Creșterea numărului de cazuri grăbește apariția vaccinului

De Mihai Ghiduc 17.11.2020

În mod ironic, faptul că firmele care studiază posibile vaccinuri anti-COVID-19 au anunțat atât de rapid primele rezultate ale testelor e un efect secundar al creșterii accelerate a numărului de cazuri.

Asta pentru că, în faza a III-a, din motive etice și de siguranță, singurul mod în care poți face testarea este să recrutezi un număr cât mai mare de voluntari (zeci de mii) cărora să le dai fie vaccinul, fie un placebo și să aștepți să se îmbolnăvească un număr prestabilit dintre aceștia. Testul este dublu-orb, adică nici voluntarul, nici cel care administrează vaccinul nu știe dacă e sau nu placebo.

În condiții normale, să ajungi la cifra prestabilită poate dura luni sau chiar ani, însă acum, cu peste jumătate de milion de cazuri pe zi, la nivel global, e aproape inevitabil ca virusul să ajungă și printre voluntari, de aici rapiditatea.

Ca o completare, eventuala aprobare a unui vaccin va afecta următoarele teste, ceea ce înseamnă că poate unele vaccinuri mai bune vor pierde cursa. Pentru că, dintr-o dată, nu mai e etic să-i dai cuiva un placebo, dacă are la dispoziție un vaccin. Dar dacă înlocuiești placebo-ul cu vaccinul deja aprobat s-ar putea ca textul să nu mai poată fi dublu-orb, pentru că diferă modul de administrare, numărul de doze sau distanța dintre acestea. E foarte posibil ca participanții la un studiu să se retragă pentru a-și putea face vaccinul aprobat. Există riscul ca cercetătorii să nu mai găsească voluntari.

Ceea ce înseamnă că, după ce primele câteva vaccinuri, precum cele de la Pfizer și Moderna, sau chiar cel rusesc, vor primi aprobare, multe dintre firmele care lucrează acum la unul, în special cele care n-au intrat încă în faza a III-a a testelor, vor abandona cercetările, rămânând să fie testate doar cele care oferă un beneficiu semnificativ crescut. De exemplu, unul într-o singură doză față de două, ori unul care nu necesită temperaturi scăzute pentru transport, ori unul mult mai de ușor de produs rapid, ori unul cu administrare sub formă de spray sau pilule.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.

Carcasele nurcilor exterminate din cauza COVID-19 în Danemarca ies la suprafață

De Ionuț Preda 26/11/2020
Autoritățile daneze au o nouă problemă cu populația internă de nurci, decimată intenționat din cauza unei mutații suferite de noul coronavirus în animale: unele dintre carcasele îngropate în gropi comune au început să iasă la suprafață.

Semaforul Moralității: nu e moral să citești conversații, cred 69% dintre români

De Mihai Ghiduc 20/11/2020
Cu ocazia lansării serialului Bani negri, HBO România a analizat perspectiva românilor din mediul urban asupra moralității printr-un studiu numit Semaforul Moralității, realizat de Exact Business Solutions.

SpaceX a lansat cu succes o nouă misiune cu astronauți NASA

De Ionuț Preda 16/11/2020
Pentru a doua oară în 2020, NASA s-a folosit de serviciile companiei private SpaceX pentru a-și trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.

Google Photos nu-ți mai oferă spațiu nelimitat

De Mihai Ghiduc 12/11/2020
În mod ironic, faptul că firmele care studiază posibile vaccinuri anti-COVID-19 au anunțat atât de rapid primele rezultate ale testelor e un efect secundar al creșterii accelerate a numărului de cazuri. Asta pentru că, în faza a III-a, din motive etice și de siguranță, singurul mod în care poți face testarea este să recrutezi un …