CES 2021 (#3): mașină zburătoare, mască pentru gameri, mașină de înghețată pentru acasă

De Mihai Ghiduc 13.01.2021

CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă.

Cadillacul zburător

E oarecum potrivit ca acest concept de taxi/mașină zburătoare prezentat de GM să fie scos sub brandul Cadillac, deja mașina cu cele mai cunoscute aripi din lume. Americanii n-au fost foarte generoși cu detaliile, dar au spus că ar fi vorba de un motor electric de 90 kWh și de o viteză maximă de 90 km/h.


Razer Project Hazel

O fi Razer cunoscut pentru gadgeturi de gaming, dar la CES 2021 a venit și cu Project Hazel, o mască numai bună pentru actuala pandemie. Masca, de tip N95 (echivalentul american al standardului FFP3) are ventilație activă, sterilizare UV, filtre înlocuibile și, evident, necesită încărcare. E doar un concept, dar s-ar putea s-o vedem curând prin aeroporturi.


Panasonic: bateria fără cobalt și camera BGH1

O problemă mai veche a bateriilor pentru mașini electrice este folosirea cobaltului, un metal a cărui extracție este extrem de controversată – provoacă boli de plămâni minerilor, iar în minele din Congo sunt exploatați copii. Panasonic a anunțat de mai multă vreme că lucrează la o baterie care nu folosește acest metal, iar la CES a anunțat că o primă astfel de baterie, dezvoltată împreună cu Tesla, va fi disponibilă comercial în următorii 2-3 ani.

CITEȘTE ȘI: Overview: Viitorul bateriilor

Panasonic a prezentat și LUMIX BGH1 Cinema 4K, o cameră modulară cu senzor micro-four third, pe care pot fi atașate tot felul de accesorii pentru a fi folosită la filmare, anunțată acum câteva luni. Avantajul: este mică și ușor de manevrat și beneficiază de experiența Panasonic în filmarea digitală (posesorii de GH5 înțeleg ideea). Conceptul e oarecum asemănător cu Sigma fp.


ColdSnap

O mașină de înghețată pentru acasă! Cel puțin după declarațiile sale, fiicele CEO-ului start-up-ului ColdSnap sunt de vină pentru această idee minunată. Tatăl doar le-a pus ideea în practică. Mașina de înghețată va fi testată anul acesta și va fi disponibilă din 2022.


Cuzen Matcha

Tot la capitolul „produse de care nu știam că am nevoie în bucătărie” se încadrează și această mașină de făcut ceai matcha creată de niște japonezi și finanțată pe Kickstarter. Mașina folosește frunze întregi, pe care le macină, înainte de a face o băutură (sper eu) mai delicioasă decât cea de la Starbucks.

MAI MULTE NOUTĂȚI DE LA CES 2021: Curse de mașini autonome, dronă cu full frame, noi procesoare

Ce a vrut să spună STS?

De Mihai Ghiduc 17/01/2021
Graficul STS a creat mai multe confuzii decât lămuriri, din cauza unor alegeri greșite ale celor care l-au făcut.

CES 2021 (#2): Curse de mașini autonome, dronă cu full frame, noi procesoare

De Mihai Ghiduc 12/01/2021
CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă.

CES 2021 (#1): Roboți, mască hi-tech, tableta rulabilă, parbriz cu realitate augmentată

De Mihai Ghiduc 11/01/2021
CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă. Cadillacul zburător E oarecum potrivit ca acest concept de taxi/mașină zburătoare prezentat de GM să fie scos sub brandul Cadillac, deja mașina cu cele mai cunoscute aripi din lume. Americanii n-au fost foarte generoși cu detaliile, dar au spus …

Urmărim evoluția vaccinării anti-COVID-19

De Mihai Ghiduc 05/01/2021
Am adăugat, în articolul Evoluția COVID-19 în România o serie de grafice în care urmărim situația vaccinării la noi în țară.