

Candidați promitățori (faza II)

Vaccinul chinezilor de la CanSino, Ad5-nCoV, folosește ca vector un adenovirus tip-5, care e combinat cu ADN-ul unei proteine din coronavirus pentru a învăța corpul să răspundă la pericolul reprezentat de SARS-CoV-2. Însă tipul acesta de vaccinuri bazate pe adenovirusuri, deși sunt studiate de mult, pentru diverse boli, n-au fost folosite până acum în practică. Recent, aceștia au publicat rezultatele încurajatoare ale primei faze a testării în The Lancet.„Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial”,  thelancet.com

Un alt vaccin aflat în a doua fază a testărilor este mRNA1273, al americanilor de la Moderna, care este un produs bazat pe ARN modificat (mRNA), o tehnică atât de nouă încât nu a ajuns niciun vaccin de acest tip în a treia fază a testelor. Aceștia au anunțat rezultate parțiale ale primei faze, care arată că vaccinul are potențial. Au făcut-o însă printr-un comunicat de presă,„Moderna Announces Positive Interim Phase 1 Data for its mRNA Vaccine (mRNA-1273) Against Novel Coronavirus”, hinvestors.modernatx.com nu într-un studiu. 

Candidați care se grăbesc (faza I și II)

Compania chineză Sinovac, în colaborare cu americanii de la Dynavax, a anunțat că lucrează la un vaccin bazat pe coronavirus inactivat, o metodă clasică și verificată, numit PiCoVacc. Până acum însă, e clar doar că acest vaccin e eficient pe animale – tot maimuțe rhesus.Rapid development of an inactivated vaccine for SARS-CoV-2”,  biorxiv.org

Germanii au și ei în lucru un vaccin, dezvoltat de compania BioNTech, în colaborare cu Fudan, în China, și Pfizer, în restul lumii. Numit BNT162, e tot un vaccin bazat pe ARN modificat. Anunțul începerii testelor a fost făcut la finalul lui aprilie.„BioNTech and Pfizer announce completion of dosing for first cohort of Phase 1/2 trial of COVID-19 vaccine candidates in Germany”,  investors.pfizer.com

Novovax este o companie americană care a anunțat recent la trecerea la fazele clinice,„Novavax Initiates Phase 1/2 Clinical Trial of COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com dar care va face testele în Australia. Ei vor testa eficacitatea candidatului lor, NVX‑CoV2373, un vaccin bazat pe subunități de proteine, atât cu adjuvantul Matrix‑MUn adjuvant ajută la instalarea mai rapidă a imunizării. cât și fără. 

Chinezii au mai trecut pe lista OMS un vaccin despre care nu se știe mare lucru, decât că e bazat pe un virus inactivat, și este produs de data aceasta de Institutul de Biologie Medicală de la Academia de Științe Medicale din China. Aplicația depusă „Safety and Immunogenicity Study of an Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Preventing Against COVID-19”, clinicaltrials.gov arată că au început rectrutările atât pentrufaza I, cât și pentru faza a II-a. 

Restul candidațilot (faza I)

Unele companii au preferat să verifice mai întâi vaccinul lor pe un număr mic de persoane.

INO-4800 este un vaccin de la Inovio, o altă firmă americană, care folosește o platformă de DNA comună pentru mai multe tipuri de vaccinuri, o idee oarecum asemănătoare cu cea a celor de la Moderna. Și aceștia au raportat momentan doar rezultate promițătoare pe animale,„Inovio Covid-19 vaccine triggers immune responses in preclinical tests”, pharmaceutical-technology.com însă nu au încercat să sară fazele, precum alte companii.

Imperial College of London a apelat la o tehnologie nouă, dezvoltarea unui vaccin pe baza unui fragment de ARN care se auto-amplificâ, a anunțat universitatea într-un  comunicat de presă.„Imperial to begin first human trials of new COVID-19 vaccine”,  imperial.ac.uk Practic, odată injectat, ARN-ul extras din virus se multiplică și învață sistemul imunitar să se ferească de proteina S de pe suprafața coronavirusului. Univeersitatea, împreună cu Morningside Ventures, a creat un ONG separat, VacEquity Global Health (VGH), dedicat vaccinului.

Genexine Consortium, o firmă din Coreea de Sud, a aplicat pentru prima fază cu GX-19, un vaccin bazat pe o platformă DNA, Pentru prima fază,„South Korea’s Genexine begins phase I/IIa trials for COVID-19 vaccine”, bioworld.com au recrutat 40 de pacienți dintr-un spital din Gangnam, iar dacă rezultatele sunt pozitive, pentru faza a II-a vor merge în Thailanda și Indonesia. Cercetătorii spun că vaccinul a dat rezultate pe maimuțe.

Rușii au și ei un vaccin, bazat pe un vector de tip adenovirus, după modelele mai avansate de la Oxford și CanSino, doar că folosește doi viruși (AD-5 și Ad-26). Numit Gam-COVID-Vac, e dezvotat de Institutul Gamaleya. Vaccinul e destul de controversat, pentru că directorul instiutului a decis să-l testeze pe el înainte de prima fază,„Gamaleya Research Institute-developed COVID-19 Vaccine Clinical Trial Commences Across Russia”,  trialsitenews.com un model nu foarte științific pe care l-am văzut aplicat și la noi de directorul Oncogen.„Anchetă la Centrul OncoGen al Spitalului Județean Timișoara, după ce un medic și-ar fi administrat un «vaccin° anti-Covid-19”, tion.ro

Un vaccin interesant este produs de compania chineză Clover Biopharmaceuticals, prin intermediul filialei sale din Australia. Vaccinul SCB-2019 folosește practic o proteină dezvoltată artificial, cu ajutorul unei tehnologii proprietare, care seamănă cu  deja celebra proteină S a coronavirusului, în speranța că va determina corpul să producă anticorpi care să o recunoască. În prima fază,„Clover Biopharmaceuticals Initiates Phase 1 Clinical Trial for COVID-19 Vaccine Candidate”, businesswire.com se vor testa doi adjuvanți, de la GSK, respectiv Dynavax.

Un alt vaccin chinezesc bazat pe o proteină virală, în combinație cu un adjuvant, e dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical„Chinese firm gets approval to begin human testing for potential coronavirus vaccine”, reuters.com în colaborare cu Institutul de Microbiologie al Academiei Chineze de Știință.

Firma germană CureVac, cea pe care Trump a încercat să o determină să-și mute vaccinul în SUA în primăvară„Trump tries to lure CureVac to make a ‘U.S. vaccine,’ but German government steps”, infiercebiotech.com începe prima fază a testelor cu un vaccin pe bază de ARN modificat numit CVnCoV.

Un prim vaccin chinezesc bazat pe ARN modificat, dezvoltat de Academia de Știință a armatei, în colaborare cu compania Walwax Biotechnology, a primit aprobare pentru prima fază a testelor.„A Phase I clinical trial to evaluate the safety, tolerance and preliminary immunogenicity of different doses of a SARS-CoV-2 mRNA vaccine in population aged 18-59 years and 60 years and above”, chictr.org.cn

O mulțime de încercări

Alte peste 100 de companii din întreaga lume lucrează pentru vaccinuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a centralizat aceste eforturi. Nu le-a și verificat, deci nu orice candidat înscris pe listă este neapărat viabil. 

Să nu uităm, însă, care e ținta. Ideal, vaccinul ar trebui să fie cât mai eficient, să nu aibă efecte secundare, să se producă rapid și să se preteze la vaccinare în masă. Organizația Mondială a Sănătății a creat portretul-robot al vaccinului ideal. A realizat însă și o versiune minimală, sub care eforturile de a produce și distribui vaccinul devin prea complicate pentru beneficiile obținute.

NOTĂ: Acest articol a fost actualizat pe data de 2 iunie cu noi date despre situația vaccinurilor aflate în dezvoltare.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

ȘTIINȚĂ|CORONAVIRUS

Coronavirus Science Report #28: SUA monopolizează producția de remdesivir

De Ionuț Preda 05/07/2020
UE aprobă remdesivirul în timp ce Statele Unite vrea să-l monopolizeze, două vaccinuri experimentale dau rezultate în primele teste pe oameni, în timp ce imunitatea populației ar putea fi mai extinsă decât o arată testele de anticorpi.
ȘTIINȚĂ|CORONAVIRUS

Coronavirus Science Report #27: Remdesivir, aproape de aprobarea UE

De Ionuț Preda 27/06/2020
Eficiența remdesivirului primește noi confirmări, cursa pentru vaccin trece încet la faza testelor clinice de amploare pe oameni, pandemia e pe trend ascendent la nivel global.
ȘTIINȚĂ|CORONAVIRUS

Coronavirus Science Report #26: eficiența dexametazonei

De Mihai Ghiduc 20/06/2020
S-a găsit medicament care reduce mortalitatea, hidroxiclorochina este abandonată, numărul de cazuri crește și în lume și în România
ȘTIINȚĂ|CORONAVIRUS

Coronavirus Science Report #25: o mutație mai infecțioasă

De Mihai Ghiduc 13/06/2020
Izolarea a salvat 3 milioane de vieți, una dintre mutațiile SARS-CoV-2 ar putea fi mai infecțioasă, suprafețele nu sunt așa periculoase, iar solzii de pangolin nu mai sunt folosiți de chinezi în tratamente