Cinci echipe de liceeni vor reprezenta România la etapa finală a campionatului mondial de robotică FIRST Tech Challenge

De Mindcraft Stories 17.03.2025

Pe 17 martie 2025 a avut loc, la Pitești, etapa națională a celei de-a 9-a ediții a campionatului de robotică pentru liceeni FIRST Tech Challenge, care a reunit 60 de echipe de elevi din întreaga țară.

Competiția din 2025 a avut ca temă „Into the deep”, ceea ce a solicitat participanților dezvoltarea unor soluții robotice capabile să opereze într-un mediu subacvatic simulat.

Au fost selectate cinci echipe care vor reprezenta România la etapa mondială din Houston, SUA, ce se va desfășura între 16 și 19 aprilie 2025.

Trei dintre echipele care s-au calificat mai departe au fost selectate pe baza premiilor Inspire, care combină performanța din competiție împreună cu alte aspecte jurizate din procesul de dezvoltare al roboților.

Alphatronic de la Transylvania College | The Cambridge International School din Cluj, echipa-căpitan al alianței de echipe câștigătoare al turneului, a obținut și premiul Inspire.

Echipa CSH de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara a primit premiul Inspire Award loc II, iar Heart of Robots de la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău a fost distinsă cu premiul Inspire Award loc III.

Pentru etapa din Houston s-au mai calificat și TehnoZ de la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești, partener în alianța câștigătoare, precum și căpitanii celeilalte alianțe finaliste, Eastern Foxes de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești.

Aceste echipe vor concura alături de aproximativ 250 de echipe din alte țări, printre care se numără reprezentanți din Coreea de Sud, Statele Unite, Lituania, Vietnam, Jamaica, Mexic și Canada.

Într-o categorie separată, premiile Dean’s List Award au recunoscut performanțele individuale din cadrul competiției. Printre câștigători se numără Anca Stănciulică de la Titans – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, Luca Barbu de la 4D-Robotics – Colegiul Național „Alexandru Odobescu” din Pitești, Luca Pantelimon de la Info(1) Robotics – Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești și Andrei Dragoș de la B-Robo – Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

FIRST Tech Challenge este organizată, în România, prin intermediul programului Nație prin Educație derulat de BRD – Groupe Société Générale. În 2022, echipa Delta Force din Arad a devenit prima câștigătoare a competiției din afara Americii de Nord. Performanța a fost repetată, în 2024, de echipa AICitizens a Colegiului „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani”.

România, pe podium la Campionatul Mondial de Robotică 2025

De
Două echipe românești au urcat pe locul 3 mondial la FIRST Tech Challenge din Houston.

Urban Habits: două zile de idei, proiecte și soluții pentru orașe

De
Pe 26-27 aprilie, Bucureștiul găzduiește prima ediție a festivalului new Urban Habits (nUH), la LOKAL și pe strada Erou Ion Călin. Timp de două zile, orașul devine teren de testare pentru idei, obiceiuri și soluții care pot schimba viața urbană. Festivalul pornește de la o întrebare simplă: în ce fel de oraș vrei, de fapt, să locuiești?

Expoziția FABER - Design Signals Snapshot va fi prezentă la Milan Design Week, cel mai mare eveniment de design din lume

De
Expoziția Design Signals Snapshot va putea fi vizitată în cadrul ALCOVA, la Villa Bagatti Valsecchi, între 7-13 aprilie 2025.

Atelierele Superscrieri revin în aprilie la București, Iași și Cluj, cu focus pe jurnalism economic și bune practici

De
Fundația Friends For Friends organizează o nouă ediție a Atelierelor Superscrieri, o serie de workshopuri gratuite pentru jurnaliști, cu teme relevante pentru prezent: jurnalism economic, lucrul cu cifrele, claritate în redactare și principiile de bază ale meseriei. Atelierele vor avea loc pe 8 aprilie la București, pe 10 aprilie la Iași și pe 15 aprilie la Cluj.