Premiul Nobel pentru Pace 2020, acordat Programului Alimentar Mondial

De Ionuț Preda 09.10.2020

Comitetul Nobel din Oslo, Norvegia a decis, vineri, să acorde Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta Programului Alimentar Mondial al ONU, pentru eforturile sale de a combate foametea la nivel global și a preveni folosirea acesteia ca armă în zonele de conflict.

Instituția menționează că pandemia de coronavirus a crescut semnificativ a numărul de victime provocate de foamete la nivel global, și avertizează că lumea ar putea experimenta o „criză a foamei de proporții inimaginabile” dacă programul ONU și celelalte organizații internaționale care oferă asistență alimentară nu primesc sprijinul financiar de care au nevoie.

În acest sens, Comitetul ă menționează că Programul Alimentar Mondial a fost un participant activ în adoptarea, în 2018, a unei rezoluții ONU care a recunoscut pentru prima dată legătura dintre conflicte și lipsa de alimente. Agenția este principalul instrument prin care Națiunile Unite își propune să eradicheze foametea, scop care a fost desemnat drept unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă a ONU în 2015.

În 2019, Programul Alimentar Mondial a oferit asistență alimentară pentru aproximativ 100 de milioane de de persoane din 88 de state care au probleme cu lipsa de alimente. Cu toate acestea, instituția se confruntă cu o criză a fondurilor care îi afectează abilitatea de a acționa în zonele cele mai afectate ale lumii. De exemplu, în aprilie, a fost nevoită să înjumătățească ajutoarele trimise în anumite părți ale Yemenului, acolo unde asigura accesul la mâancare pentru aproximativ 12 milioane de persoane în fiecare lună, într-un stat măcinat de un război care durează de mai bine de cinci ani.

Alimente împărțite de Programul Alimentar Mondial în Haiti, în urma distrugerilor provocate de Uraganul Matthew în 2016. UN Photo/Alexis Masciarelli

Facebook Dating se lansează cu 9 luni întârziere

De Mindcraft Stories 22/10/2020
De azi, în România și alte 31 de țări europene, este disponibil serviciul de dating de la Facebook, numit, creativ, Facebook Dating.

Nokia va instala o rețea 4G pe Lună

De Ionuț Preda 20/10/2020
NASA a acordat un contract de instalare a unei rețele 4G wireless pe Lună subsidiarului american al companiei de telecomunicații Nokia, Bell Labs, ca parte a unui program care vizează o prezență umană de durată pe satelitul natural al Pământului până în 2030.

Am pus coeficientul infectărilor pe hartă

De Mindcraft Stories 17/10/2020
Am pus pe hartă coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori

Renault a prezentat Dacia Spring, primul model electric al mărcii românești

De Ionuț Preda 15/10/2020
Producătorul de automobile Renault a prezentat oficial joi noul model Dacia Spring, prima mașină electrică produsă de marca românească, în cadrul unui eveniment online.