Bureții din melamină eliberează trilioane de fibre microplastice lunar 6 min read
Bureții din melamină, cunoscuți și ca „bureți magici”, eliberează trilioane de fibre microplastice în fiecare lună, punând în pericol mediul, arată un nou studiu. Soluțiile recomandate includ fabricarea unor bureți mai denși și utilizarea metodelor alternative de curățare.
De ceva vreme, un anume tip de burete este tot mai folosit în casă, la curățenie, pentru proprietățile sale „miraculoase”. Comercializat pe marile site-uri de retail și sub denumirea de „burete magic”, acesta se deosebește de bureții clasici prin mai multe aspecte: este alb, mai puțin poros, mai subțire și mai compact ca majoritatea bureților de pe piață. Se dezintegrează pe măsură ce e folosit, însă nu înainte de a-și face treaba foarte bine: curăță excelent urmele de murdărie, praf și grăsime, fără a fi nevoie de agenți de curățare suplimentari. Chiar pare un burete minune, însă nu e chiar așa.
Cercetătorii au descoperit de curând că performanța acestui tip de bureți folosiți la curățenie este însoțită de o contraperformanță la fel de mare: melamina din care sunt produși poluează imens. Mai exact, eliberează peste un trilion de fibre microplastice la nivel global în fiecare lună, din cauza uzurii. Astfel, aceste fibre pot contamina sistemele de apă și pot intra în lanțul alimentar, // „Mechanochemical Formation of Poly(melamine-formaldehyde) Microplastic Fibers During Abrasion of Cleaning Sponges”, pubs.acs.org // publicat în revista Environmental Science & Technology a Societății Americane de Chimie.
Spuma de melamină este fabricată din polimer poli(melamină-formaldehidă) – o rețea de fire de plastic dure, asamblate într-o spumă moale și ușoară, care este surprinzător de abrazivă, ceea ce o face materialul perfect pentru bureții de curățat. Dar, pe măsură ce bureții se uzează în urma utilizării, spuma se descompune în bucăți mai mici, iar aceștia pot elibera fibre microplastice care ajung în canalizare. Odată eliberate în mediu, fibrele pot fi consumate de animalele sălbatice și pot ajunge în lanțul trofic.
Cercetătorii Yu Su, Baoshan Xing și Rong Ji au studiat cum densitatea buretelui și rugozitatea suprafeței afectează descompunerea acestuia și eliberarea de microplastice. Echipa a cumpărat mai mulți bureți de la trei mărci populare și i-a frecat repetat pe suprafețe metalice texturate, uzând astfel spuma. Au descoperit că bureții din spumă mai densă se uzau mai lent și eliberau mai puține fibre microplastice decât cei din spumă mai puțin densă. Concluzia a fost că un singur burete eliberează aproximativ 6,5 milioane de fibre per gram de burete uzat și s-a presupus că, în medie, toți bureții vânduți sunt uzați, în medie, cu 10%.
Potrivit rezultatelor studiului, la nivel mondial se generează o emisie globală totală de 4,9 trilioane de fibre microplastice numai din cauza consumului de bureți.
Impactul microplasticelor asupra corpului uman este încă studiat, dar se știe că ele conțin substanțe chimice care pot perturba hormonii naturali, crescând riscul de tulburări de reproducere și anumite tipuri de cancer. De asemenea, pot transporta compuși toxici, cum ar fi metalele grele.
Pentru a reduce emisia de fibre microplastice, cercetătorii recomandă fabricarea de bureți mai densi și rezistenți. Consumatorii ar trebui să opteze pentru produse de curățare naturale, fără plastic. De asemenea, se sugerează instalarea unor sisteme de filtrare pentru a capta fibrele microplastice, atât acasă, cât și în stațiile de tratare a apei.