Virgin Hyperloop a efectuat cu succes primul test cu pasageri

De Ionuț Preda 09.11.2020

Transportul ultra-rapid prin intermediul capsulelor în tunele cu presiune scăzută este cu un pas mai aproape de realitate, după ce Virgin Hyperloop a efectuat cu succes primul test de siguranță cu pasageri pentru sistemul de transport Hyperloop.

Testul a fost efectuat de doi angajați ai companiei, CTO-ul și co-fondatorul Josh Giegel și șefa Departamentului pentru Experiențele Pasagerilor, Sara Luchian, fiică a unor emigranți români în Statele Unite. Cei doi au testat capsula XP-2 pe o distanță de 500 metri la o facilitate Virgin Hyperloop din Nevada.

Conceptul Hyperloop propune transportul prin tuburi sau tunele parțial evacuate cu capsule care folosesc un sistem de levitație magnetică, în ideea că astfel s-ar putea atinge viteze hipersonice datorită rezistenței foarte scăzute a aerului. Versiunea propusă de Virgin Hyperloop ar putea atinge până la 1.223 km/h fără turbulențe majore – puțin sub viteza sunetului în aer – însă testul de luni a fost limitat la 172 de km/h.

Următorul pas pentru companie este construirea unui Centru de Certificare Hyperloop în Virginia de Vest, unde tehnologia va putea fi testată pe distanțe mai mari și, implicit, la viteze mai mari, pentru a-i demonstra viabilitatea și siguranța.

Capsula XP-2 la facilitatea de teste a companiei din Nevada. Sarah Lawson/Virgin Hyperloop

Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie… O explorare transdisciplinară a apei

De
Asociația Developing Art lansează proiectul Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie…,  o inițiativă artistică și de cercetare desfășurată în trei locații cheie din România: Delta Dunării, Valea Jiului și parcurile Icoanei și Ioanid din București. Dacă ești artist și/sau cercetător emergent, te poți înscrie în proiect între 18 aprilie și 2 mai. 

Climate Change Summit Awards premiază cele mai bune soluții pentru provocările climatice

De
Climate Change Summit, un important eveniment regional dedicat schimbărilor climatice, premiază inovațiile ecologice din Europa Centrală și de Est. Evenimentul se concentrează pe finanțarea soluțiilor din sectoarele energiei, mobilității, construcțiilor, economiei circulare și agriculturii, adresându-se tinerilor sub 30 de ani și întreprinderilor mici și mijlocii.

F-SIDES Cineclub lansează sezonul cu numărul 5 Feelings.zip – O arhivă feministă a sentimentelor

De
F-SIDES, platforma feministă de film și discuții, a anunțat lansarea celui de-al cincilea sezon în luna aprilie 2024. Denumit „Feelings.zip - O arhivă feministă a sentimentelor”, noul sezon își propune să exploreze și să dezbată emoțiile într-un mod colectiv. Sezonul va prezenta 10 filme selectate și două retrospective, toate realizate de femei și persoane non-binare.

Ediția din 2024 a conferinței tech How to Web va avea loc pe 2 și 3 octombrie

De
Conferința How to Web, unul dintre cele mai așteptate evenimente din domeniul tehnologiei și startup-urilor din Europa de Est, va avea loc pe 2-3 octombrie la Face Convention Center din București.