Thomas Vogel/Guliver/Getty Images

Scurtă istorie a roboților (I)9 min read

De Mihai Ghiduc 16.06.2020

Acum 100 de ani, se întâmplau două lucruri importante. Karel Čapek scria piesa R.U.R., pentru care a inventat cuvântul „robot”, și se năștea Isaac Asimov, inventatorul conceptului de „robotică”. Iată o scurtă istorie a roboților reali și ficționali.

Realist vorbind, adevărata istorie roboților a început undeva după cel de-al Doilea Război Mondial. Cel puțin a roboților așa cum ni-i imaginăm acum, dispozitive mai mult sau mai puțin autonome care ne fac viața mai ușoară. În piesa lui Čapek, dacă e să fim cinstiți până la capăt, roboții erau mai degrabă ceea ce am numi acum clone, erau crescuți, nu construiți. 

Cumva însă, termenul a prins – și a prins repede. R.U.R. apărea în limba română în 1927, în traducerea lui Felix Aderca, unul dintre pionierii SF-ului românesc. A mai fost publicată o singură dată, în 1968, într-un volum cu piesele de teatru ale lui Čapek. E lungă și relativ plicticoasă, cu mult prea multe personaje, motiv pentru care nici n-a prea fost jucată, deși a existat o punere în scenă recentă la Sibiu, dar în limba germană. Prezentarea spectacolului „RUR” de pe site-ul oficial  tnrs.ro Important e însă cuvântul inventat de scriitorul ceh.

Cineva care să ne facă munca

Și până la Čapek ideea de roboți exista, însă nu avea un nume. E la fel de veche ca istoria culturii umane, Aristotel și-i imagina, cumva, în anul 322 î.e.n.: „Dacă fiecare instrument, atunci când i se spune, sau chiar din proprie inițiativă, ar face munca care i se potrivește… atunci nu va mai fi nevoie de ucenici pentru maeștri și de sclavi pentru stăpâni.” 

Automatizarea, ca precursor a unor roboți autonomi, vine și ea din Antichitate. Oamenii au dorit dintotdeauna să creeze lucruri care se mișcau automat, fie pentru amuzament, ca un semn al puterii sau în scop practic. Ceasurile sunt un asemenea exemplu, iar nevoia de a măsura timpul a existat mereu. Nu le-am încadra acum la precursori ai roboților, dar, în fapt, nu poți crea un mecanism automatizat fără un soi de ceas intern. Ce-i drept, prea puține lucruri se știu despre automatele Antichității, sunt mai degrabă povești. Majoritatea erau mecanisme simple, acționate în general prin forța apei sau a aburului. 

O istorie a roboților ar putea începe de acolo, dar am ales să pornim infograficul nostru din secolul al XVII-lea, de la apariția automatonilor. Era o perioadă în care se încerca imitarea vieții cu ajutorul unor dispozitive mecanice, motiv pentru care numeroase asemenea automatoane aveau trăsături umane. Acestea erau însă doar curiozități de carnaval, spectaculoase pentru vremea lor, dar primitive pentru ce așteptăm acum de la un robot. Adevărata revoluție se petrecea în fabrici, unde apăreau primele mașini care înlocuiau munca omului și care dădeau startul revoluției industriale.

De la automatoane la cibernetică

Am ales 100 de momente importante din istoria roboticii și am împărțit acest infografic în patru imagini. În plus, un sfert dintre aceste momente sunt ficționale, pentru că, de la nume până la etica inteligențelor artificiale autonome, influența culturii asupra dezvoltării acestui domeniu e imensă. 

Prima parte a infograficului nostru începe cu Leonardo Da Vinci, un personaj atât de complex că nu-l poate ocoli nicun domeniu tehnologic, trece prin Čapek și Asimov, „inventatorii” roboților și roboticii, și îți va face cunoștință cu părinții teoretici ai domeniului, Alan Turing și Norman Wiener, creatorul ciberneticii, dar și cu primul inventator al unui robot „adevărat”, unul industrial, George Devol.

Antropomorfizare și miniaturizare

Să creezi roboți care arată și se mișcă ca oamenii pare a fi scopul întregii industrii, cel puțin în accepțiunea publicului. Poate de aceea istoria domeniului începe cu mecanisme antropomorfe și se reîntoarce la robotul umanoid. Să le mimezi, a fost simplu însă, și s-a întâmplat acum câteva secole, după cum s-a văzut mai sus. Să faci un dispozitiv mecanic să se miște ca un om e ceva mai complicat, dar primii „pași” au fost făcuți prin anii ‘70. Tranzistorii și circuitele integrate, care au permis computere tot mai puternice și mai mici au avut un rol important în această evoluție.

În a doua parte a parte a infograficului plecăm de la primul robot antropomorfic, facem cunoștință cu câțiva dintre cei mai cunoscuți roboți funcționali (din filme, pentru că e secolul cinematografiei) și învățăm că roboții pot să ne înlocuiască în cele mai periculoase acțiuni (ca războiul sau limitarea efectelor unei catastrofe nucleare) sau să ne ajute să explorăm locuri în care nu avem acces, ca adâncurile unui vulcan sau vidul spațiului cosmic. Ah, da, și ne întrebăm dacă e o idee bună să le dăm prea multă putere.

ARTICOLUL CONTINUĂ: Scurtă istorie a roboților (II)


Foto: Guliver/Getty Images, Flaticon.com, WikiCommon, Movie Still Database si computerhistory.org Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Tech Recap | Iunie (II). Apple fără Intel, Android 11, OPPO în România

De Mihai Ghiduc 02/07/2020
La nivel internațional, avem lansarea PS5 și a noilor iOS 14 și Android 11, revenirea HTC și o veste tristă de la Olympus. Local, OPPO e un nou jucător pe piața telefoanelor.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Tech Recap | Iunie (I). Tik-Tok, recunoașterea facială, boicotul Facebook

De Mihai Ghiduc 01/07/2020
Inaugurăm o nouă rubrică, în care urmărim momentele cheie din lumea gadgeturilor, internetului și tehnologiei comerciale din luna care tocmai s-a încheiat
CULTURĂ|ROBOȚI

Adrian Cioroianu: „70 de ani după: «Legile» lui Asimov, inclusiv în dezbaterile de la UNESCO”

De Adrian Cioroianu 26/06/2020
Seria „Asimov și roboții săi: Întâlniri de gradul III” se încheie cu un text despre cât de actual este Asimov, la 70 de ani de la inventarea legilor roboticii.
TEHNOLOGIE|GAMING

Gaming Report Special: PS5 a descălecat, dar tot nu știm cât costă

De Ionuț Preda 24/06/2020
Sony a lăsat jocurile să vorbească în cadrul prezentării PS5, dar asta înseamnă că încă mai avem niște nedumeriri cu privire la device în sine.