Simon Withyman/British Wildlife Photography Awards
O vulpe șireată, un rechin albastru și o pădure scăldată în furtună – printre câștigătorii concursului britanic de fotografie wildlife 202513 min read
Câștigătorii premiilor britanice pentru fotografie wildlife 2025 au fost anunțați. Marele premiu a revenit unei imagini cu o vulpe roșie care traversează centrul orașului Bristol. La competiție au participat peste 13.000 de fotografii, realizate de amatori și profesioniști.
Simon Withyman a câștigat marele premiu al // Site oficial: bwpawards.org // cu o fotografie a unei vulpi urbane. La categoria tinerilor fotografi, premiul a fost acordat lui Jamie Smart, în vârstă de 9 ani, pentru imaginea unui sitar de mal printre păpădii.
Concursul BWPA celebrează frumusețea naturii britanice și responsabilitatea de a proteja ecosistemele. Competiția a inclus zece categorii pentru adulți și trei grupe de vârstă pentru tineri. Fotografiile câștigătoare sunt publicate într-un album disponibil pe site-ul oficial al competiției, unde sunt deja deschise înscrierile pentru ediția din 2026.

Simon Withyman/British Wildlife Photography Awards
Fotograful britanic de wildlife al anului 2025
Explorator urban – Fotograful britanic de wildlife al anului 2025 și câștigător la categoria Faună urbană
Simon Withyman
Vulpe roșie (Vulpes vulpes)
Bristol, Anglia
Simon Withyman a urmărit această vulpe timp de trei ani. A observat cum și-a extins teritoriul prin oraș, cum a traversat drumuri periculoase și a intrat pe teritoriile altor vulpi. A fost o mamă dedicată, care și-a crescut puii cu ce a găsit pe străzi. A vânat rozătoare și păsări și a adunat resturi de mâncare. Fotograful a vrut să surprindă un portret creativ al ei. A folosit jocul vizual al gardului pentru a adăuga profunzime scenei urbane.
Canon R5 cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II. Focală 39mm, timp de expunere 1/400 secunde, diafragmă f/2.8, ISO 640.

John Waters/British Wildlife Photography Awards
Confruntarea fluturilor. Câștigător la categoria Comportament animal
John Waters
Fluture Speckled Wood (Pararge aegeria)
Bristol, Anglia
Într-o zonă de pădure de la marginea orașului Bristol, John Waters a urmărit fluturii Pararge aegeria în timpul confruntărilor lor aeriene. Primăvara, masculii își aleg un loc însorit pe potecă și alungă orice rival care se apropie, urcând în spirală spre coroana copacilor. De această dată, o urmărire s-a prelungit la aproximativ 1,5 metri deasupra solului, iar fotograful a reușit să surprindă exact momentul în care unul dintre fluturi se întoarce brusc pentru a-și înfrunta urmăritorul.
Canon 5D Mark III cu obiectiv Laowa 24mm f/14 Probe. Focală 24mm, timp de expunere 1/4 secunde, ISO 320.

David Tipling/British Wildlife Photography Awards
Iepure în mișcare. Câștigător la categoria Portrete animale
David Tipling
Iepure de câmp (Lepus europaeus)
Norfolk, Anglia
Artistul Robert Gillmor a creat o lucrare linogravată care arăta diferitele poziții ale unui iepure în alergare. Inspirat de această imagine, David Tipling a vrut să recreeze efectul în fotografie. A folosit un timp de expunere de 1/10 secunde pentru a surprinde mișcarea iepurelui. După numeroase încercări, fotografiind iepuri care alergau printr-un câmp de grâu de iarnă, a obținut imaginea dorită.
OM System OM-1 cu obiectiv OM 150-600mm f/5-6.3. Focală 400mm, timp de expunere 1/10 secunde, diafragmă f/6.1, ISO 200.

Jacob J. Watson-Howland/British Wildlife Photography Awards
Ghiocei sub lumina străzii. Câștigător la categoria Britania botanică
Jacob J. Watson-Howland
Ghiocel (Galanthus nivalis)
Canterbury, Anglia
Ghioceii rezistă frigului iernii datorită unor proteine speciale care acționează ca un antigel natural, permițându-le să supraviețuiască temperaturilor sub zero grade. Fragilă, dar rezistentă, planta înflorește printre primele în păduri, parcuri și zone urbane din Marea Britanie, dar și în România. Fotografia, realizată sub lumina unui felinar stradal cu un timp de expunere lung, surprinde adaptabilitatea ghioceilor la schimbările climatice tot mai imprevizibile.
Canon R6 cu obiectiv Sigma 150-600mm f/5-6.3 Contemporary. Focală 600mm, timp de expunere 3,2 secunde, diafragmă f/6.3, ISO 160.

Mark Kirkland/British Wildlife Photography Awards
Regatul păsărilor. Câștigător la categoria Alb & Negru
Mark Kirkland
Uria aalge
St Abbs, Scoția
La începutul verii, aceste păsări se strâng în număr mare pe stâncile de pe coasta Berwickshire pentru a se reproduce. Adesea, sunt atrase de scafandri, probabil confundând bulele de aer cu bancurile de anghile de nisip, hrana lor principală. Pentru a ajunge la baza acestor stânci impunătoare, Mark Kirkland a plecat cu barca din St Abbs. A stat peste o oră la opt metri adâncime, așteptând ca păsările să se apropie din curiozitate.
Nikon D500 cu obiectiv Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 Fisheye. Focală 14mm, timp de expunere 1/160 secunde, diafragmă f/14, ISO 160.

Nicholas More/British Wildlife Photography Awards
Rechin albastru. Câștigător la categoria Litoral & Mediu Marin
Nicholas More
Rechin albastru (Prionace glauca)
Penzance, Cornwall, Anglia
Fotografia, realizată cu un timp de expunere lung, surprinde un rechin albastru la 10-15 mile marine sud-vest de Penzance, Cornwall. Rechinii albaștri ajung vara în apele Marii Britanii și sunt cunoscuți pentru curiozitatea lor și interacționează adesea cu scafandrii. Se hrănesc cu pești mici și calamari și sunt atrași de bărci printr-un amestec de resturi de pește și ulei. Fiind prădători de vârf, sunt vulnerabili la pescuitul excesiv. Fără limite de captură, sunt vânați pentru aripioarele lor, folosite în supa de rechin. Aceste animale impresionante au nevoie de protecție.
Nikon D850 cu obiectiv Nikon 8-15mm f/3.5-4.5. Focală 15mm, timp de expunere 1/8 secunde, diafragmă f/20, ISO 80.

Drew Buckley/British Wildlife Photography Awards
Regatul iepurelui de munte. Câștigător la categoria Habitat
Drew Buckley
Iepure de munte (Lepus timidus)
Highlands, Scoția
După o drumeție prin zăpadă adâncă în Munții Monadhliath din Scoția, Drew Buckley a descoperit un iepure de munte ascuns în adăpostul său. Protejat de vântul aspru, iepurele a rămas nemișcat, perfect adaptat peisajului de iarnă. Fotograful a surprins mai multe cadre de la distanță înainte de a-și continua drumul.
Canon 1D X cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II. Focală 47mm, timp de expunere 1/1.600 secunde, diafragmă f/10, ISO 1.000.

Daniel Trim/British Wildlife Photography Awards
Libelule la adăpost. Câștigător la categoria Marea Britanie ascunsă
Daniel Trim
Libelulă cu corp lat (Libellula depressa)
Ham Wall, Anglia
În fiecare an, în luna mai, zona RSPB Ham Wall este martora unei apariții masive de libelule. Dimineața devreme, acestea se adăpostesc în stufăriș, unde formează grupuri impresionante. Acest grup se cățăra pe tulpini, pregătindu-se să se încălzească odată cu răsăritul soarelui.
Canon 5DS cu obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L II. Focală 200mm, timp de expunere 1/1.600 secunde, diafragmă f/2.8, ISO 800.

James Roddie/British Wildlife Photography Awards
Lumină de furtună peste pădurea caledoniană. Câștigător la categoria Păduri sălbatice
James Roddie
Pin scoțian (Pinus sylvestris)
Glen Strathfarrar, Scoția
Zilele furtunoase creează adesea condiții spectaculoase pentru fotografie. Aflat într-o zonă pe care nu o mai vizitase, James Roddie a fost imediat atras de potențialul vizual al acestor pini bătrâni. A așteptat în ploaie, să surprindă momentul perfect. Răbdarea i-a fost răsplătită când o rază de lumină a scos în evidență siluetele copacilor, iar un curcubeu s-a format în fundal și a transformat peisajul într-o scenă magică.
Nikon Z 7 cu obiectiv Nikon Z 24-70mm f/4. Focală 28mm, timp de expunere 1/160 secunde, diafragmă f/9, ISO 160.