Planeta se va încălzi cu 3,1°C dacă nu se iau măsuri6 min read
Politicile climatice actuale vor duce la o încălzire globală de peste 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului, potrivit celui mai recent raport ONU. Asta înseamnă mai mult decât dublu față de creșterea convenită cu aproape un deceniu în urmă.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a publicat joi, 24 octombrie, raportul anual // „Emissions Gap Report 2024”, unep.org // care verifică în ce măsură statele lumii și-au ținut promisiunile de a aborda schimbările climatice în comparație cu ceea ce e cu adevărat necesar.
Anul acesta, experții au constatat că lumea se va confrunta cu o încălzire cu până la 3,1 C peste nivelurile preindustriale până în anul 2100, dacă guvernele nu iau măsuri mai drastice pentru reducerea emisiilor care încălzesc planeta.
În 2015, guvernele lumii au semnat Acordul de la Paris, prin care se stabilea un obiectiv de limitare a încălzirii globale la 1,5 °C, pentru a evita o cascadă de efecte periculoase. „Planeta noastră se află într-un echilibru extrem de precar”, a declarat secretarul general ONU, Antonio Guterres. „Fie liderii reduc decalajul emisiilor, fie ne îndreptăm spre un dezastru climatic.”
Conform raportului, emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 1,3 % între 2022 și 2023, atingând un nou nivel maxim de 57,1 gigatone de dioxid de carbon echivalent. Chiar și cu angajamentele actuale, temperaturile vor continua să crească între 2,6 °C și 2,8 °C până în 2100. Aceste estimări sunt similare celor din ultimii trei ani.
„Dacă analizăm progresul către țintele pentru 2030, în special al țărilor membre G20, vedem că nu au înregistrat un avans semnificativ în îndeplinirea acestor obiective climatice,” a declarat Anne Olhoff, editorul științific al raportului. De altfel, membrii G20 sunt responsabili pentru aproximativ 80% din toate emisiile.
Până acum, temperaturile globale au crescut cu aproximativ 1,3 °C. Energia curată ar putea schimba, însă, traiectoria.
Națiunile se vor reuni luna viitoare, în Azerbaidjan, // Site oficial: cop29.az // summitul anual al Organizației Națiunilor Unite privind clima, unde vor încerca să finalizeze un acord încheiat anul trecut privind tranziția de la combustibilii fosili.
Negocierile de la Baku vor contribui la fundamentarea strategiei actualizate de reducere a emisiilor a fiecărei țări, cunoscută sub denumirea de // „Nationally Determined Contributions (NDCs)”, unfccc.int // care trebuie prezentată în februarie 2025.
Raportul sugerează că națiunile trebuie să se angajeze în mod colectiv și să pună în aplicare o reducere de 42% a emisiilor anuale de gaze cu efect de seră până în 2030 și să ajungă la 57% până în 2035, pentru a avea vreo speranță de a preveni încălzirea peste 1,5° C, un obiectiv considerat în prezent ca fiind tot mai greu de atins.
Creșterea utilizării energiei solare și eoliene ar putea aduce 27% din reducerea emisiilor necesare până în 2030 și 38% până în 2035. Conservarea pădurilor poate asigura aproximativ 20% din aceste reduceri în ambii ani.
Alte soluții eficiente menționate în raport includ creșterea eficienței energetice, electrificarea diverselor sectoare și renunțarea la combustibilii fosili în clădiri, transporturi și industrie.
Inger Andersen, director executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a îndemnat țările să profite de discuțiile de la Baku pentru a intensifica acțiunile în cadrul NDC-urilor lor. „Fiecare fracțiune de grad evitată contează”, a spus ea.
Raportul mai spune că, pentru a realiza măcar o parte din aceste obiective, va fi nevoie de o colaborare internațională fără precedent și de o implicare serioasă din partea guvernelor, concentrată pe maximizarea beneficiilor sociale și de mediu, reducând, în același timp, cât mai mult, compromisurile.