De unde se poate vedea eclipsa solară parțială de joi în România

De Ionuț Preda 09.06.2021

O eclipsă parțială de soare va putea fi observată din jumătatea de nord a României joi, 10 iunie, în jurul prânzului. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță că punctul de acoperire maximă vizibil din România va fi în zona Satu Mare, unde Luna va acoperi 2,1% din suprafața Soarelui.

Fenomenul va fi putea fi observat începând aproximativ cu ora 13:17 în nord-vestul țării, iar orele de start din zona vizibilă vor varia conform hărții de mai jos (cu mențiunea că momentul exact de începere poate diferi cu 1-2 minute față de cel menționat):

Eclipsă de soare 10 iunie

Conform datelor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Diagramă de Alec Pop

Eclipsa va putea fi observată doar din emisfera nordică a planetei, iar în zone restrânse din Canada, Groenlanda și Rusia va putea fi văzută ca o eclipsă inelară – în care Luna nu acoperă complet Soarele, lăsând vizibil un inel strălucitor în jurul acesteia.

Pentru a putea observa fenomenul în siguranță, vei avea nevoie de ochelari speciali pentru eclipse, de cel mai dens filtru de sudură sau de un filtru special Mylar. Alternativ, eclipsa poate fi proiectată prin intermediul unui telescop sau poți improviza un proiector din materiale de uz casnic.

FYI: Tratament nou pentru Alzheimer, aprobat cu controverse

De
În fiecare luni, în cadrul FYI, prezentăm pe scurt descoperirile, studiile și știrile care au marcat lumea științifică în săptămâna precedentă.

Microcentralele din România amenință biodiversitatea

De
Jumătate dintre cele aproape 600 de microhidrocentrale din România sunt amplasate în situri Natura 2000 sau în zone protejate, arată un studiu efectuat de specialiști de la Institutul pentru Ecologia Apelor Dulci și Pescăriilor de Interior (IBN) din Leibnitz, împreună cu cercetători români.

Recomandata este gata: Scena9 și-a lansat newsletter

De
Platforma de jurnalism cultural Scena9 are un newsletter nou-nouț, la care te invită să te abonezi degrabă și nesilit de nimeni. 

Efectul Coandă, de la avioane la grătare

De
Poate că Efectul Coandă, descris de inventatorul român în prima jumătate a secolului trecut, are aplicații în aviație, aparatele de aer condiționat, și, pentru o vreme, în Formula 1, dar te-ai gândit vreodată că ar putea fi folosit pentru a prăji un cârnat fără să atingi grătarul?