Mihai Ghiduc
Bucureștiul, printre orașele cu cele mai multe decese din cauza încălzirii4 min read
Bucureștiul se numără printre orașele europene care vor înregistra cele mai mari creșteri ale deceselor cauzate de caniculă până la sfârșitul secolului, arată un studiu recent.
O nouă cercetare, publicată în // „Estimating future heat-related and cold-related mortality under climate change, demographic and adaptation scenarios in 854 European cities”, nature.com // și realizată de un colectiv internațional de experți, analizează impactul schimbărilor climatice asupra mortalității cauzate de temperaturi extreme în 854 de orașe europene, între 2015 și 2099.
Studiul estimează o creștere de 55 de decese la suta de mii de locuitori în capitala României, pe fondul încălzirii globale și al intensificării valurilor de căldură.
Temperaturile ridicate vor avea un impact disproporționat asupra zonelor urbane, unde efectul de „insulă de căldură” amplifică valorile termice. În București, diferențele de temperatură dintre oraș și zonele rurale din jur pot ajunge deja la +15 grade Celsius vara. Factorii principali sunt lipsa vegetației și materialele de construcție care rețin căldura.
La nivel continental, cel mai pesimist scenariu indică 2,3 milioane de decese suplimentare anual cauzate de caniculă până în 2099. În București, aceste condiții ar putea duce la peste 1.000 de decese anual, doar din cauza temperaturilor extreme. În scenariul cel mai pesimist, România ar putea înregistra un total de 81 de decese suplimentare la suta de mii de locuitori până la finalul secolului.
Datele arată că rata mortalității suplimentare va atinge 45,4 decese la suta de mii de locuitori în Europa până în 2099, sub scenariul fără adaptare la caniculă. Orașele din sudul Europei, cum ar fi Roma, Madrid și Atena, vor resimți cel mai mult această creștere, dar și orașe din estul Europei.
O altă concluzie importantă a studiului este că adaptarea poate reduce semnificativ impactul, dar numai în condiții de măsuri ambițioase. Chiar și cu o reducere de 50% a riscului de mortalitate cauzată de caniculă, numărul deceselor va rămâne ridicat în orașele din sudul și estul Europei.
Autorii subliniază nevoia adoptării rapide a unor măsuri pentru reducerea încălzirii globale și adaptarea orașelor. Printre ele, extinderea spațiilor verzi pentru a diminua efectul de „insulă de căldură” și instalarea de sisteme de răcire eficiente în zonele urbane.