Nadia Haq

Pinguini care fac surfing și vulturi care vânează urși, printre câștigătorii Bird Photographer of the Year 202421 min read

De Adriana Moscu 25.09.2024

O imagine cu un șoim călător care urmărește un fluture, un vultur care se hrănește cu un urs negru și un pinguin care face surf se numără printre imaginile câștigătoare ale concursului Bird Photographer of the Year 2024. Concursul, aflat la cea de-a noua ediție, celebrează frumusețea păsărilor și subliniză totodată pericolele care le amenință. 

Anul acesta, peste 23.000 de imagini au fost înscrise în competiția Bird Photographer of the Year.// „Bird Photographer of the Year 2024 Winners”, birdpoty.com // Pe 24 septembrie 2024 au fost prezentate fotografiile câștigătoare, care celebrează diversitatea păsărilor din întreaga lume. 

Fotografa canadiană Patricia Homonylo a câștigat marele premiu în valoare de 3.500 lire sterline (4.200 euro) cu o imagine cu un impact emoțional puternic, „When Worlds Collide”, care arată cum mai mult de 4.000 de păsări au fost ucise în urma coliziunilor cu ferestre și alte suprafețe reflectorizante din Toronto.

În fiecare an, doar în Statele Unite, peste un miliard de păsări mor din această cauză, arată un studiu// „Rehabilitation outcomes of bird-building collision victims in the Northeastern United States”, journals.plos.org // publicat în august 2024 în revista Plos One. Homonylo, fotojurnalistă specializată în conservarea mediului, colaborează cu Programul de Conștientizare Fatal Light,// Site oficial: flap.org // pentru a salva păsările care supraviețuiesc acestor coliziuni în Toronto. Din păcate, majoritatea păsărilor găsite sunt deja moarte, iar la sfârșitul fiecărui an, acestea sunt colectate pentru a crea un omagiu vizual cu scopul de a crește conștientizarea în rândul publicului.

Pentru o pasăre, o suprafață reflectorizantă poate părea ca o continuare a peisajului și, prin urmare, multe păsări zboară direct în ferestre cu viteză maximă. Precauțiile precum aplicarea de marcaje vizuale, cum ar fi autocolantele sau o folie de protecție pentru păsări, pot contribui la prevenirea coliziunilor.// „Billions of birds collide with glass buildings – but architecture has solutions”, theconversation.com //

Conservarea păsărilor este unul dintre obiectivele principale ale competiției anuale, organizată în parteneriat cu Birds on the Brink,// Site oficial: birdsonthebrink.co.uk // o organizație care sprijină proiecte de conservare a păsărilor la nivel global. 

Potrivit celui mai recent raport State of the World’s Birds// „State of the World’s Birds 2022”, birdlife.org // de la BirdLife International, aproape jumătate din speciile de păsări sunt în scădere, iar una din opt este în pericol de dispariție.

Conștientizarea a ceea ce se întâmplă în natură este esențială pentru a determina oamenii să aibă grijă de mediu, iar această competiție le oferă oamenilor ocazia să descopere lucruri pe care altfel nu le-ar vedea. 

Anul acesta, concursul a fost împărțit în opt categorii, iar imaginile au surprins o varietate largă de specii, habitate și comportamente – unele sunt amuzante, în timp ce altele transmit mesaje serioase.  

Îți prezentăm mai jos o parte dintre fotografiile câștigătoare. 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Bird-Behaviour_Nathaniel-Peck.jpg

Foto: Nathaniel Peck

Categoria „Comportamentul păsărilor”

Titlu: SCAVENGER (NECROFAG)

Vultur cu cap roșu (Cathartes aura), Virginia de Vest, Statele Unite

Fotograf: Nathaniel Peck, Statele Unite

În martie 2023, rămășițele unui urs negru american au fost descoperite de drumeți lângă un pârâu de munte din Virginia de Vest. Era evident, din marile porțiuni de blană lipsă, că ursul murise în urma unei lupte cu râia. După ce a fost informat despre carcasa ursului și a obținut permisiunea necesară, fotograful a instalat o cameră DSLR cu declanșator automat pentru a surprinde imagini cu toate animalele care s-au apropiat pentru a se hrăni din cadavru. Configurația a rămas pe poziție timp de șase luni. Pe măsură ce vremea s-a încălzit în primăvară, acest vultur cu cap roșu a devenit un vizitator frecvent, petrecând uneori ore întregi lângă carcasă.

Aparat: Nikon D750 cu obiectiv Nikon 24–120mm f/4. Setări: 24mm; 1/125s; f/11; ISO 800.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Best-Portrait_Alan-Murphy.jpg

Foto: Alan Murphy

Categoria „Cel mai bun portret”

Titlu: ROZUL IERNII

Cinteza cenușie (Leucosticte tephrocotis), Homer, Alaska, Statele Unite

Fotograf: Alan Murphy, Statele Unite

În timpul șederii fotografului în Alaska, cintezele roz-cenușii se adunau în stoluri mari lângă hotelul unde era cazat acesta. Fiind o specie foarte blândă, păsările i-au permis să își așeze trepiedul și camera pentru a capta câteva cadre înainte ca stolul să-și ia zborul. Culorile din fundal sunt bărci îndepărtate dintr-un port de agrement.

Aparat: Nikon D850 cu obiectiv Nikon 600mm f/4. Setări: 600mm; 1/250s; f/6.3; ISO 1.000.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Birds-in-Flight_Hermis-Haridas.jpg

Foto: Hermis Haridas

Categoria: „Păsări în zbor”

Titlu: ȘOAPTELE DIMINEȚII: SILUETA GRAȚIOASĂ A UNEI PUPEZE LA RĂSĂRIT

Pupăza eurasiatică (Upupa epops), lacul Al Qudra, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Fotograf: Hermis Haridas, India

O pupăză zboară grațios pe fundalul cerului de dimineață, scăldat în culorile răsăritului. Pasărea își prinde prada fie în zbor, fie pe sol, zburând constant către același copac. Fotograful a suprins-o pe un fundal contrastant, cu zone de lumină și umbră, simbolizând dualitatea existenței. În dimineața următoare, înainte de răsărit, pupăza a reapărut, oferind ocazia unui cadru ideal. Dintre toate imaginile, una a ieșit în evidență și i-a captat perfect frumusețea și grația.

Aparat: Nikon Z8 cu obiectiv Nikon 400mm f/2.8. Setări: 400mm; 1/3,200s; f/6.3; ISO 320.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Birds-in-the-Environment_Kat-Zhou.jpg

Foto: Kat Zhou

Categoria „Păsări în mediul lor”

Titlu: IMERSIUNE

Corbul de mare alb (Morus bassanus), Shetland, Marea Britanie

Fotograf: Kat Zhou, Statele Unite

Un trio de corbi albi este surprins scufundându-se în ocean într-o zi însorită în Shetland. Corbul alb este cea mai mare pasăre marină din Scoția, capabilă să se scufunde la adâncimi de până la 22 de metri. Fotografia a fost realizată lângă insula Noss, care găzduiește a șaptea cea mai mare colonie de fregate nordice din Marea Britanie. Populația, estimată anterior la aproximativ 25.000 de păsări, a fost grav afectată de epidemia de gripă aviară, iar recuperarea lor este incertă. Păsările au fost atrase spre barcă cu heringi morți de la o pescărie locală.

Aparat: Nikon D850 și obiectiv Nikon 8–15mm Fisheye. 15mm; 1/250s; f/14; ISO 100.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Black-and-White_David-Stowe.jpg

Foto: David Stowe

Categoria „Alb și negru”

Titlu: IMPRESIA DE HIPOPOTAM

Corcodel cu cap sur (Poliocephalus poliocephalus), Sydney, Australia

Fotograf: David Stowe, Australia

Fotografia arată un corcodel cu cap sur în timp ce dispare sub apă pentru a se hrăni, folosindu-și picioarele mari ca niște vâsle. Imaginea a fost realizată de pe o platformă înaltă, deasupra zonei umede. Cu puțină imaginație, pasărea și valurile din jur seamănă cu un cap de hipopotam.

Aparat: Canon EOS R5 și obiectiv Canon RF 100–500mm f/4.5–7.1. 500mm; 1/2,500s; f/8; ISO 1,600.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Comedy-Bird-Photo_Nadia-Haq.jpg

Foto: Nadia Haq

Categoria „Păsări comice”

Titlu: UN DANSATOR MODERN

Pinguin Adélie, (Pygoscelis adeliae), Antarctica

Fotografă: Nadia Haq, Statele Unite

Aflată într-o barcă lângă Brown Bluff, Antarctica, alături de soț și de fiul de 10 ani, fotografa a observat un grup de pinguini Adélie pe un ghețar marin. Pe măsură ce barca s-a apropiat încet, pinguinii au început să alunece pe gheață ca pe un tobogan, iar unul dintre ei a fost surprins în timp ce părea că execută o mișcare de dans modern.

Aparat: Canon EOS R5 și obiectiv Canon RF 600 mm f/4.600 mm; 1/4,000s; f/4; ISO 160.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Urban-Birds_Grzegorz-Długosz.jpg

Foto: Grzegorz Długosz

Categoria „Păsări urbane”

Titlu: CĂLĂTORIE PRIMEJDIOASĂ

Ferestraș mare (Mergus merganser), Varșovia, Polonia

Fotograf: Grzegorz Długosz, Polonia

Ferestrașii mari își depun ouăle într-un parc aflat la aproximativ un kilometru de râul Vistula, vital pentru supraviețuirea lor. Fiecare mamă trebuie să își mute puii rapid la râu din cauza lipsei de hrană și a pericolelor din parc. Drumul până la râu presupune traversarea unor pasaje subterane și a unei autostrăzi cu șase benzi. În fiecare an, păsările sunt ajutate de voluntari care opresc traficul să traverseze în siguranță. Odată ajunși la Vistula, puii se pot hrăni și crește. Fotografia surprinde o mamă ferestraș când traversează o stradă mai mică și evită pasajul subteran întunecat și periculos.

Aparat: Canon EOS R6 și obiectiv Canon RF 100–500mm f/4.5-7.1. 500mm; ½.500s; f/7.1; ISO 6.400.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-Conservation-Single-Image_Patricia-Seaton-Homonylo.jpg

Foto: Patricia Seaton Homonylo

Categoria „Conservare” (Single Image), Fotografia anului 2024

Titlu: CÂND LUMILE SE CIOCNESC

Păsări migratoare, diverse specii. Toronto, Ontario, Canada

Fotografă: Patricia Seaton Homonylo, Canada

În fiecare an, în timpul migrației de primăvară și toamnă, peste 1,3 miliarde de păsări din SUA mor în urma coliziunilor cu ferestre. O rețea de voluntari dedicați iese zilnic pentru a aduna păsările rănite sau moarte. De mai bine de 30 de ani, voluntarii FLAP (Fatal Light Awareness Program) patrulează orașele din întreaga lume pentru a găsi păsările care au lovit ferestrele. Deși au reușit să salveze multe păsări, majoritatea nu supraviețuiesc impactului. Păsările moarte sunt colectate și onorate în evenimentul anual „Bird Layout”, unde voluntarii le aranjează într-o expoziție emoționantă. Acest eveniment aduce consolare voluntarilor și, în același timp, crește gradul de conștientizare asupra unei probleme globale. Patricia Seaton Homonylo a fost voluntar FLAP timp de patru ani și participă la „Bird Layout” în fiecare an. În 2022, expoziția a inclus peste 4.000 de păsări, de la șoimi la colibri.

Aparat: Sony A7R IV și obiectiv Sony 16-35mm f/2.8. 16mm; 1/160s; f/4; ISO 500.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-15-to-17_Emil-Wagner.jpg

Foto: Emil Wagner

Categoria 15-17 ani

Titlu: OMUL, NATURA ȘI CÂINELE

Ploierul argintiu (Pluvialis squatarola), Mecklenburg-Vorpommern, Germania

Fotograf: Emil Wagner, Germania

Fotografia a fost realizată pe o plajă frumoasă de la Marea Baltică, unde trăiesc diverse specii de păsări de apă, alături de numeroși vizitatori care se bucură de peisaj. În acest caz, un câine nu a observat ploierul argintiu, dar pasărea a remarcat câinele și a zburat imediat după ce a fost făcută fotografia. Deși incidentul nu pare să fi stresat prea mult pasărea, este importantă recunoașterea impactului pe care activitatea umană și turismul le pot avea asupra speciilor protejate și a habitatelor lor. Scena subliniază potențialul conflict dintre oameni și natură.

Aparat: Canon EOS R6 și obiectiv Canon 100–400mm f/4.5-5.6 II. 248mm; 1/640s; f/14; ISO 1.600.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-12-to-14_Andrés-Luis-Domínguez-Blanco.jpg

Foto: Andrés Luis Domínguez Blanco

Categoria 12-14 ani, „Fotograful tânăr al anului”

Titlu: PERSPECTIVĂ

Țiclean (Sitta europaea), Grazalema, sudul Spaniei, Spania

Fotograf: Andrés Luis Domínguez Blanco, Spania

Țicleanul din Grazalema, sudul Spaniei, a fost fotografiat cu un obiectiv cu unghi larg. Un stejar de lângă un râu oferă adăpost pentru specii precum ciocănitori și țicleni, care coboară pentru a bea apă. A fost utilizat un sistem de control de la distanță, iar singura cerință era ca fotograful să aștepte răbdător. Cunoscând obiceiul acestor păsări de a urca pe trunchiuri, Andrés a vrut să exploreze cum ar putea arăta lumea din perspectiva lor.

Aparat: Canon EOS R5 și obiectiv Canon 16–35mm f/2.8 II. 16mm; 1/80s; f/22; ISO 3.200.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/09/Mindcraftstories_Bird-Photographer-of-the-Year-fotografii-pasari-fotografii-natura_Gold-11-and-Under_Julian-Mendla.jpg

Foto: Julian Mendla

Categoria 11 ani (și mai puțin)

Titlu: VÂNĂTOAREA AGRESIVĂ DE PEȘTI

Stârc de baltă (Botaurus stellaris), Lacul Federsee, Bad Buchau, Germania

FOTOGRAF: Julian Mendla, Germania

Lacul Federsee este o renumită zonă de iernare pentru multe păsări migratoare. Între noiembrie și martie, stârcii de baltă vizitează frecvent acest lac. Când apa îngheață, aceste păsări rare se retrag în șanțurile din stuf. Surprinzător, un stârc s-a apropiat foarte mult de poteca din rezervația naturală și a oferit o ocazie excelentă pentru a-i fi observat pescuitul și a i se face mai multe fotografii.

Aparat: Nikon D500 și obiectiv Nikon 200–500mm f/5.6. 500 mm; 1/800s; f/5.6; ISO 1.000.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

Defrișările accelerează în 2023, alimentate de cererea globală de resurse

De
Defrișările au crescut alarmant în 2023, în ciuda promisiunilor a 140 de țări de a opri distrugerea pădurilor până în 2030. Cererea de carne de vită, soia, ulei de palmier și nichel subminează aceste eforturi, arată un raport global recent. 
MEDIU|FYI

Antarctica înverzește într-un ritm dramatic, arată datele satelitare

De
O cercetare recentă arată că acoperirea vegetală de pe Peninsula Antarctică a crescut de peste 10 ori în ultimii 40 de ani.
MEDIU|JURNAL DE NATURALIST

Culori structurale. Cum au învățat unele specii să folosească efecte optice pentru a supraviețui și a se reproduce

De
Culorile naturale ale faunei nu au doar rol estetic. De la penele strălucitoare ale păunilor și fluturilor Morpho până la abilitatea unor animale de a se ascunde sau „dispărea” cu ajutorul culorilor, natura a creat strategii ingenioase pentru a le ajuta să se adapteze la mediu.
MEDIU|EXPLAINER

De ce sunt atât de rare inundațiile pe Dunărea românească?

De
Deși Budapesta a fost inundată, viitura de pe Dunăre nu a provocat inundații în România. Asta se întâmplă mai mereu, deși ploile puternice așteptate ar putea umfla râurile care se varsă în Dunăre și ar putea schimba situația, spun specialiștii.