F-SIDES Chapters aduce educația prin artă mai aproape de tinerii din 10 orașe ale României

De Mindcraft Stories 19.06.2024

F-SIDES Cineclub aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_f-sides-cluburi-feministe-cultura-tineri_F-SIDES-Chapters.jpg

Foto: F-SIDES Chapters

Odată cu lansarea noului sezon F-SIDES Cineclub, a început și proiectul de educație alternativă prin artă, F-SIDES Chapters, în 10 orașe. Anul acesta, proiectul se desfășoară în Timișoara, Râmnicu Sărat, Câmpulung, Drobeta Turnu-Severin, Bacău, Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Ploiești și Galați. Cinecluburile locale sunt coordonate de tineri cu vârste între 15 și 19 ani. În cele opt luni ale proiectului, aceștia vor participa la proiecții și grupuri de discuție pe teme legate de feminism și reprezentarea femeilor în media.

Anul acesta, F-SIDES Chapters și-a propus să adapteze curriculumul educațional într-un format video dinamic. Pe lângă subiectele existente, precum introducerea în feminism, socializarea de gen, obiectificarea, relațiile sănătoase și consimțământul, munca domestică, ierarhiile și viitorul feminismului, se adaugă patru noi teme: feminismul rom, dreptul la locuire, performarea genului în online și ecofeminism. Capitolul despre feminismul rom este dezvoltat împreună cu asociația E-Romnja, alături de care se vor organiza sesiuni de training pentru lucrătorii de tineret în comunitățile de tineri din Giurgiu, Mizil și Valea Seacă.

Adolescenții au nevoie de comunități sigure și spații unde să se exprime liber și să învețe despre egalitatea de gen și drepturile femeilor. Întâlnirile față în față rămân esențiale, lucru demonstrat de interacțiunea și coeziunea creată între ambasadorii acestei ediții, care s-au cunoscut la un training în București, sub coordonarea Elenei-Andreea Negoi, programul F-SIDES Chapters.

Aanul acesta vor fi incluși mentori pentru a oferi sprijin și îndrumare participanților. Catalogul educațional va cuprinde 14 tematici, dintre care patru noi, adaptate realităților și intereselor actuale ale tinerilor. De asemenea, curriculumul va integra teoriile studiilor de gen în eseuri video, folosind extrase din filme, meme-uri și alte elemente vizuale relevante pentru generația Z. Astfel, educația va fi adusă mai aproape de tineri, creând un spațiu unde vocea lor contează cu adevărat.

„Cred că la nivel formal, am învățat să mă exprim mai articulat când vine vorba de media, mai ales de cinematografie și să reușesc să fac legăturile între lucruri precum ar fi costumația folosită, sau cadrele din care este filmat și cum se leagă asta în temă și acțiune la nivel mai larg. De asemenea, am învățat  mai multe despre experiența feminină și nonconformitate de-a lungul istoriei și cum se manifestă aceste lucruri în raport cu o societate conservatoare, dar și cum reușesc acestea să persevereze de-a lungul secolelor.”, a declarat un participant din Oradea.

Experiența mea în micul oraș unde locuiesc a presupus, din păcate, și o stare de alienare, izolare. Chapters a venit și mi-a amintit cât de frumoși sunt unii oameni, cât de mulți oameni mișto sunt pe lumea asta, inclusiv în apropierea mea, și mi-a dat încredere să mă implic și mai mult în comunitatea mea”, a adăugat Cristi, ambasadorx din Drobeta Turnu-Severin.

Urmărește F-SIDES Cineclub pe InstagramFacebook și site-ul https://f-sides.ro/.

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.

Share, Tag or Dye – Europe Wide debutează la Cluj-Napoca. Proiectul abordează provocările cu care se confruntă artiștii în era digitală

De
Proiectul artistic Share, Tag or Dye – Europe Wide, organizat de Asociația Fotografică Allkimik și Asociația Culturală Marginal, începe în această lună la Cluj-Napoca. Expoziția continuă la Roma și Barcelona, aducând în prim-plan tensiunea dintre creație și promovare pe rețelele sociale.

All Sorts of… Care for Nature, rezidență artistică concentrată pe relația dintre omenesc și natural, va avea un eveniment deschis publicului la Timișoara

De
Ways of Giving Back este un eveniment special găzduit de Faber, pe malul Râului Bega, în data de 7 iulie, între orele 17:00 și 21:00. 

Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare

De
Universitatea din București organizează o serie de evenimente festive în perioada 16-19 iulie 2024, pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la înființare și 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc.