Michael Rucker imageBROKER via Getty Images

Aricii, în pericol: populația scade dramatic în Europa3 min read

De Adriana Moscu 28.01.2025

Aricii, odată considerați o prezență comună în Europa, au ajuns acum pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) cu statutul de „aproape amenințați”.

În ultimii zece ani, populația lor a scăzut cu peste 30% din cauza urbanizării, agriculturii intensive și traficului rutier, care le-au fragmentat habitatul.

Pesticidele joacă un rol important în declinul lor, fiindcă distrug insectele de care depind și, uneori, pur și simplu îi otrăvesc. Grădinile slab gestionate și gardurile care le blochează accesul între zonele verzi completează imaginea unui habitat tot mai ostil pentru aceste mamifere.

CITEȘTE ȘI: Greutățile unui arici de la oraș

Pentru a încetini declinul, specialiștii recomandă adoptarea unor practici prietenoase cu natura, precum renunțarea la pesticide, crearea de adăposturi din grămezi de lemne sau case pentru arici și lăsarea unor deschideri în garduri, astfel încât aricii să poată circula liber între grădini.

Declinul aricilor reflectă o tendință mai largă: multe specii de mamifere se confruntă cu scăderi semnificative ale populațiilor lor. Este vorba de o pierdere a biodiversității greu de oprit. Dispar aproximativ 30.000 de specii pe an,și biologii atenționează că rata de extincție este accelerată de aproximativ 1.000 de ori față de cea naturală. 

CITEȘTE ȘI: Populațiile de animale sălbatice au scăzut cu 73% în 50 de ani

Experții avertizează că, fără acțiuni rapide, aricii ar putea deveni doar o amintire din copilărie, o pierdere ireversibilă pentru biodiversitate.

Pe lângă arici, și alte specii au fost adăugate pe lista roșie. Păsările de coastă, precum ploierul argintiu și fugaciul de țărm, dar și 38% dintre speciile de arbori din lume, sunt acum considerate în pericol din cauza schimbărilor climatice, poluării și dezvoltării urbane.



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|SOLUȚII

Atenuarea căldurii: o tehnologie de răcire revoluționară ca răspuns la provocările climatice

De
Cercetătorii sprijiniți financiar de Uniunea Europeană dezvoltă un sistem mai inteligent de răcire sustenabilă, înlocuind agenții frigorifici toxici cu metale mai sigure, mai eficiente și reciclabile.
ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia.