Premiul Nobel pentru Pace 2020, acordat Programului Alimentar Mondial

De Ionuț Preda 09.10.2020

Comitetul Nobel din Oslo, Norvegia a decis, vineri, să acorde Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta Programului Alimentar Mondial al ONU, pentru eforturile sale de a combate foametea la nivel global și a preveni folosirea acesteia ca armă în zonele de conflict.

Instituția menționează că pandemia de coronavirus a crescut semnificativ a numărul de victime provocate de foamete la nivel global, și avertizează că lumea ar putea experimenta o „criză a foamei de proporții inimaginabile” dacă programul ONU și celelalte organizații internaționale care oferă asistență alimentară nu primesc sprijinul financiar de care au nevoie.

În acest sens, Comitetul ă menționează că Programul Alimentar Mondial a fost un participant activ în adoptarea, în 2018, a unei rezoluții ONU care a recunoscut pentru prima dată legătura dintre conflicte și lipsa de alimente. Agenția este principalul instrument prin care Națiunile Unite își propune să eradicheze foametea, scop care a fost desemnat drept unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă a ONU în 2015.

În 2019, Programul Alimentar Mondial a oferit asistență alimentară pentru aproximativ 100 de milioane de de persoane din 88 de state care au probleme cu lipsa de alimente. Cu toate acestea, instituția se confruntă cu o criză a fondurilor care îi afectează abilitatea de a acționa în zonele cele mai afectate ale lumii. De exemplu, în aprilie, a fost nevoită să înjumătățească ajutoarele trimise în anumite părți ale Yemenului, acolo unde asigura accesul la mâancare pentru aproximativ 12 milioane de persoane în fiecare lună, într-un stat măcinat de un război care durează de mai bine de cinci ani.

Alimente împărțite de Programul Alimentar Mondial în Haiti, în urma distrugerilor provocate de Uraganul Matthew în 2016. UN Photo/Alexis Masciarelli

Festivalul LYNX 2024: Brașovul găzduiește cea de-a doua ediție dedicată filmului și fotografiei de natură

De
În perioada 4-9 iunie 2024, Brașov va fi gazda celei de-a doua ediții a LYNX Festival, eveniment axat pe filmul și fotografia documentară de natură. Festivalul revine după succesul primei ediții care a atras un număr mare de vizitatori și a înregistrat vânzări sold-out la toate proiecțiile.

DevTalks România, 10 ani de inovație tehnologică

De
Comitetul Nobel din Oslo, Norvegia a decis, vineri, să acorde Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta Programului Alimentar Mondial al ONU, pentru eforturile sale de a combate foametea la nivel global și a preveni folosirea acesteia ca armă în zonele de conflict. Instituția menționează că pandemia de coronavirus a crescut semnificativ a numărul de …

Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie… O explorare transdisciplinară a apei

De
Asociația Developing Art lansează proiectul Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie…,  o inițiativă artistică și de cercetare desfășurată în trei locații cheie din România: Delta Dunării, Valea Jiului și parcurile Icoanei și Ioanid din București. Dacă ești artist și/sau cercetător emergent, te poți înscrie în proiect între 18 aprilie și 2 mai. 

Climate Change Summit Awards premiază cele mai bune soluții pentru provocările climatice

De
Climate Change Summit, un important eveniment regional dedicat schimbărilor climatice, premiază inovațiile ecologice din Europa Centrală și de Est. Evenimentul se concentrează pe finanțarea soluțiilor din sectoarele energiei, mobilității, construcțiilor, economiei circulare și agriculturii, adresându-se tinerilor sub 30 de ani și întreprinderilor mici și mijlocii.