SpaceX a lansat cu succes o nouă misiune cu astronauți NASA

De Ionuț Preda 16.11.2020

Pentru a doua oară în 2020, NASA s-a folosit de serviciile companiei private SpaceX pentru a-și trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională. (SSI) Dacă evenimentul din mai a fost considerat unul demonstrativ, lansarea de luni dimineață marchează prima misiune operațională sub egida SpaceX, și practic solidifică statutul companiei ca principal furnizor de servicii de transport spațial pentru NASA.

Lansarea a avut loc la ora României 02:27, la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Similar cu misiunea din mai, a fost utilizat un ansamblu de lansare fromat dintr-o rachetă Falcon 9 și o capsulă Crew Dragon, denumită Resilience. După desprindere, racheta Falcon 9 a revenit pe Pământ și a aterizat vertical pe o platformă din Oceanul Atlantic.

La bordul capsulei se află trei astronauți NASA, Mike Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker, dar și astronautul japonez Soichi Noguchi. Aceștia vor avea un zbor de aproximativ 27 de ore până la stație, care poate fi efectuat complet autonom de către computerele de bord. După aproximativ șase luni la bordul SSI, ei vor reveni pe Pământ în primăvara anului viitor.

Unul dintre cei patru astronauți, Victor Glover – aflat la primul său zbor – va fi subiectul unui experiment special, menit să înțeleagă cum afectează zborurile spațiale și schimbarea de dietă necesară în astfel de misiuni sistemul imunitar al unui astronaut.

Înaintea lansării, NASA a certificat oficial capsula Crew Dragon pentru a efectua misiuni regulate către SSI pe viitor. Nava celord de la SpaceX a devenit, astfel, prima certificată de agenția spațială americană pentru astfel de zboruri de la retragerea navetei spațiale Atlantis, în 2011.

De altfel, colaborarea dintre cele două entități va demara din plin în viitorul apropiat: SpaceX va efectua șapte misiuni pentru NASA în următoarele 15 luni, cu echipament sau echipaj, și va ajunge la o prezență constantă de două capsule Crew Dragon aflate simultan în spațiu pentru perioade extinse de timp.

CITEȘTE ȘI: Lansarea SpaceX-NASA e un moment crucial pentru viitorul explorării spațiale

Lansarea capsulei Crew-1 Dragon de la Centrul Spațial Kennedy. NASA/Joel Kowsky

Carcasele nurcilor exterminate din cauza COVID-19 în Danemarca ies la suprafață

De Ionuț Preda 26/11/2020
Autoritățile daneze au o nouă problemă cu populația internă de nurci, decimată intenționat din cauza unei mutații suferite de noul coronavirus în animale: unele dintre carcasele îngropate în gropi comune au început să iasă la suprafață.

Semaforul Moralității: nu e moral să citești conversații, cred 69% dintre români

De Mihai Ghiduc 20/11/2020
Cu ocazia lansării serialului Bani negri, HBO România a analizat perspectiva românilor din mediul urban asupra moralității printr-un studiu numit Semaforul Moralității, realizat de Exact Business Solutions.

Creșterea numărului de cazuri grăbește apariția vaccinului

De Mihai Ghiduc 17/11/2020
În mod ironic, faptul că firmele care studiază posibile vaccinuri anti-COVID-19 au anunțat atât de rapid primele rezultate ale testelor e un efect secundar al creșterii accelerate a numărului de cazuri.

Google Photos nu-ți mai oferă spațiu nelimitat

De Mihai Ghiduc 12/11/2020
Pentru a doua oară în 2020, NASA s-a folosit de serviciile companiei private SpaceX pentru a-și trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională. (SSI) Dacă evenimentul din mai a fost considerat unul demonstrativ, lansarea de luni dimineață marchează prima misiune operațională sub egida SpaceX, și practic solidifică statutul companiei ca principal furnizor de servicii de transport …