Brian Skerry

Studiu: orcile, supranumite balenele ucigașe, își împart prada cu oamenii 4 min read

De Adriana Moscu 01.07.2025

Orcile au fost observate cum oferă hrană oamenilor. Gestul, considerat de cercetători o formă de „interacțiune socială intenționată”, a fost observat în 34 de cazuri în ultimii 20 de ani.

Într-un nou studiu// „Testing the Waters: Attempts by Wild Killer Whales (Orcinus orca) to Provision People (Homo sapiens)”, psycnet.apa.org // publicat în Journal of Comparative Psychology, cercetători din Canada, Noua Zeelandă și Mexic au descris 34 de cazuri în care balenele ucigașe (orci) au fost surprinse oferind hrană oamenilor.

Este pentru prima oară când un astfel de comportament este documentat în rândul unui prădător marin sălbatic, fără dresaj sau intervenție umană.

Episoadele au avut loc de-a lungul a două decenii, în largul coastelor din California, Norvegia, Noua Zeelandă și Patagonia. În 11 dintre cazuri, oamenii se aflau în apă, în 21 erau pe bărci, iar în două erau pe mal.

Orcile s-au apropiat de bunăvoie și au lăsat prada – în general pești – în fața oamenilor, fără a părea provocate sau hrănite. În șapte episoade, au repetat gestul după ce hrana fusese inițial refuzată, ceea ce sugerează o intenție clară de interacțiune.

Potrivit autorului principal, Jared Towers, orcile au obiceiul de a împărți prada între ele, ca formă de cooperare și întărire a relațiilor. Faptul că se comportă astfel și cu oameni ar putea indica un interes în construirea unei forme de legătură interspecie. Mai mult, cercetătorii au remarcat că orcile rămâneau în apropiere după ce ofereau hrana, ca și cum ar fi așteptat un răspuns.

Această formă de „oferire a prăzii” amintește de comportamente observate la animalele de companie – cum sunt pisicile care aduc stăpânului un șoarece.

Însă orcile nu sunt domesticite, iar aceste gesturi apar în sălbăticie. Studiul sugerează că ele pot avea motivații multiple: curiozitate, joacă, testare a limitelor sau chiar explorarea unei forme rudimentare de relaționare socială cu oamenii.

Astfel de gesturi nu sunt întâmplătoare, ci repetate și diverse, ceea ce le face cu atât mai relevante pentru cercetarea cognitivă a animalelor.

Orcile sunt recunoscute pentru inteligența lor, ierarhiile complexe și învățarea culturală în cadrul grupurilor. Oferirea prăzii ar putea fi și o formă de exersare a unor comportamente sociale în afara speciei.

Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca aceste animale să încerce, conștient sau nu, să testeze felul în care oamenii reacționează – o curiozitate care poate avea la bază atât nevoia de joacă, cât și potențialul de conectare.



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|SOLUȚII

Păstrarea hainelor în circulație: cum transformă cercetarea UE deșeurile textile

De
Cercetarea finanțată de UE contribuie la transformarea hainelor vechi în produse noi, de calitate, cu scopul de a reduce deșeurile textile și de a transforma textilele reciclate în ceva normal.
MEDIU|MS TALKS

De la știință la politici publice. Cum arată o tranziție verde care nu lasă pe nimeni în urmă

De
Specialistă în politici climatice, Annela Anger-Kraavi studiază impactul acestora asupra economiilor naționale și caută modalități prin care tranziția către emisii reduse să fie echitabilă și sustenabilă.
MEDIU|JURNAL DE NATURALIST

Melcul de grădină, elixirul tinereții

De
Melcul de grădină, cândva recomandat de Hipocrate pentru vindecarea rănilor, a devenit azi ingredient de top în produsele cosmetice. Studiile recente arată că mucusul de melc ar putea ajuta și la refacerea smalțului dentar.
SĂNĂTATE|FYI

Românii sunt mai preocupați de siguranța alimentară decât de preț

De
Cel mai recent Eurobarometru arată că, spre deosebire de media europeană, consumatorii români pun siguranța produselor pe primul loc în decizia de cumpărare, înaintea costului. Principala îngrijorare locală o reprezintă intoxicațiile alimentare.