VIDEO Jeff Bezos a reușit să ajungă în spațiu cu o rachetă Blue Origin

De Ionuț Preda 20.07.2021

Fondatorul Amazon Jeff Bezos a reușit, marți, să ajungă în spațiu cu o rachetă a propriei companii spațiale Blue Origin, în urma unui zbor care a durat aproximativ zece minute.

Jeff Bezos, fratele său Mark Bezos, aviatoarea Wally Funk și studentul Oliver Daemen s-au aflat la bordul unui ansamblu New Shepard, format dintr-o rachetă booster și o capsulă pentru echipaj, lansată de la o bază Blue Origin din vestul statului Texas. Cursa a reușit să treacă de pragul de 100 de km altitudine, recunoscută de către Federația Aeronautică Internațională (FAI) ca fiind limita din care începe spațiul cosmic.

După câteva minute în care pasagerii s-au putut bucura de imponderabilitate, capsula a revenit în atmosferă și a aterizat într-o zonă izolată din Texas, în timp ce boosterul, care s-a desprins după câteva zeci de secunde de la lansare, a aterizat vertical pe o platformă specială.

Notabil este faptul că Funk (82 de ani) și Daemen (18 ani) au devenit cea mai bătrână și, respectiv, cea mai tânără persoană ajunse în spațiul cosmic.

Poți urmări misiunea, integral, în filmarea de mai jos:

Lui Bezos i-a luat-o înainte, însă, Richard Branson, care a reușit să ajungă la limita spațiului cu un avion spațial al propriei companiei Virgin Galactic pe 11 iulie. Doar că acest fapt a fost contestat de Blue Origin, care susține că nava Virgin VSS Unity a depășit doar limita spațiului acceptată în Statele Unite, situată mai jos decât cea recunoscută de FAI, la 80 de km.

Poți citi mai multe despre rivalitatea dintre cele două companii într-un material în care am abordat, în detaliu, modul în care miliardarii au ajuns în spațiu și ce ar putea însemna cele două misiuni pentru viitorul turismului spațial.

Harta țărilor aflate în zone de risc epidemiologic

De
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor aflate în zone de risc epidemiologic, valabilă începând cu 25 iulie. 

FYI - Implantul neuronal care „citește” mintea pacienților paralizați

De
Un nou implant neuronal poate decoda cuvinte direct din creierul pacienților paralizați care nu pot vorbi, o altă nouă tehnologie ar putea converti semnalele neuronale în unele wireless, fără a necesita operație sau un implant, iar infecțiile virale ar putea fi contracarate cu „capcane” fabricate din propriul nostru ADN.

FYI: Un nou material textil ar putea răci corpul cu cinci grade

De
Un nou material textil ar putea ajuta la răcirea corpului în zilele caniculare, un astronom amator a descoperit posibila lună cu numărul 80 al lui Jupiter, iar o altă lună, de data aceasta a lui Saturn, are concentrații de metan suspicios de mari, care îi fac pe cercetători să considere că ar putea susține microorganisme.

LIVE Richard Branson încearcă să ajungă în spațiu cu Virgin Galactic

De
Antreprenorul englez Richard Branson va încerca, duminică, să treacă de limita atmosferei terestre, ca parte a unui zbor-test cu un avion spațial al propriei companii Virgin Galactic, ce își propune pe viitor să ofere servicii de turism spațial.