Emisiile globale de CO2 – nivel record în 20247 min read
Emisiile globale de dioxid de carbon vor ajunge anul acesta la un nivel record și vor face și mai dificilă evitarea unor fenomene climatice extreme, tot mai intense și mai frecvente. Printre sursele majore se află arderea combustibililor fosili, care continuă să contribuie semnificativ la poluare.
Raportul // „Fossil fuel CO2 emissions increase again in 2024”, globalcarbonbudget.org // publicat în timpul summitului ONU pentru climă COP29 din Azerbaidjan, estimează că emisiile globale de CO₂ vor ajunge la 41,6 miliarde de tone în 2024, în creștere față de cele 40,6 miliarde de tone din anul trecut.
Majoritatea emisiilor de CO₂ provin din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale, totalizând 37,4 miliarde de tone în 2024, o creștere de 0,8% față de anul precedent. Restul emisiilor sunt atribuite schimbărilor în utilizarea terenurilor, cum ar fi defrișările și incendiile forestiere.
Raportul, realizat de peste 80 de instituții și coordonat de Universitatea din Exeter, subliniază că emisiile din combustibili fosili nu dau semne de plafonare în 2024, conform expertului principal, Pierre Friedlingstein, climatolog la Universitatea din Exeter.
Fără reduceri rapide și semnificative ale emisiilor la nivel global, temperatura medie ar putea depăși limita de 1,5°C, stabilită prin Acordul de la Paris din 2015. La acel moment, țările au convenit să încerce limitarea încălzirii globale la 1,5°C pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Pentru a atinge acest obiectiv, ar fi necesare reduceri drastice ale emisiilor în fiecare an până în 2030 și ulterior.
În loc să scadă, emisiile din combustibili fosili au crescut în ultimul deceniu. Emisiile din utilizarea terenurilor, care include defrișările și incendiile de pădure, au scăzut până anul acesta, când o secetă severă în Amazon a dus la incendii masive, crescând emisiile anuale din utilizarea terenurilor cu 13,5%, până la 4,2 miliarde de tone. Unii oameni de știință susțin că acest progres lent face ca obiectivul de a limita încălzirea la 1,5°C să fie tot mai greu de atins. Datele din acest an arată, totuși, că unele țări fac pași importanți în extinderea energiei regenerabile și a mașinilor electrice.
Progresul în reducerea emisiilor este foarte inegal: țările industrializate bogate își reduc emisiile, în timp ce economiile emergente încă le cresc. La COP29, tensiunile dintre națiuni au escaladat marți în privința întrebării cine ar trebui să conducă tranziția globală de la combustibilii fosili, sursa a aproximativ 80% din energia globală. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, gazda COP29, a acuzat țările occidentale de ipocrizie, criticându-le pentru că cer altora să renunțe la combustibilii fosili, deși acestea rămân printre cei mai mari consumatori și producători.
CITEȘTE ȘI: COP29: Schimbările climatice, apă de ploaie pentru liderii politici
Emisiile din SUA, cel mai mare producător și consumator de petrol și gaze din lume, sunt prognozate să scadă cu 0,6% în acest an, iar în Uniunea Europeană, emisiile vor scădea cu 3,8%. În același timp, în India, emisiile vor crește cu 4,6%, alimentate de cererea de energie tot mai mare, în contextul creșterii economice. Emisiile din China, în prezent, cel mai mare poluator și al doilea cel mai mare consumator de petrol, vor înregistra o creștere ușoară de 0,2%, însă autorii raportului subliniază că emisiile Chinei din petrol par să fi atins vârful, pe măsură ce vehiculele electrice devin tot mai populare.
Emisiile din aviația și transportul maritim internațional sunt, de asemenea, așteptate să crească cu 7,8% în acest an, pe măsură ce cererea pentru călătoriile aeriene își revine după scăderea din perioada pandemiei COVID-19.
Anul 2024 este deja pe cale să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată, fiind pe punctul de a depăși temperaturile record din 2023, cu mai multe luni consecutive în care s-au înregistrat valori mai mari de 1,5 grade Celsius.
Potrivit raportului Global Carbon Budget, elaborat de 120 de oameni de știință, la ritmul actual al emisiilor există o probabilitate de 50% ca încălzirea globală să depășească constant pragul de 1,5°C în următorii șase ani.