Editors’ choice (14-20 octombrie). Unde mergi, ce vezi, ce citești săptămâna asta

De Mindcraft Stories 14.10.2021

Filme horror, fantasy și de mediu în premieră, o discuție despre dacopatie și alte rătăciri românești, un joc Nintendo aniversar și un documentar despre zilele negre ale Marelui Alb. 

Planează un nor de incertitudini și restricții asupra României, zilele astea, așa că încet, dar sigur, evenimentele accesează planul de rezervă și încep să se mute în online. Ceea ce nu ne deranjează prea tare, având în vedere că meteorologii au anunțat câteva zile sub cod portocaliu de ploi. 

Patru evenimente la care să mergi

https://mindcraftstories.ro/images/2021/10/Mindcraftstories_Editors-Choice_Pelicam-Dracula-Film-Festival-Noaptea-alba-a-galeriilor-Metroid-Dread_Pelicam.jpg

Pelicam

Urmează 10 zile pline de documentare despre mediu și oameni, întâlniri cu regizori străini, dezbateri alături de jurnaliști și activiști de mediu și ateliere pentru copii, toate acestea începând cu 15 octombrie, când începe festivalul Pelicam, dedicat mediului înconjurător.

Documentarul​ ​Once upon a time in Venezuela/A fost odată în Venezuela​, ​propunerea Venezuelei la Oscar, va​ ​deschide oficial festivalul. Printre filmele difuzate se numără și Lemn, despre dimensiunea globală a defrișărilor ilegale și implicarea politicienilor și a oamenilor de afaceri corupți, dar și Bear-like, care urmărește o familie de urși în lupta sa pentru supraviețuire în sălbăticia Alaskăi.

CITEȘTE ȘI:  Investigațiile sub acoperire ale celor care se luptă cu mafia lemnului

​Fiecare film din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată pe online.pelicam.ro, iar unele proiecții vor fi însoțite la final de discuții sau dezbateri. 

Dracula Film Festival

Până pe 17 octombrie, poți să vezi offline, în Brașov, filme fantasy și horror în premieră națională la Dracula Film Festival. Ediția de anul acesta se difuzează și online și va cuprinde premiere europene, Q&A-uri cu autori ai filmelor, workshop-uri şi mese rotunde.

Vor rula în avanpremieră și două blockbustere care vor ajunge în cinematografe la finalul lui octombrie – Halloween Kills, cel mai recent film din saga lui Michael Myers, creată de John Carpenter, şi Last Night in Soho, drama horror cu Anya Taylor-Joy, în regia lui Edgar Wright, autorul lui Baby Driver, Shaun of The Dead şi Hot Fuzz.

https://mindcraftstories.ro/images/2021/10/Mindcraftstories_Editors-Choice_Pelicam-Dracula-Film-Festival-Noaptea-alba-a-galeriilor-Metroid-Dread_Infinite-Sea.jpg

Imagine din filmul SF Infinite Sea.

În cursa pentru marele premiu intră și filmul Infinite Sea (Portugalia, 2021; r. Carlos Amaral), un SF meditativ despre o realitate alternativă în care se desfăşoară exodul speciei umane spre alte planete.

Filmele vor fi proiectate la CINEMA ONE din Brașov la Gala de Deschidere a Festivalului și respectiv la Gala de Decernare a Premiilor Dracula Film Festival.

Nu rata nici Ziua Filmului Fantastic, pe 16 octombrie, dedicată producțiilor lui Stanley Kubrick, sau Ziua Filmului de Artă, pe 17 octombrie, cu filmele regizorului David Lynch.

Noaptea Albă a Galeriilor

La nivel național, Noaptea Albă a Galeriilor/NAG se va desfășura în acest weekend în orașele Arad, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Mediaș, Timișoara, Târgu Mureș, Reșița și Sibiu, în timp ce versiunea bucureșteană a fost anulată.

https://mindcraftstories.ro/images/2021/10/Mindcraftstories_Editors-Choice_Pelicam-Dracula-Film-Festival-Noaptea-alba-a-galeriilor-Metroid-Dread_Kinema.jpg

Ediția aniversară NAG#15 celebrează 51 de ani de activitate ai grupului de artă experimentală kinema ikon din Arad cu proiectul special NAG#15 – expoziția kimæra, o metainstalație interactivă colectivă a artiștilor gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire, care va avea loc între 15 octombrie și 11 noiembrie, la Muzeul de Artă Arad, în cadrul MAFA8 – Media Art Festival Arad,  și, între 26 noiembrie 2021 și 23 ianuarie 2022, la Rezidența BRD Scena9 din București. 

Dacopatia și alte rătăciri românești

𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 15 octombrie, la ora 19.30, Editura Humanitas și Cărturești propun un dialog live și online între Dan Alexe și Cătălin Striblea, despre volumul Dacopatia și alte rătăciri românești, publicat recent într-o nouă ediție revăzută și adăugită.

„[…] Iată o veste proastă pentru cei deprinşi să-şi ducă viaţa îngenunchind în faţa pădurii naţionale de eroi şi statui: voievozi, poeţi sau călugări scuturaţi de frisonul profeţiei. Dacopatia şi alte rătăciri româneşti propune un tip de deconstrucţie care ar putea să-l expună pe autor oprobriului public. Şi totuşi, riscul merită asumat. De ce? Fiindcă există în gândirea noastră o sumedenie de fixaţii, obsesii, fobii şi convingeri care se cer disecate, explicate şi înţelese. Narcisismul delirant, protocronismul în plăci, proastele deprinderi familiale, pedagogia punitivă sau mândria de-a fi urmaşii unor daci care vorbeau latină înaintea romanilor sunt teme care merită să fie puse în discuţie. Pentru asta e nevoie de inteligenţă, informaţii credibile, argumente, cultură şi stil […]“, spune Radu Paraschivescu despre cartea lui Dan Alexe. 

(Recomandări de Adriana Moscu)

Un  joc aniversar

Metroid Dread

Seria Metroid împlinește anul acesta 35 de ani de la apariția primului joc, iar Nintendo marchează aniversarea cu un joc care se întoarce la un gameplay mai similar cu cel al primelor titluri. Metroid Dread este un platformer 2D care păstrează elementele tipice seriei: nivele complexe în care progresul este condiționat de obținerea unor upgrade-uri pentru personajul principal, găsite prin explorarea zonelor disponibile. De data aceasta, există și un accent pe elemente de stealth care dau un spin nou seriei. 

Disponibil pe: Nintendo Switch. Metacritic: 89/100

(Recomandări de Ionuț Preda)

5 texte care merită citite

➤ Probabil n-o să surprindă pe nimeni că încep recomandările cu două videouri de la Recorder. Dacă n-ai văzut încă investigația lui Victor Ilie despre cum îți dă mâna biserica cu afaceriștii și politicienii pentru a accesa fonduri publice pentru construcția și reabilitarea de biserici, Clanul Marelui Alb, e vremea să te alături celor 1,4 milioane (and counting) de oameni care au făcut-o. 

➤ Cel de-al doilea reportaj Recorder este făcut de Andrei Udișteanu și David Muntean și se intitulează Așa arată un dezastru sanitar. Genul de film care ar trebui să fie pe lista de vizionară obligatorii pentru toți cei care au contribuit la dezinformări despre vaccin și acum se spală discret pe mâini de consecințele acțiunilor lor egoiste.

➤ Într-un text de pe Iscoada, Radu Umbreș scrie despre un paradox interesant: în multe țări (nu neapărat și în România), există mai multe femei cu studii superioare decât bărbați, iar asta ar putea crea probleme în ceea ce privește relațiile pe care le port avea, dacă își caută un partener cu nivel de instruire similar. Desigur, lucrurile sunt mai complicate decât le-am rezumat eu aici, dar textul poate duce la o discuție interesantă.

➤ The Intercept publică un document intern Facebook, o listă a organizațiilor considerate periculoase (și care sunt, în esență, banate pe platformă) și o analizează într-un articol scris de Sam Biddle. Am aruncat repede un ochi pe listă și am găsit doar două organizații din România – una defunctă și o a doua actuală, dar minoră –, la categoria „hate speech”. Altfel, textul arată că Facebook e foarte dependent de o viziune americanocentrică asupra lumii, că lista, deși în esență utilă, conține o serie de greșeli, dar are, mai ales, multe omisiuni, și că moderatorii Facebook sunt adesea depășiți de situație.

➤ Rachel Monroe scrie pentru The Guardian despre industria life coaching-ului. Textul este despre Brooke Castillo, o celebritate a acestei lumi și autoarea podcastului  Life Coach School, și despre faptul că, adesea, limita dintre așa-numitul life coaching și terapia psihologică fără licență este destul de vagă.

(Recomandări de Mihai Ghiduc)

Ce se știe și (mai ales) ce nu se știe despre Omicron?

De
Îngrijorați de numărul mare de mutații, cercetătorii au pus lumina reflectoarelor pe Omicron, care a devenit „variantă îngrijorătoare” pe lista Organizației Mondiale a Sănătății în doar două zile de la identificare.

FYI: Pe Lună, și dioxidul de carbon îngheață

De
În zonele permanent umbrite ale Lunii s-ar putea găsi dioxid de carbon în formă solidă; un vaccin mRNA împotriva bolii Lyme a dat rezultate bune în testele clinice pe animale; un studiu israelian a descoperit o nouă stare în care pot ajunge bacteriile care sunt afectate puternic, dar nu ucise de antibiotice, în care devin rezistente la acestea și din care se pot recupera.

FYI: Troposfera se mărește odată cu temperatura globală

De
Schimbările climatice provocate de om duc la modificări în stratificarea atmosferică a planetei; persoanele care se culcă între 22 și 23 par să aibă un risc mai scăzut de boli cardiace; plăcile tectonice care se scufundă se îndoaie și sunt slăbite, însă nu sunt distruse complet după intrarea în mantaua Pământului.

Editors’ choice (11-17 noiembrie). Unde mergi, ce vezi, ce asculți săptămâna asta

De
Arta se adaptează în așteptarea Metaverse-ului, natura umană întâlnește tehnologia în filme experimentale, iar Netflix transformă în serial TV un joc video cult.