După Cioate, documentarul despre activism de mediu, selecționat la Festivalul de Film de la Cracovia

De Mindcraft Stories 05.03.2025

Documentarul românesc După Cioate/Tooth And Nail, realizat de Mihai Gavril Dragolea și Radu Mocanu, a fost selectat în competiția internațională a Festivalului de Film de la Cracovia. Evenimentul, unul dintre cele mai importante festivaluri europene de film documentar, va avea loc în luna mai. Filmul prezintă lupta localnicilor împotriva exploatării forestiere ilegale din România și confruntările acestora cu autoritățile. Selecția în competiția festivalului aduce în atenția publicului internațional problema defrișărilor și a corupției din sectorul forestier.

https://mindcraftstories.ro/images/2025/03/Mindcraftstories_documentar-mediu-activism-defrișări-film-dupa-cioate.jpg

Imagine din film.

Realizat între 2021 și 2023, documentarul urmărește un fost om de afaceri devenit activist, care încearcă să expună mafia lemnului. Echipa de filmare a fost martora unor evenimente violente, culminând cu un atac asupra regizorilor în mijlocul unei păduri. În urma agresiunii, unul dintre cineaști a suferit pierderi de memorie, iar echipamentele au fost distruse. Documentarul devine astfel o mărturie despre riscurile activismului de mediu într-un sistem în care legea protejează adesea interesele economice.

Regizorii au pornit acest proiect ca o observație asupra unei noi forme de protest, în care localnicii transmit live din păduri, documentând tăierile ilegale. Pe măsură ce filmările avansau, cei doi autori s-au implicat direct în realitatea pe care o surprindeau. „Ne-am imaginat că vom face un film despre activism, dar am ajuns să trăim pe pielea noastră violența cu care sunt tratați cei care apără pădurile,” au declarat Mihai Gavril Dragolea și Radu Mocanu.

Producția este realizată de Manifest Film, în colaborare cu Cvinger Film și Radio-Televiziunea Slovenă, și a beneficiat de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și TVR. Echipa filmului include producătoarele Monica Lăzurean-Gorgan și Elena Martin, cunoscute pentru proiecte documentare premiate internațional. După Cioate continuă seria de filme care aduc în prim-plan teme sociale și de mediu, încercând să genereze dezbatere și conștientizare.

Festivalul Internațional de Film de la Cracovia aduce anual în competiție documentare care reflectă probleme sociale, politice și de mediu la nivel global. Selecția După Cioate în acest context subliniază relevanța temei abordate, într-un peisaj cinematografic preocupat de drepturile omului și sustenabilitate. Regizorii speră ca filmul să atragă atenția asupra pericolelor cu care se confruntă activiștii de mediu și să contribuie la o discuție mai amplă despre protejarea pădurilor în România.

România, pe podium la Campionatul Mondial de Robotică 2025

De
Două echipe românești au urcat pe locul 3 mondial la FIRST Tech Challenge din Houston.

Urban Habits: două zile de idei, proiecte și soluții pentru orașe

De
Pe 26-27 aprilie, Bucureștiul găzduiește prima ediție a festivalului new Urban Habits (nUH), la LOKAL și pe strada Erou Ion Călin. Timp de două zile, orașul devine teren de testare pentru idei, obiceiuri și soluții care pot schimba viața urbană. Festivalul pornește de la o întrebare simplă: în ce fel de oraș vrei, de fapt, să locuiești?

Expoziția FABER - Design Signals Snapshot va fi prezentă la Milan Design Week, cel mai mare eveniment de design din lume

De
Expoziția Design Signals Snapshot va putea fi vizitată în cadrul ALCOVA, la Villa Bagatti Valsecchi, între 7-13 aprilie 2025.

Atelierele Superscrieri revin în aprilie la București, Iași și Cluj, cu focus pe jurnalism economic și bune practici

De
Fundația Friends For Friends organizează o nouă ediție a Atelierelor Superscrieri, o serie de workshopuri gratuite pentru jurnaliști, cu teme relevante pentru prezent: jurnalism economic, lucrul cu cifrele, claritate în redactare și principiile de bază ale meseriei. Atelierele vor avea loc pe 8 aprilie la București, pe 10 aprilie la Iași și pe 15 aprilie la Cluj.