Balkanik Festival – Home of World Music are loc între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus

De Mindcraft Stories 08.08.2024

Balkanik Festival – Home of World Music revine la Grădina Uranus în perioada 6-8 septembrie, cu trei zile și trei nopți de muzică și povești. Cea de-a XI-a ediție a evenimentului promite o atmosferă unică și diversificată, în încercarea de a reuni comunități din București și turiști din întreaga lume. Festivalul, recunoscut pentru spiritul său de melting pot cultural, include concerte live, târguri artizanale, demonstrații meșteșugărești și multe alte activități.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/08/Mindcraftstories_balkanik-festival-home-of-world-music-gradina-uranus.jpg

În fiecare zi a festivalului, publicul va avea ocazia să asculte artiști de renume. Vineri, 6 septembrie, scena va fi ocupată de Rumeliko (Grecia-România), Dikanda (Polonia) și Fanfare Ciocârlia (România). Sâmbătă, 7 septembrie, vor evolua Phuripe (ex-Ternipe, Ungaria), Kermesz A L’Est (Belgia) și Shantel & Bucovina Club Soundsystem (Germania). Duminică, 8 septembrie, programul include Mădălina Pavăl Orchestra (România), Collectif Medz Bazar (Armenia-Franța) și BaBa ZuLa (Turcia).

Despre artiști:

  • Fanfare Ciocârlia, legendă a muzicii de fanfară românești, sărbătorește 25 de ani de activitate. Grupul de 12 muzicieni din Zece Prăjini este recunoscut internațional și a colaborat cu mulți artiști de renume.
  • Shantel & Bucovina Club Soundsystem din Germania, cunoscuți pentru hitul „Disko Partizani”, aduc un sunet cosmopolit și multicultural pe scena muzicii mondiale.
  • BaBa ZuLa din Turcia combină oriental dub și rock’n’roll psihedelic, teleportând ascultătorii în timp și spațiu cu sunetul lor unic.
  • Collectif Medz Bazar din Armenia-Franța îmbină tradițiile muzicale armene, kurde, turce, arabe și persane cu elemente pop, oferind un spectacol plin de energie și diversitate culturală.
  • Dikanda din Polonia, un grup de „world music”, promovează autenticitatea stilului și explorează noi tendințe muzicale inspirate din folclorul oriental și balcanic.
  • Kermesz A L’Est din Belgia îmbină melodiile balcanice și klezmer cu rock-ul și metal-ul, oferind un spectacol plin de viață și energie.
  • Mădălina Pavăl Orchestra din România combină sonoritățile tradiționale românești cu elemente moderne, reinventând texturi muzicale clasice.
  • Rumeliko din Grecia-România îmbină folclor grecesc și turcesc, rebetiko urban și ritmuri balcanice, aducând o nouă viață cântecelor vechi despre pasiune și bucurie.
  • Phuripe (ex-Ternipe) din Ungaria păstrează muzica autentică a romilor, prezentând atât cântece tradiționale cât și hiturile trupei Ternipe.

Grădina Uranus, locul de desfășurare al festivalului, oferă un cadru istoric și pitoresc. În acest spațiu, vizitatorii vor putea participa la expoziții, ateliere și activități pentru toate vârstele, precum și la proiecții video mapping pe turnul de apă. Festivalul include și o serie de dezbateri pe tema „Ancestralitatea și tradițiile în arta prezentului”, care va aborda impactul socio-economic și cultural al tradițiilor în contextul contemporan.

Biletele și abonamentele pentru festival sunt deja disponibile online. Până pe 18 august, există o ofertă specială 3+1 la abonamente – prețul unui abonament este de 170 lei, iar biletele pe zile costă 85 lei. Copiii sub 9 ani beneficiază de intrare gratuită. Toate biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al festivalului, balkanikfestival.ro, și din rețelele partenere. 

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul OSCAR Downstream.

Cinci echipe de liceeni vor reprezenta România la etapa finală a campionatului mondial de robotică FIRST Tech Challenge

De
Pe 17 martie 2025 a avut loc, la Pitești, etapa națională a celei de-a 9-a ediții a campionatului de robotică pentru liceeni FIRST Tech Challenge, care a reunit 60 de echipe de elevi din întreaga țară.

Înscrie-te până pe 17 martie la „Performing the digital", o săptămână de rezidență pentru tineri artiști

De
Sub forma unei rezidențe, laboratorul va avea loc în săptămâna 13-17 aprilie, la Centrul Național al Dansului București, și este deschis, pentru aplicații, studenților interesați din cadrul UNATC, UNARTE și altor universități cu profil artistic/vocațional.

Au început înscrierile pentru atelierele „Care-i faza cu apele?", coordonate de Lea Rasovszky

De
„Care-i faza cu apele?" propune o sesiune de discuții, două tururi ghidate și ateliere care explorează relația cu apa în diferite ipostaze

Oltenia Travel Forum 2025, eveniment dedicat turismului din regiune, are loc pe 27-28 martie la Băile Govora

De
Pe 27-28 martie 2025, Băile Govora găzduiesc prima ediție a Oltenia Travel Forum, o întâlnire dedicată promovării și dezvoltării turismului în regiune. Scopul forumului este de a aduce la aceeași masă specialiști din turism, autorități locale și antreprenori pentru a discuta soluții concrete de dezvoltare.