Medaliile de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, sunt confecționate din electronice reciclate

Medalii olimpice din gadgeturi reciclate7 min read

De Monica Georgescu 02.08.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Câștigătorii competițiilor de la Jocurile Olimpice si Paralimpice din Tokyo, din 2020, vor primi medalii realizate din gadgeturi, telefoane mobile și electronice reciclate, a anunțat recent Comitetul Olimpic Internațional.

Timp de doi ani, din aprilie 2017, comitetul olimpic din Tokyo a derulat o campanie publică de reciclare a electronicelor vechi pentru a extrage din acestea materialele prețioase necesare realizării celor 5.000 de medalii care vor fi acordate în cadrul competițiilor.

Campania a purtat numele „Medalia tuturor” și a avut mare trecere la publicul din Japonia. Ideea de a dona electronice vechi pentru realizarea medaliilor care încununează eforturile și munca de o viață a atleților olimpici a rezonat cu foarte multe persoane, care au adus telefoane mobile vechi, computere și camere foto pentru a fi reciclate în acest scop.

Peste 6 milioane de telefoane mobile reciclate

La finalul campaniei au fost strânse și reciclate aproape 80 de tone de electronice vechi, inclusiv peste 6,2 milioane de telefoane mobile vechi. După prelucrarea lor, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au reușit să recupereze 32 de kg de aur, 3.500 de kg de argint și 2.200 kg de bronz.

Campania a fost considerată un succes răsunător și le-a permis organizatorilor Jocurilor Olimpice din Japonia să realizeze integral medaliile din materiale reciclate. Iar zilele trecute comitetul olimpic de la Tokyo a dezvăluit designul medaliilor și mesajul lor de sustenabilitate și solidaritate între toți oamenii, pentru binele planetei.

Mai trebuie spus că organizatorii au mers până la capăt în demersul prin care încurajează reciclarea: ei au anunțat că nu doar medaliile în sine, ci și panglicile lor vor fi făcute din materiale reciclate.

„Sperăm că proiectul prin care am reciclat electronice de larg consum și eforturile noastre de a contribui la dezvoltarea unei societăți mai sustenabile, mai prietenoase cu mediul înconjurător vor deveni moștenirea Jocurilor Olimpice de la Tokyo”, au declarat organizatorii.

7% din tot aurul lumii e ascuns în electronice vechi

Cât privește comoara de metale prețioase ascunsă în electronice, trebuie spus că, în urmă cu câțiva ani, un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, din Scoția, a arătat că aproximativ 7% din totalul aurului din lume se regăsește în prezent în electronice vechi, care ajung adesea la groapa de gunoi.

Mai mult, reciclarea și prelucrarea deșeurilor electronice pentru a extrage metalele prețioase din acestea ar putea da un randament mult mai bun decât mineritul acestor materiale. Prelucrarea unei tone de electronice vechi oferă în medie 280 de grame de aur și alte materiale prețioase, printre care argint, platină și cupru. Prin comparație, prelucrarea unei tone de minereu aurifer oferă între 0,5 și 5 grame de aur pur, iar efectele pentru mediu sunt adesea catastrofale, în special atunci când se apelează la mineritul cu cianuri.

Problema a fost, până nu demult, faptul ca extragerea metalelor prețioase din circuitele electrice era un procedeu toxic, dar și foarte scump, ineficient din punct de vedere economic. Însă, în ultimii ani, am găsit noi metode, ecologice și non-poluante, de a recupera aurul – și celelalte metale prețioase – ascunse în gadgeturile vechi.

Asta deschide calea către o lume în care mineritul terenului aurifer cu cianuri toxice ar putea fi înlocuit – măcar parțial – cu „mineritul” deșeurilor electronice de la groapa de gunoi. Această schimbare de paradigmă ar avea beneficii economice, sociale și ecologice importante.

În acest moment, în întreaga lume, majoritatea telefoanelor mobile vechi ajung la groapa de gunoi, poluând mediul. Foarte puține persoane știu că ar trebui să predea pentru reciclare electronicele vechi. Și mai puțini din acestea fac acest lucru. În unele țări, companiile de telefonie mobilă acordă stimulente financiare și bonusuri persoanelor care doresc să achiziționeze un telefon mobil nou, dacă îl predau pentru reciclat pe cel vechi.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo speră ca, prin mesajul lor, tot mai multe persoane din întreaga lume să aleagă să predea pentru reciclare deșeurile electronice, pentru binele planetei (adică al nostru, al oamenilor, în primul rând).

MEDIU|BIODIVERSITATE URBANĂ

Păianjenii. Câțiva veninoși, mulți inofensivi

De
Cu 200 de ani mai vechi decât dinozaurii, păianjenii își măresc dimensiunea direct proporțional cu gradul de urbanizare. Rezistența lor nu trebuie să te mire, de vreme ce din plasa lor se fac și veste antiglonț. 
MEDIU|SOLUȚII

Ambalajele comestibile din alge, o alternativă la plastic?

De
Ambalajele viitorului sunt comestibile, complet biodegradabile și nu schimbă gustul sau proprietățile produselor. Dar ce șanse au să înlocuiască plasticul ca preț și conveniență?
MEDIU|NET ZERO

Casele sustenabile, un concept confuz pentru un viitor nesigur

De
Schimbările climatice și criza energetică fac ca nevoia pentru case sustenabile să crească. Însă cât de sustenabile pot deveni, cu adevărat, clădirile?
MEDIU|NET ZERO

Ce facem cu centralele nucleare? Răspunsul depinde de multe

De
Ce se întâmplă cu centralele nucleare? Facem altele noi sau le oprim? E energia nucleară una de viitor, dacă vrem să ajungem la zero emisii și/sau să ne ținem de Pactul Verde al Uniunii Europene? Cum vor influența conflictul din Ucraina și tentativa de desprindere energetică de Rusia politicile europene în materie?