Thomas Vogel/Guliver/Getty Images

Scurtă istorie a roboților (II)5 min read

De Mihai Ghiduc 17.06.2020

Continuăm incursiunea noastră în istoria roboților cu alte două infografice care acoperă, practic, ultimul sfert de secol

Domeniul roboticii a cunoscut o accelerare spectaculoasă în această perioadă. Nici nu-i de mirare. În condițiile în care un telefon mobil are acum o putere de procesare mult superioară computerului care a trimis oameni pe Lună, toate aceste dezvoltări tehnologice din lumea procesoarelor și a circuitelor integrate trebuiau să-și găsească o aplicabilitate și în robotică.

CITEȘTE ȘI: Scurtă istorie a roboților (I)

Hello, Marte

Trimiterea unor roboți să exploreze cea mai apropiată planetă de Pâmânt, fascinantul Marte, devine soluția „ieftină”, în condițiile în care misiunile umane sunt complicate de distanță și de limitele corpului uman. 

Partea a treia a infograficului începe cu o asemenea misiune, efectuată cu doar patru ani înainte de a trece în noul mileniu. E și acesta un semn că ultimele două decenii au fost incredibil de încărcare de noutăți „robotice” și că ne apropiem de niște momente importante în istoria acestei tehnologii. 

Primul robot casnic, un aspirator inteligent, își face apariția la începutul mileniului, produs de o companie care lucrează în principal pentru armată (e această situație bizară tot mai des întâlnită în care cercetări militare își găsesc aplicații în lumea civilă), iar robotica se îndreaptă spre un alt domeniu: de la a ajuta oamenii, la a-i îmbunătăți. Într-o primă fază pe cei care au nevoie să redevină întregi – apar protezele robotice.

Mașini autonome și roboți-companioni

Ultimul deceniu scoate roboții din domeniul industrial și se străduiește să-i aducă printre oameni, așa cum îi imaginau scriitorii de science-fiction la mijlocul deceniului trecut. E drept, aceștia încă încearcă să-și găsească utilitatea și prețul corect, dar când o vor face, vor veni peste noi cu o viteză incredibilă. 

Dacă de la Roomba, până la postările de Facebook în care toată lumea se laudă cu noul aspirator inteligent care costă câteva sute de dolari (pentru că există China) au trecut 18 ani, adopția va fi mult mai rapidă în cazul altor tipuri de roboți casnici și comerciali. Între timp, ne obișnuim cu interacțiunea cu inteligențe artificiale software, purtăm unele în buzunar cu noi peste tot. Parcă și teama de un viitor sumbru, în care s-ar prinde că ne-ar putea înlocuit, s-a dus – e drept, Siri n-are picioare și pare, adesea, cam prostuță. Singularitatea e însă mai aproape decât momentul în care Čapek a inventat termenul de robot. 


Foto: NASA, Samsung, Stanford, Valve, Boston Dynamics, Honda, Wikimedia Commons, Flaticon.com, Intuitive Surgical, Inc.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Tech Recap | Iunie (II). Apple fără Intel, Android 11, OPPO în România

De Mihai Ghiduc 02/07/2020
La nivel internațional, avem lansarea PS5 și a noilor iOS 14 și Android 11, revenirea HTC și o veste tristă de la Olympus. Local, OPPO e un nou jucător pe piața telefoanelor.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Tech Recap | Iunie (I). Tik-Tok, recunoașterea facială, boicotul Facebook

De Mihai Ghiduc 01/07/2020
Inaugurăm o nouă rubrică, în care urmărim momentele cheie din lumea gadgeturilor, internetului și tehnologiei comerciale din luna care tocmai s-a încheiat
CULTURĂ|ROBOȚI

Adrian Cioroianu: „70 de ani după: «Legile» lui Asimov, inclusiv în dezbaterile de la UNESCO”

De Adrian Cioroianu 26/06/2020
Seria „Asimov și roboții săi: Întâlniri de gradul III” se încheie cu un text despre cât de actual este Asimov, la 70 de ani de la inventarea legilor roboticii.
TEHNOLOGIE|GAMING

Gaming Report Special: PS5 a descălecat, dar tot nu știm cât costă

De Ionuț Preda 24/06/2020
Sony a lăsat jocurile să vorbească în cadrul prezentării PS5, dar asta înseamnă că încă mai avem niște nedumeriri cu privire la device în sine.