Căldura a provocat aproape 50.000 de decese în Europa în 20236 min read
Un nou raport a estimat la circa 50.000 numărul de decese cauzate de valurile de căldură în Europa în cel mai călduros an înregistrat vreodată. În același timp, acesta a evidențiat și impactul pozitiv al anumitor măsuri de adaptare la temperaturile ridicate.
În Europa, 47.690 de persoane au murit anul trecut din cauza căldurii extreme, conform unui nou raport. Numărul provine dintr-o modelare realizată de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona, publicată pe 12 august 2024, în revista // „Heat-related mortality in Europe during 2023 and the role of adaptation in protecting health”, nature.com //
Cercetătorii au constatat că sudul Europei a înregistrat cele mai ridicate rate de mortalitate de pe continent în 2023 – // „Copernicus: 2023 is the hottest year on record, with global temperatures close to the 1.5°C limit”, climate.copernicus.eu //
În ultimul deceniu, doar anul 2022 a fost mai letal, cu peste 60.000 de decese legate de căldură.
Astfel, Grecia a înregistrat un număr estimat de 393 de decese legate de căldură la un milion de locuitori, urmată de Bulgaria cu 229 de decese, Italia cu 209 decese și Spania cu 175 de decese. În comparație, Germania a înregistrat un număr estimat de 76 de decese la un milion de locuitori.
În majoritatea țărilor analizate, un număr semnificativ mai mare de femei decât bărbați au murit din cauza căldurii, iar persoanele în vârstă au fost deosebit de vulnerabile. Aceste riscuri pentru sănătate sunt așteptate să crească odată cu schimbările climatice.
Raportul a constatat că numărul deceselor cauzate de căldură ar fi fost cu 80% mai mare dacă guvernele europene nu ar fi luat măsuri pentru a se adapta la verile tot mai fierbinți. Acesta a evidențiat, de asemenea, „necesitatea urgentă a unor strategii mai eficiente pentru a reduce și mai mult mortalitatea în verile viitoare, care vor fi și mai calde” și a solicitat măsuri proactive pentru a combate încălzirea globală.
O altă observație este că temperatura la care riscul de mortalitate este cel mai scăzut a crescut treptat de la 15 grade Celsius în perioada 2000-2004, la 17,7 grade Celsius în perioada 2015-2019.
Europa, unde temperaturile cresc mai rapid decât în alte părți ale lumii, potrivit Națiunilor Unite, a fost afectată de un număr tot mai mare de valuri de căldură mortale de la începutul acestui secol.
Oamenii de știință avertizează că schimbările climatice contribuie la creșterea frecvenței, duratei și intensității acestor fenomene extreme.
În România, până la finalul lunii iulie, căldura a făcut deja trei victime // „Canicula face victime în România. 3 oameni au murit, numărul apelurilor la 112 crește. Arafat: «Oamenii nu mai pot»”, digi24.ro // Ministerul Sănătății a oferit o serie de // „Recomandări în caz de caniculă”, dspb.ro // pentru a proteja populația în timpul perioadelor de caniculă. Printre acestea se numără evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul 11-18, menținerea unei temperaturi interioare cu cinci grade mai mică decât cea ambientală prin utilizarea aerului condiționat și petrecerea a câteva ore zilnic în spații climatizate dacă acasă nu există aer condiționat.
Se recomandă, de asemenea, consumul regulat de lichide, evitarea alcoolului și a băuturilor cu cofeină sau zahăr și consumul de fructe și legume bogate în apă. Este important să se acorde atenție persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii și vârstnicii, să li se ofere lichide în mod regulat și să li se verifice starea de sănătate.