Au început înscrierile pentru a 13-a ediție a programului Innovation Labs
Programul de pre-accelerare pentru startup-uri tehnice Innovation Lab va începe, ca în fiecare an, cu Hackathonul din București găzduit de Universitatea Politehnică. Hackathoanele Innovation Labs sunt competiții de 30 de ore unde studenți, absolvenți și tineri profesioniști dezvoltă soluții tech pentru probleme reale. Ulterior, echipele calificate în program vor participa în format fizic la workshop-uri, sesiuni de mentorat, dar și la etape eliminatorii în centrul în care s-au înscris.
Scopul final al fiecărei echipe calificate în program este acela de a obține un produs minim viabil cu ajutorul noțiunilor teoretice dobândite în program, al livrabilelor de completat și a sprijinului din partea mentorilor, juraților și speakerilor. Produsele cu cel mai mare potențial vor fi prezentate în cadrul Startups’ Fair și pe scena finalei Demo Day, pe 26 mai, unde se vor decide câștigătorii ediției.

În 2025, Hackathoanele Innovation Labs vor avea loc în București, Cluj, Iași și Timișoara, după cum urmează:
- Hackathon-ul din București, cu echipe invitate din București, Brașov, Constanța, Sibiu și Târgu Mureș, va fi organizat pe 8 și 9 martie 2025 la Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București. Înscrierile sunt deschise până pe 5 martie, la ora 21:00, iar înscrierile se pot face aici.
- Hackathon-ul din Cluj-Napoca, va fi organizat pe 22 și 23 martie 2025 la Cloudflight. Înscrierile se pot face până pe 20 martie, aici.
- Hackathon-ul din Iași, cu echipe participante din Iași și Suceava, organizat pe 22 și 23 martie 2025 la Silk District Office. Înscrierile se pot face aici până pe 17 martie, ora 23:59.
- Hackathon-ul din Timișoara, pentru echipe din Timișoara și Oradea, va avea loc pe 22 și 23 martie 2025 la Cowork Timisoara The Office. Înregistrările se pot face aici până pe 20 martie, la ora 17:00.
Innovation Labs acceptă înscrieri individuale sau înscrieri pentru echipe formate din maximum cinci membri ce se încadrează în una din următoarele trei categorii:
- Echipe formate exclusiv din studenți – categorie susținută de partenerul strategic al programului – Romanian-American Foundation. Toți membrii echipei trebuie să fie studenți activi în cadrul unei universități din România (licență sau masterat) și sub 27 de ani. O echipă formată exclusiv din studenți poate include un singur doctorand cu vârsta sub 30 de ani.
- Echipe spin-off din mediul universitar – categorie susținută de către Orange România și UEFISCDI. Echipele spin-off au o idee de cercetare dovedită (doctorat, postdoctorat) și beneficiază de participarea la Innovation Labs prin identificarea potențialelor piețe de vânzare. Cel puțin jumătate dintre membrii echipei trebuie să fie cercetători într-o universitate sau o instituție de cercetare din România.
- Echipe mixte formate din studenți și antreprenori/ absolvenți de învățământ superior cu experiență. Condiția pentru participarea acestui tip de echipă în program este să includă cel puțin un student activ (aflat într-un program de licență sau masterat într-o universitate din România, cu vârsta sub 27 de ani).
Echipele participante în cele patru centre naționale în programul de mentorat de 10 săptămâni vor beneficia de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange România, Eviden, Stripe România și Auchan România, având Romanian – American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și în colaborare cu UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.
Mai multe detalii despre a 13-a ediție Innovation Labs găsești pe site-ul programului.