Urmărim evoluția vaccinării anti-COVID-19

De Mihai Ghiduc 05.01.2021

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România a început, simbolic, pe 27 decembrie, iar din 4 ianuarie se desfășoară în plină forță. Momentan, românii au acces la vaccinul Pfizer/BioNTech, prin intermediul Uniunii Europene, și sunt vaccinați cei din prima etapă: medicii și personalul medical.

Am adăugat, în articolul Evoluția COVID-19 în România o serie de grafice în care urmărim situația vaccinării la noi în țară, pe baza datelor oficiale furnizate de guvern prin intermediul site-ului #RoVaccinare.

Varianta sovietică a Lord of the Rings a fost găsită la 30 de ani de la difuzare

De
La 30 de ani de la difuzarea inițială, o adaptare cu buget redus și efecte speciale rudimentare a romanului Frăția Inelului face senzație printre internauți.

FYI – Sănătate / Majoritatea cuplurilor ar putea folosi reproducerea asistată în viitorul apropiat

De
Substanțele chimice din plastic cauzează scăderea fertilității, dinții ar putea crește la loc, vitamina D previne infecțiile respiratorii acute, iar oamenii de știință au creat un organism sintetic unicelular care poate sesiza simptomele unor boli. Plus: există viață după moarte – anumite celule funcționează în creier multe ore după deces.

FYI Robots – Roboți microscopici ar putea trata boli neurologice

De
Tratarea bolilor care afectează creierul este complicată de faptul că medicamentele care le-ar putea combate sunt extrem de dificil sau imposibil de administrat. Substanțele nu pot fi administrate intravenos din cauza barierei hematoencefalice (BHE), un filtru între creier și sânge care blochează intrarea oricăror substanțe străine organismului. O echipă de cercetători chinezi propune, însă, o soluție robotizată la această dilemă.

SpaceX, la al patrulea prototip Starship explodat în tot atâtea luni

De
Într-o știre care începe să devină recurentă, SpaceX nu a reușit să recupereze nici cel mai recent prototip al navei Starship, care a explodat în timpul procedurii de aterizare în urma unui zbor-test efectuat marți noapte.