Chihlimbarul, descoperit pentru prima dată pe continentul antarctic5 min read
O echipă de cercetători germani a descoperit în premieră un depozit de chihlimbar în Antarctica, vechi de 90 de milioane de ani. Este cea mai sudică locație cunoscută pentru un astfel de depozit.
Până de curând, Antarctica era singurul continent unde nu se descoperise chihlimbar. Recent, însă, un grup de savanți de la Institutul Alfred Wegener și Universitatea de Științe Aplicate Bergakademie Freiberg din Germania a descoperit cel mai sudic depozit de chihlimbar din lume, care datează de acum aproximativ 90 de milioane de ani.
În lucrarea lor recent publicată în revista // „First discovery of Antarctic amber”, cambridge.org // oamenii de știință descriu condițiile climatice din Antarctica preistorică, care permiteau dezvoltarea copacilor producători de rășină. Noua descoperire ajută lumea științei să înțeleagă mai bine cum funcționau ecosistemele din Cretacic, în apropierea Polului Sud, când climatul Antarcticii era mult mai cald decât în prezent.
Experții descriu chihlimbarul descoperit într-un nucleu de sediment recuperat în timpul unei expediții din 2017, cu spărgătorul de gheață Polarstern. Ei au folosit o platformă de foraj MARUM-MeBo70 la o adâncime de 946 de metri în apă. Descoperirea a fost denumită „chihlimbarul Pine Island”, după locația sa din Golful Pine Island, în bazinul mării Amundsen (73,57° latitudine sudică, 107,09° longitudine vestică).
Fragmentele de chihlimbar descoperite arată cum erau condițiile de mediu în vestul Antarcticii, acum 90 de milioane de ani. Descoperirea contribuie la înțelegerea modului în care funcționau pădurile din acea perioadă, pe baza unei reconstrucții realizate într-un studiu din 2020.
Oamenii de știință au constatat că, la un moment dat, toate continentele aveau un climat care permitea arborilor care produc rășină să supraviețuiască. Cercetătorii vor să afle mai multe despre ecosistemul pădurii, cum ar fi dacă acesta era predispus la incendii sau dacă în chihlimbar se găsesc urme de viață.
Pentru analizele detaliate, fragmentele au fost uscate și secționate cu grijă în bucăți de aproximativ 1 mm, din care au fost extrase structuri de chihlimbar.
Chihlimbarul descoperit în Antarctica pare să conțină mici fragmente din scoarța copacilor sub formă de incluziuni microscopice. Particulele solide, transparente și translucide indică o calitate înaltă a chihlimbarului, ceea ce sugerează că a fost îngropat aproape de suprafață, deoarece, la adâncimi mai mari și sub stres termic intens, chihlimbarul s-ar fi degradat treptat.
De asemenea, echipa a găsit semne ale unei scurgeri patologice de rășină – o reacție a copacilor de a sigila zonele de scoarță afectate de paraziți sau incendii, creând astfel o barieră chimică și fizică de protecție împotriva atacurilor insectelor și a infecțiilor.
Noua descoperire aduce noi informații despre mediul de pădure temperată, mlăștinoasă și bogată în conifere, identificat în apropierea Polului Sud în perioada Cretacicului mijlociu.