Novyny LIVE Global Images Ukraine via Getty Images

Luna iulie încheie seria de 13 luni de recorduri de căldură la nivel global. Record de nopți foarte calde în România11 min read

De Adriana Moscu 12.08.2024

Luna iulie pune capăt unei serii de 13 luni de recorduri de căldură la nivel mondial, pe măsură ce El Nino se diminuează, dar experții avertizează că pericolul încălzirii globale continuă. 

Șirul de 13 luni consecutive cu noi recorduri de căldură la nivel mondial s-a încheiat în luna iulie, pe măsură ce fenomenul natural El Niño a scăzut în intensitate, a anunțat de curând agenția europeană pentru climă Copernicus.// „July was second warmest on record, ending record-breaking 13-month streak”, climate.copernicus.eu // 

Însă temperatura medie din iulie 2024 a fost foarte aproape de a o depăși cea din iulie anul trecut, iar oamenii de știință spun că încheierea seriei de recorduri nu schimbă cu nimic situația legată de de încălzirea globală.

Schimbările climatice cauzate de activitățile oamenilor provoacă evenimente meteorologice extreme, care fac ravagii în întreaga lume, cu numeroase exemple doar în ultimele săptămâni. În Cape Town, Africa de Sud,// „South Africa : Nearly 1,000 homes in Cape Town destroyed by storms”, africanews.com // mii de oameni au fost strămutați din cauza ploilor torențiale, vânturilor puternice, inundațiilor și altor fenomene. O alunecare de teren devastatoare a lovit insula Sulawesi din Indonezia, care a produs și victime umane.// „Floods and landslide kill more than a dozen people in Indonesia’s Sulawesi island”, theguardian.com // Uraganul Beryl// „Storm Beryl kills eight and cuts power for millions”, bbc.com // a provocat distrugeri masive și a stabilit un nou record – cel mai timpuriu uragan de categoria 4. În același timp, autoritățile japoneze au raportat că peste 120 de persoane au murit din cauza valului de căldură record în Tokyo.// „Heatstroke alerts issued across Japan as heatwave leads to four deaths”, theguardian.com //

În iulie 2024, temperatura medie globală a fost de 16,91 grade Celsius, cu 0,68 grade Celsius peste media pe 30 de ani pentru această lună, conform datelor Copernicus. Temperaturile au fost cu puțin mai scăzute decât în aceeași perioadă a anului trecut.

A fost a doua cea mai caldă lună iulie și a doua cea mai caldă lună din toate timpurile înregistrată în evidențele agenției, depășită doar de iulie 2023. De asemenea, planeta a înregistrat cele mai fierbinți două zile din istorie, pe 22 și 23 iulie,// „Monday breaks the record for the hottest day ever on Earth”, phys.org // fiecare cu o medie de aproximativ 17,16 grade Celsius. 

În luna iulie, temperatura globală a fost cu 1,48 grade Celsius mai ridicată față de perioada preindustrială, conform măsurătorilor Copernicus. Adică aproape de limita de încălzire de 1,5 grade stabilită în Acordul de la Paris din 2015, la care au aderat aproape toate țările din lume.

El Niño – un fenomen natural care încălzește Oceanul Pacific și schimbă tiparele meteorologice la nivel global – a fost responsabil pentru cele 13 luni de căldură record. Fenomenul s-a încheiat de curând, ceea ce a dus la o ușoară scădere a temperaturilor în iulie. Condițiile de La Niña – un fenomen natural de răcire – nu sunt așteptate până mai târziu în cursul anului.

CITEȘTE ȘI: El Niño pleacă, vine La Niña. Recordurile de temperatură vor continua și în 2024

Potrivit experților Copernicus, există în continuare o tendință generală de încălzire, iar situația globală nu este cu mult diferită de cea de acum un an. Faptul că temperatura globală a suprafeței mării a fost la niveluri record sau aproape de recorduri de mai bine de un an a fost un factor important care a contribuit la această situație. 

Principala cauză a acestor temperaturi record este tendința de încălzire pe termen lung, legată direct de acumularea de gaze cu efect de seră în atmosferă, în special dioxidul de carbon rezultat din arderea combustibililor fosili precum cărbunele, petrolul și gazele naturale.

Temperaturile din iulie au afectat grav anumite regiuni ale globului, inclusiv Canada// „Canada can’t catch a break from the heat. Will it last all summer?”, globalnews.ca // și Statele Unite.// „Record-breaking heatwave shifts east as millions of Americans under heat alert”, theguardian.com // Aceste zone au fost supuse unor călduri intense, cu aproximativ o treime din populația SUA sub avertismente de căldură periculoasă și record.

Ministerul Sănătății din Italia a emis cele mai severe avertizări de căldură pentru mai multe orașe.// „Italian experts warn of health implications amid extreme heat wave”, aa.com // Grecia a fost nevoită să închidă cea mai mare atracție culturală, Acropole, din cauza temperaturilor excesive.// „Greece shuts Acropolis for part of day as heatwave continues”, reuters.com // Majoritatea regiunilor din Franța au fost sub avertismente de căldură în timp ce țara găzduia Jocurile Olimpice la sfârșitul lunii iulie.// „Paris Olympics brings out hoses and misters to cool down fans during heat wave”, apnews.com // 

De asemenea, au fost afectate majoritatea regiunilor din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, precum și estul Antarcticii, conform Copernicus. Oamenii de știință spun că temperaturile din Antarctica au fost mult peste medie.// „Antarctic temperatures rise 10C above average in near record heatwave”, theguardian.com //

De altfel, potrivit raportului Copernicus, diferitele metodologii sau calcule ar putea produce rezultate ușor diferite, inclusiv posibilitatea ca luna iulie să fi continuat seria de recorduri. 

În România, de exemplu, luna iulie a adus un număr record de nopți tropicale, potrivit datelor Agenției Naționale de Meteorologie (ANM).// „Caracterizare climatologică. Iulie 2024”, meteoromania.ro // 

Conform ANM, în iulie 2024, România a înregistrat un număr record de nopți tropicale (minime nocturne ≥ 20°C), care au afectat peste 50% din teritoriu – cea mai mare suprafață din perioada 1981-2024. În unele locații s-au înregistrat până la 29 de nopți tropicale. Comparativ cu media normală, iulie 2024 a avut cu până la 15 nopți tropicale în plus, în special în Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Crișana și sudul Moldovei. Anii anteriori cu un număr ridicat de nopți tropicale, precum 2001 și 2010, au avut o suprafață afectată mult mai redusă.

Potrivit comunicatului ANM, luna iulie a fost în România a doua cea mai caldă lună iulie din ultimii 125 de ani, de când se fac măsurători. Doar în 2012 a fost mai cald, cu o medie de 25,3 °C . Temperatura medie lunară pe țară a aerului din iulie 2024 a avut valoarea de 25,1 °C. 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată la nivel mondial

De
Lumea a trecut prin cea mai caldă vară de când se fac măsurători, a anunțat serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, în contextul în care încălzirea globală devine tot mai puternică.
SĂNĂTATE|FYI

Misokinezia – sensibilitatea la mișcările repetitive ale altora – poate afecta 1 din 3 persoane

De
A observa pe cineva care gesticulează sau bâțâie din picior în mod repetat îți poate distrage atenția, îți poate provoca anxietate sau chiar furie, spun cercetătorii.
MEDIU|MS TALKS

Politicienii ar trebui trași la răspundere pentru acțiuni care dăunează mediului

De
Oliver Bolton este CEO al Earthly, o platformă din Marea Britanie care conectează companii cu proiecte bazate pe știință, oferă opțiuni pentru certificări climatice și instrumente inovatoare pentru afaceri mai verzi. 
SĂNĂTATE|FYI

Sănătatea inimii îmbunătățește funcțiile creierului, arată un nou studiu

De
O condiție fizică bună, cum ar fi o inimă și plămâni sănătoși, este legată de un creier mai sănătos. În special, acest lucru ajută la menținerea unor părți ale creierului care sunt mai vulnerabile la îmbătrânire și boli.