Alessandro Dahan/Getty Images

Antarctica înverzește într-un ritm dramatic, arată datele satelitare6 min read

De Adriana Moscu 08.10.2024

O cercetare recentă arată că acoperirea vegetală de pe Peninsula Antarctică a crescut de peste 10 ori în ultimii 40 de ani.

Peninsula Antarctică, ca și alte regiuni polare, se încălzește mai rapid decât media globală, iar evenimentele extreme de căldură din zonă devin tot mai frecvente. Un nou studiu,// „Sustained greening of the Antarctic Peninsula observed from satellites”, nature.com // realizat de universitățile din Exeter și Hertfordshire, împreună cu British Antarctic Survey, a folosit date din satelit pentru a evalua cât de mult „se înverzește” Peninsula ca răspuns la schimbările climatice. 

Studiul a constatat că suprafața acoperită de vegetație a crescut de la mai puțin de un kilometru pătrat în 1986 la aproape 12 kilometri pătrați în 2021.

Publicat în jurnalul Nature Geoscience, studiul a descoperit, de asemenea, că această tendință de „înverzire” s-a accelerat cu peste 30% în ultimii ani (2016–2021), comparativ cu întreaga perioadă de studiu (1986–2021). În acest interval recent, vegetația s-a extins cu peste 400.000 de metri pătrați pe an. Lucrarea poartă titlul „Dovezi prin satelit ale înverzirii susținute a Peninsulei Antarctice”.

Într-un studiu anterior, care a examinat mostre prelevate din ecosisteme dominate de mușchi de pe Peninsula Antarctică, echipa a descoperit dovezi că ratele de creștere a plantelor au crescut semnificativ în ultimele decenii. Acest nou studiu folosește imagini din satelit pentru a confirma că o tendință de înverzire pe scară largă este în desfășurare pe Peninsula Antarctică și se accelerează.

Plantele care se găsesc în Peninsula Antarctică, în principal mușchi, cresc în unele dintre cele mai aspre condiții de pe Pământ. Peisajul este încă dominat aproape complet de zăpadă, gheață și rocă, cu o fracțiune foarte mică colonizată de viața vegetală. 

Totuși, fracțiunea de vegetație de pe Peninsula Antarctică a crescut semnificativ, ceea ce indică faptul că această regiune vastă și izolată este afectată de schimbările climatice cauzate de activitatea umană. Pe măsură ce ecosistemele se dezvoltă și clima continuă să se încălzească, se estimează că extinderea vegetației va crește în continuare.

Solul din Antarctica este, în mare parte, sărac sau inexistent, însă creșterea vieții vegetale va adăuga materie organică, facilitând formarea solului, ceea ce ar putea deschide calea pentru dezvoltarea altor plante. Totuși, acest lucru crește riscul apariției speciilor non-native și invazive, care ar putea fi aduse de ecoturism, cercetători sau alți vizitatori ai continentului.

Cercetătorii subliniază necesitatea urgentă de a continua cercetările pentru a identifica mecanismele climatice și de mediu specifice care determină tendința de „înverzire” în Peninsula Antarctică. 

Sensibilitatea vegetației acestei regiuni la schimbările climatice este acum evidentă, iar în contextul unei încălziri antropogene viitoare, se preconizează schimbări fundamentale în biologia și peisajul acestei zone emblematice și vulnerabile.

Descoperirile ridică îngrijorări serioase cu privire la viitorul mediului din Peninsula Antarctică și al întregului continent. Pentru a proteja Antarctica, este esențială înțelegerea aceste schimbări și identificarea precisă a cauzele lor. 

În prezent, cercetătorii studiază modul în care peisajele recent dezghețate sunt colonizate de plante și cum ar putea evolua acest proces în viitor.

De altfel, înverzirea a fost raportată și în Arctica. În 2021, pentru prima dată în istorie, a plouat în loc să ningă pe vârful uriașei calote glaciare din Groenlanda.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SĂNĂTATE|FYI

Dispozitivile de vapat sunt periculoase pentru sănătate, mai ales cele cu aromă de fructe de pădure

De
Un nou studiu avertizează că țigările electronice cu arome, mai ales cele de fructe de pădure, pot compromite plămânii și capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii.
MEDIU|FYI

2024 va fi, aproape sigur, cel mai cald an înregistrat vreodată

De
După o perioadă cu tot mai multe fenomene meteo extreme, 2024 ar putea deveni cel mai călduros an înregistrat, cu temperaturi la nivel global care ar putea crește cu 1,5°C față de perioada dinaintea Revoluției Industriale, a anunțat joi agenția europeană de monitorizare a climei, Copernicus.
MEDIU|FYI

Primele forme de scriere din lume ar putea fi legate de simbolurile comerciale folosite în Mesopotamia

De
Cercetătorii au identificat motive gravate pe sigilii cilindrice din perioada de dinaintea scrierii, folosite în comerțul cu produse agricole și textile. Aceste simboluri comerciale ar putea reprezenta o sursă pentru dezvoltarea primelor forme de scriere.
MEDIU|SOLUȚII

Kiwi, jujube și smochine. Noile fructe ale României 

De
Schimbările climatice permit României să cultive fructe exotice. Florin Stănică, prorector la Facultatea de Horticultură din București, ne-a prezentat noutățile din pomicultura românească.