Microsoft cumpără ZeniMax, Bethesda Softworks și toate studiourile lor subsidiare

De Ionuț Preda 21.09.2020

Într-o mișcare pe care nu o aștepta nimeni, Microsoft a anunțat luni că a ajuns luni la un acord pentru a cumpăra ZeniMax Media, compania de tip holding care deține cunoscutul producător/distribuitor de jocuri video Bethesda Softworks, precum și restul companiilor subsidiare acestora, incluzând studiouri renumite precum id Software (creatorii Doom) și Arkane Studios (seria Dishonored, Prey).

Achiziția nu a fost deloc ieftină; la 7,5 miliarde de dolari, e vorba de al doilea cel mai mare preț plătitRecordul a fost setat de un consorțiu condus Tencent, care a plătit 10,2 miliarde pentru dezvoltatorul de jocuri de mobil finlandez Supercell în 2016 pentru o companie de jocuri video din istorie. Însă, pe lângă studiouri ca Bethesda, id, Arkane și Machine Games, asta vine la pachet cu drepturile pentru unele dintre cele mai cunoscute IP-uri din istoria jocurilor video: Doom, Fallout, The Elder Scrolls, Wolfenstein, Quake, The Evil Within sau Dishonored.

Rămâne de văzut ce consecințe va avea tranzacția în duelul noii generații de console, care va începe în noiembrie cu lansarea Xbox Series X (și a variantei mai de buget Series S) și a lui PlayStation 5. Două jocuri produse de unele din companiile nou-cumpărate de Microsoft, Deathloop și Ghostwire: Tokyo, fuseseră deja anunțate ca lansări exclusive temporareExclusivitatea temporară asigură că jocul nu se va lansa pe o altă platformă pentru o perioadă fixă de timp, de obicei 6 luni sau un an pentru PS5. E de așteptat și ca francizele achiziționate să fie adăugate pe Xbox Game Pass, abonamentul lunar stil Netflix care oferă gamerilor acces la toate jocurile companiilor deținute de Microsoft și, prin rotație, la alte jocuri populare de pe XBOX sau PC.

3 videouri spectaculoase: România, Delta și Moldova în miniatură

De
În ultima perioadă, canalul de YouTube Little Big World, care s-a specializat în de timelapse-uri filmate cu o lentilă tilt-shift, care dă imaginilor aspectul de miniaturi, s-a concentrat pe România.

FYI - Big Tech / UE vrea să reglementeze dur utilizarea AI-ului

De
Un nou comitet european va avea puterea de a amenda firmele tech care crează AI-uri ce pot dăuna cetățenilor.

Varianta sovietică a Lord of the Rings a fost găsită la 30 de ani de la difuzare

De
La 30 de ani de la difuzarea inițială, o adaptare cu buget redus și efecte speciale rudimentare a romanului Frăția Inelului face senzație printre internauți.

FYI - Sănătate / Majoritatea cuplurilor ar putea folosi reproducerea asistată în viitorul apropiat

De
Substanțele chimice din plastic cauzează scăderea fertilității, dinții ar putea crește la loc, vitamina D previne infecțiile respiratorii acute, iar oamenii de știință au creat un organism sintetic unicelular care poate sesiza simptomele unor boli. Plus: există viață după moarte – anumite celule funcționează în creier multe ore după deces.