George Calin/Inquam Photos

Raport: România are una dintre cele mai slabe rețele de transport din UE. Cum afectează asta economia?4 min read

De Adriana Moscu 12.02.2025

România se confruntă cu o problemă gravă de inegalitate în accesul la transport, care afectează milioane de oameni, în special în mediul rural și în regiunile slab conectate la rețeaua națională. 

Asociația 2Celsius a lansat raportul „Sărăcia din Transporturi în România”,// Îl poți citi aici: 2celsius.org (PDF) // o analiză detaliată care arată cum lipsa unei infrastructuri dezvoltate limitează accesul la educație, servicii medicale și locuri de muncă, accentuând excluziunea socială. 

Unele județe, precum București și Cluj, concentrează majoritatea utilizatorilor transportului public, în timp ce în multe zone din Moldova și Dobrogea oamenii au puține sau chiar niciun fel de opțiuni de deplasare.

Raportul, realizat de cercetătoarea Adela Fofiu, analizează infrastructura rutieră și feroviară existentă și scoate în evidență discrepanțele majore dintre regiunile țării. 

În ultimii 30 de ani, doar 700 de kilometri de cale ferată au fost modernizați, iar trenurile din România au acumulat întârzieri echivalente cu peste opt ani. 

Transportul public urban este polarizat în favoarea marilor orașe, iar în mediul rural 51,7% din populație este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială din cauza lipsei unui sistem de transport funcțional. 

Problemele sunt sistemice și afectează toate tipurile de transport, de la infrastructura rutieră slab dezvoltată la rețeaua feroviară învechită și serviciile publice insuficiente.

Lipsa unor politici specifice pentru mobilitatea rurală contribuie și mai mult la sărăcia în transporturi. În timp ce programele de dezvoltare se concentrează pe modernizarea drumurilor, ele nu includ soluții pentru transport public regulat și accesibil. 

Disparitățile dintre vestul și estul țării sunt evidente: în timp ce regiuni precum Arad și Timișoara beneficiază de infrastructură mai bine dezvoltată, zonele din Moldova rămân slab conectate la restul țării, reducând șansele locuitorilor de a avea acces la locuri de muncă și servicii esențiale.

Raul Cazan, președintele asociației 2Celsius, consideră că fondurile europene ar putea reprezenta o soluție pentru combaterea sărăciei din transporturi, însă succesul depinde de gestionarea eficientă a acestor resurse și de politici clare care să asigure că investițiile ajung la cei care au cea mai mare nevoie. 

Raportul recomandă o strategie națională coerentă, care să reducă dependența de autoturisme și să prioritizeze alternativele accesibile și ecologice, precum transportul public electrificat și rețelele feroviare modernizate.



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|SOLUȚII

O nouă viață: transformarea biodeșeurilor într-o resursă valoroasă

De
Cercetătorii sprijiniți de Uniunea Europeană îmbunătățesc urmărirea și certificarea deșeurilor biologice pentru a le oferi o a doua viață ca bioproduse noi.
TEHNOLOGIE|FYI

Noile MacBook Air cu M4: o culoare nouă, câteva upgrade-uri și un preț mai mic

De
Apple continuă lansările lunii martie cu noile MacBook Air, iPad Air și iPad Pro, dar și noua gamă Mac Studio. Nu te aștepta însă la surprize prea mari.
SPAȚIU|FYI

Încă un test, încă o explozie pentru nava cu care SpaceX vrea să ajungă pe Marte

De
Zborul cu numărul opt al Starship-ului lui Elon Musk s-a terminat într-un mod similar zborului șapte.
ȘTIINȚĂ|FYI

Richard Sutton și Andrew Barto câștigă Premiul Turing pentru progresele în învățarea prin recompensă

De
Richard Sutton și Andrew Barto, cei care au pus bazele învățării prin recompensă, au fost recompensați cu Premiul Turing, cea mai prestigioasă distincție din informatică, pentru contribuțiile lor fundamentale la AI.