Silvia Otte/Getty Images

Aerul se curăță mai ușor datorită radicalului hidroxil, „detergentul atmosferei”4 min read

De Adriana Moscu 04.02.2025

Atmosfera se curăță mai eficient și elimină mai mulți poluanți, inclusiv metanul, un gaz puternic cu efect de seră. Procesul se datorează radicalului hidroxil, o moleculă reactivă care descompune substanțele nocive. 

Un studiu publicat în revista Nature Communications// „Radiocarbon monoxide indicates increasing atmospheric oxidizing capacity”, nature.com // arată că această capacitate de autocurățare s-a intensificat în emisfera sudică din 1997. Cercetarea a fost realizată de Institutul Național de Cercetare a Apelor și Atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA), în colaborare cu Universitatea Victoria din Wellington, GNS Science și un cercetător din Finlanda.

Fenomenul este determinat de radicalul hidroxil (OH), supranumit „detergentul atmosferei”// „Hydroxyl radical”, en.wikipedia.org // de laureatul Nobel Paul Crutzen. OH este o moleculă foarte reactivă, formată dintr-un atom de oxigen și unul de hidrogen, care descompune poluanții din aer. Se produce atunci când lumina ultravioletă a soarelui interacționează cu ozonul și vaporii de apă. Deși trăiește mai puțin de o secundă, hidroxilul joacă un rol esențial în eliminarea metanului și a altor gaze nocive.

Pentru a înțelege mai bine cum a evoluat acest proces, cercetătorii au analizat probe de aer colectate începând din anii 1980 la două stații din emisfera sudică: una în Noua Zeelandă, lângă Wellington, și alta în Antarctica, pe Insula Ross. 

Folosind radiocarbonul din monoxidul de carbon (14CO) ca marker, echipa a descoperit că nivelul OH a crescut cu 12% pe an în Noua Zeelandă din 1997. În Antarctica, concentrația acestuia a crescut cu 43% în lunile de vară.

Această creștere a capacității de curățare a atmosferei este influențată de mai mulți factori. Oxizii de azot proveniți din trafic și industrie stimulează producția de OH. La fel și încălzirea globală, care crește umiditatea atmosferică. Pe de altă parte, metanul are efectul opus, reducând disponibilitatea OH. Cercetătorii avertizează că, dacă emisiile de metan vor continua să crească, procesul de autocurățare a atmosferei s-ar putea încetini în viitor.

Studiul oferă o perspectivă nouă asupra modului în care atmosfera își reglează chimia și impactul pe care îl au activitățile umane asupra acestui proces. 

Fără această capacitate crescută de curățare, metanul ar fi contribuit și mai mult la încălzirea globală. Rezultatele confirmă modele similare din alte regiuni ale lumii și întăresc ideea că schimbările atmosferice din ultimele decenii au fost influențate direct de activitatea umană.



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|SOLUȚII

Atenuarea căldurii: o tehnologie de răcire revoluționară ca răspuns la provocările climatice

De
Cercetătorii sprijiniți financiar de Uniunea Europeană dezvoltă un sistem mai inteligent de răcire sustenabilă, înlocuind agenții frigorifici toxici cu metale mai sigure, mai eficiente și reciclabile.
ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia.