Efectul Coandă, de la avioane la grătare

De Mihai Ghiduc 21.05.2021

Poate că Efectul Coandă, descris de inventatorul român în prima jumătate a secolului trecut, are aplicații în aviație, aparatele de aer condiționat, și, pentru o vreme, în Formula 1, dar te-ai gândit vreodată că ar putea fi folosit pentru a prăji un cârnat fără să atingi grătarul? 

Ei bine, a făcut-o un vlogger de pe YouTube, NightHawkInLight, nu neapărat din motive de igienă, ci pentru e cool. Aparatul folosit de el, va fi „disponibil în curând nicăieri!”, probabil pentru că e o chestie care arată cool, dar care trebuie folosită cu echipament electroizolant.

NightHawkInLight a gătit un hot dog în mijlocul unei rezistențe în spirală, la 110 volți – tensiunea standard din locuințele americane –, făcându-l să leviteze cu ajutorul unui jet de aer, folosind, desigur, efectul Coandă. Mai e nevoie să spun „Nu încerca asta acasă!”?

Efectul, descoperit pentru prima dată de savantul britanic Thomas Young, la 1800, și observat de Coandă în 1910. El a sesizat că un jet de fluid are tendința de a urma forma unui obiect convex, atunci când e îndreptat spre acesta. Jetul este accelerat și crează o diferență de presiune între partea din față și cea din spatele obiectului. Aceasta, e de obicei, ilustrată foarte ușor cu un jet de aer îndreptat spre o minge de ping pong, care e făcută astfel să leviteze – dar uite că merge și cu cârnați.

Henri Coandă a observat pentru prima dată efectul când și-a testat – și distrus – primul său avion – și l-a descris ulterior într-o serie de aplicații pentru patente, în anii 1930. Inventatorul român testa avionul Coandă-1910 și a observat că flăcările jetului de la motor nu au deviat în afară, cum se aștepta, ci au urmat suprafața fuselajului, care – fiind din lemn, a luat foc. Preocupat să se salveze, Coandă nu s-a gândit și la potențialele aplicații ale efectului respectiv pentru grătar, ceea ce i-a dat ocazia lui NightHawkInLight, un secol și mai bine mai târziu, să facă acest video simpatic.

FYI: Tratament nou pentru Alzheimer, aprobat cu controverse

De
În fiecare luni, în cadrul FYI, prezentăm pe scurt descoperirile, studiile și știrile care au marcat lumea științifică în săptămâna precedentă.

De unde se poate vedea eclipsa solară parțială de joi în România

De
O eclipsă parțială de soare va putea fi observată din jumătatea de nord a României joi, 10 iunie, în jurul prânzului. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță că punctul de acoperire maximă vizibil din România va fi în zona Satu Mare, unde Luna va acoperi 2,1% din suprafața Soarelui.

Microcentralele din România amenință biodiversitatea

De
Jumătate dintre cele aproape 600 de microhidrocentrale din România sunt amplasate în situri Natura 2000 sau în zone protejate, arată un studiu efectuat de specialiști de la Institutul pentru Ecologia Apelor Dulci și Pescăriilor de Interior (IBN) din Leibnitz, împreună cu cercetători români.

Recomandata este gata: Scena9 și-a lansat newsletter

De
Platforma de jurnalism cultural Scena9 are un newsletter nou-nouț, la care te invită să te abonezi degrabă și nesilit de nimeni.