Tayfun Coskun/Anadolu via Getty Images

2024 va fi, aproape sigur, cel mai cald an înregistrat vreodată8 min read

De Adriana Moscu 07.11.2024

După o perioadă cu tot mai multe fenomene meteo extreme, 2024 ar putea deveni cel mai călduros an înregistrat, cu temperaturi la nivel global care ar putea crește cu 1,5°C față de perioada dinaintea Revoluției Industriale, a anunțat joi agenția europeană de monitorizare a climei, Copernicus.

Scenariul climatic din 2023 se repetă. Este „aproape sigur” că anul 2024 va fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, potrivit programului spațial al Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI: 2023 este, oficial, cel mai cald an din istorie

Această prognoză vine cu o săptămână înainte ca diplomații să se întâlnească la summitul climatic COP29 și la o zi după ce majoritatea alegătorilor din SUA, cel mai mare poluator istoric cu gaze care încălzesc planeta, l-au ales președinte pe Donald Trump. Președintele ales a spus despre schimbările climatice că sunt o „păcăleală”// „Five ways a Trump presidency would be disastrous for the climate”, theguardian.com // și a promis că va retrage politicile de mediu care urmăresc reducerea poluării și trecerea la o economie verde. 

Potrivit raportului,// „Copernicus: 2024 virtually certain to be the warmest year and first year above 1.5°C”, climate.copernicus.eu // 2024 va fi, cel mai probabil, primul an în care temperatura va fi cu peste 1,5°C mai mare față de perioada de dinaintea Revoluției Industriale, un nivel de încălzire care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Situația „marchează un nou prag în recordurile de temperatură la nivel global și ar trebui să fie un impuls pentru creșterea ambițiilor la viitoarea conferință pe tema schimbărilor climatice,” a declarat Dr. Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului de Schimbări Climatice Copernicus.

Specialiștii au constatat că temperaturile globale din ultimele 12 luni au fost cu 1,62°C mai ridicate față de media din perioada 1850-1900, când omenirea a început să ardă cantități mari de cărbune, petrol și gaze naturale.

Potrivit buletinului climatic lunar realizat de Copernicus, octombrie 2024 a fost a doua cea mai călduroasă lună octombrie înregistrată vreodată, fiind depășită doar de octombrie 2023, cu temperaturi mai mari cu 1,65°C față de nivelurile preindustriale. A fost a 15-a lună din ultimele 16 în care temperatura a trecut pragul de 1,5°C.

Liderii mondiali au promis să limiteze încălzirea globală la 1,5°C până la sfârșitul secolului, dar, în ritmul actual, încălzirea ar putea atinge dublul acestui nivel.

Savanții spun că un singur an peste acest prag nu înseamnă neapărat că obiectivul a fost ratat, deoarece creșterea temperaturilor se măsoară pe parcursul decadelor, nu al anilor. Cu toate acestea, avertizează că acest lucru va pune în pericol supraviețuirea tot mai multor oameni și ecosisteme.

Limita siguranței climatice, de 1,5°C, devine tot mai greu de atins și fiecare zecime de grad în plus aduce efecte tot mai grave asupra mediului și ecosistemelor, avertizează oamenii de știință. 

Luna trecută, în octombrie, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a spus că, în ritmul actual, omenirea s-ar putea confrunta cu o încălzire de 3,1°C până la sfârșitul secolului, ceea ce ar fi catastrofal pentru toți. Chiar și dacă toate promisiunile climatice actuale ar fi îndeplinite, încălzirea ar ajunge la 2,6°C, un nivel considerat devastator.

Încălzirea globală nu înseamnă doar temperaturi mai mari, ci și toate efectele pe care căldura suplimentară le are asupra atmosferei și oceanelor. Aerul mai cald poate reține mai multă umezeală, iar oceanele mai fierbinți duc la o evaporare mai intensă, ceea ce înseamnă ploi torențiale și furtuni mai puternice.

Ploile neobișnuit de abundente au lovit mari părți din Europa, inclusiv România, iar cel mai recent, în Spania, într-o lună octombrie plină de evenimente extreme, inundațiile catastrofale au ucis peste 200 de oameni, au măturat sate și au acoperit mii de străzi și locuințe cu noroi.

Și părți din China, SUA, Brazilia și Australia, au de suferit din cauza schimbărilor climatice, a raportat Copernicus. SUA, de exemplu, se confruntă cu o secetă continuă care a afectat un număr record de oameni.

În ciuda acestor evidențe, oamenii nu par să-și învețe lecția. De curând, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a constatat că nivelul poluanților care încălzesc planeta a atins valori record în 2023. S-a observat că dioxidul de carbon se acumulează mai rapid ca oricând în istoria omenirii. Concentrațiile au crescut cu peste 10% în doar două decenii, ceea ce încălzește planeta și face ca fenomenele meteo extreme să fie mai violente.

CITEȘTE ȘI: Raport: Gazele cu efect de seră au atins niveluri record în 2023

Cercetătorii spun că perioada actuală este, probabil, cea mai caldă din ultimii 100.000 de ani, adică de la începutul ultimei ere glaciare.

Constatările Copernicus se bazează pe miliarde de măsurători meteo realizate de sateliți, nave, avioane și stații meteo. 



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|JURNAL DE NATURALIST

Toți ca unul. Coloniile de albine, superorganisme care creează societăți complexe 

De
Coloniile de albine sunt adevărate superorganisme, unde fiecare individ are un rol clar pentru binele grupului. De la construirea fagurelui până la reglarea temperaturii și îngrijirea puietului, albinele arată cum funcționează o societate perfect coordonată.
SOCIETATE|FYI

Derapaj rasist al lui Călin Georgescu la adresa șefului OMS, într-un interviu din 2023: „E un c****i de casă”

De
Sub pretextul parafrazării activistului american Malcolm X, Călin Georgescu a folosit termeni rasiști și jignitori pentru a-l descrie pe șeful OMS, etiopianul Tedros Ghebreyesus, într-un interviu cu un avocat german conspiraționist disponibil public pe YouTube.
SOCIETATE|FYI

Turul 2 se joacă pe TikTok. Susținătorii Elenei Lasconi se organizează pe Reddit și Discord

De
După șocul din primul tur al prezidențialelor, utilizatorii de Reddit încearcă să contracareze campania pro-Călin Georgescu de pe TikTok.
SĂNĂTATE|FYI

Învingeți microbul! – jocul care îi învață pe tineri despre antibiotice

De
UE folosește jocuri video pentru a-i ajuta pe tineri să înțeleagă problema rezistenței antimicrobiene și cum pot contribui la combaterea acesteia.