Yuji Sakai/Getty Images
Ambalajele din sticlă pot elibera mai mult microplastic decât cele din PET4 min read
Băuturile vândute în ambalaje de sticlă, inclusiv apă, bere și sucuri, conțin de până la 50 de ori mai multe microplastice decât cele din PET sau doze metalice.
Un // „Microplastic contaminations in a set of beverages sold in France”, sciencedirect.com // realizat de Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES) arată că băuturile vândute în recipiente din sticlă – inclusiv apă, sucuri carbogazoase, bere sau vin – conțin în medie mai multe particule de microplastic decât cele îmbuteliate în plastic sau doze metalice.
Cercetătorii au identificat aproximativ 100 de particule de microplastic pe litru în sticlele de sticlă care conțin băuturi precum berea, limonada, ceaiul rece sau sucurile. Această concentrație este de cinci până la cincizeci de ori mai mare decât cea detectată în recipientele din plastic sau metal.
Surprinzător, sursa principală de contaminare pare a fi vopseaua de pe capacele sticlelor de sticlă. Analiza a arătat că particulele de plastic prelevate din băuturi aveau aceeași formă, culoare și compoziție polimerică cu stratul de vopsea aplicat pe capace.
Mai mult, aceste capace prezentau zgârieturi fine, invizibile cu ochiul liber, cel mai probabil cauzate de frecarea dintre ele în timpul transportului și depozitării. În urma acestui proces, particulele ajung pe suprafața capacelor și pot contamina băutura în momentul deschiderii.
Pentru apa plată sau minerală, indiferent de ambalaj, cantitatea de microplastice a fost relativ mică: 4,5 particule/litru în cazul sticlelor de sticlă și doar 1,6 în cazul celor de plastic.
Și vinul s-a dovedit a avea o contaminare scăzută, chiar și atunci când a fost îmbuteliat în sticlă cu capac, dar cauza acestei diferențe nu a putut fi explicată deocamdată.
În schimb, băuturile carbogazoase conțin aproximativ 30 de particule de microplastic/litru, limonada în jur de 40, iar berea aproximativ 60.
ANSES subliniază că în prezent nu există un nivel de referință care să indice dacă aceste cantități sunt dăunătoare pentru sănătate. Totuși, agenția atrage atenția că producătorii pot reduce ușor această formă de contaminare.
O metodă simplă de curățare a capacelor, testată în cadrul studiului – prin suflare cu aer, urmată de clătire cu apă și alcool –, a redus contaminarea cu aproximativ 60%.
Rezultatele au fost publicate în Journal of Food Composition and Analysis, ca parte a eforturilor de monitorizare a răspândirii microplasticelor în produsele alimentare.

