Human Scale, proiectul care reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, se deschide pentru vizitatori pe 10 mai

De Mindcraft Stories 08.05.2025

România participă la cea de-a 19-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – La Biennale di Venezia, cu proiectul „Human Scale”, care va fi deschis oficial pentru public începând cu 10 mai 2025. Expoziţia se desfăşoară în două locaţii complementare: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Human Scale

Evenimentele dedicate specialiştilor şi invitaţilor au avut loc în zilele de 8 şi 9 mai 2025, înaintea inaugurării pentru publicul larg.

Iniţiativa, semnată de artistul Vlad Nancă şi biroul de arhitectură Muromuro Studio (Ioana Chifu şi Onar Stănescu), sub coordonarea curatoriată a Cosminei Goagea, propune o incursiune în intersecţia dintre artele vizuale şi arhitectură. Proiectul îşi propune să readucă în atenţie modul în care siluetele umane au fost reprezentate alături de viziunea asupra spaţiului public şi privat, printr-un dialog între desenele arhitecturale româneşti din secolul XX şi lucrările contemporane.

În Pavilionul României, traseul expoziţional oferă o experienţă imersivă: foi translucide de mari dimensiuni conturează mişcarea vizitatorilor printre zece siluete sculpturale la scară reală, realizate de Vlad Nancă şi inspirate din desene arhitecturale istorice. Aceste elemente sunt însoţite de o selecţie cronologică a desenelor semnate de arhitecţi români, de la modernismul interbelic şi perioada socialistă, până la reconectarea cu tendinţele internaţionale post-1989. Parcursul este completat de hărţi istorice din secolele XVI–XVIII.

La Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică, expoziţia continuă sub forma unei arhive deschise: peste 300 de reproduceri ale desenelor de arhitectură sunt puse la dispoziţia publicului într-un spaţiu dedicat cercetării şi reflecţiei. Materialele, organizate cronologic, permit o perspectivă critică asupra modului în care proiectele arhitecturale au contribuit la configurarea vieţii colective în diverse epoci.

Prin deschiderea simultană în două spaţii oficiale ale Bienalei, România devine singura ţară de la Bienala din 2025 care are două spații de expunere a proiectului național. Anul 2025 coincide cu aniversarea a 95 de ani de la înfiinţarea Institutului Cultural Român la Veneţia, motiv pentru care s-a dorit crearea unei legături între patrimoniul reprezentanţei culturale şi tema actuală a Bienalei de Arhitectură.

Publicul larg poate vizita „Human Scale” până pe 23 noiembrie 2025, iar mai multe detalii poți afla de pe site-ul oficial al proiectului. Evenimentul atrage anual peste 250.000 de vizitatori din întreaga lume.

Muzeul Antipa deschide Școala de Vară: șapte module științifice, din iunie până în septembrie

De
Muzeul „Grigore Antipa” din București lansează Școala de Vară 2025, o serie de ateliere științifice dedicate copiilor între 9 și 14 ani. Timp de șapte săptămâni, participanții vor explora natura alături de cercetători adevărați și vor învăța cum să protejeze lumea vie.

Documentarul Ocean, marele câștigător al LYNX Festival 2025

De
Ocean, narat de David Attenborough, marele câștigător al LYNX Festival 2025. Documentarul analizează impactul uman asupra ecosistemelor marine și explică cum pot fi salvate prin arii protejate care să prevină colapsul biodiversității din oceane.

FESTIVAL ON LOOP: ce să asculți înainte de Electric Castle 2025

De
Electric Castle 2025 vine între 16 și 20 iulie, și aduce un line-up pentru multe tipologii de playlisturi. Dacă ești genul care nu vrea să stea în fața scenei doar pentru numele mari și nici să zică „nu-i știam, dar mi-au plăcut”, am făcut un ghid scurt cu ce merită ascultat pe repeat înainte de festival.

Door Kickers 2: Task Force North, desemnat „Jocul românesc al anului”, în cadrul galei Romanian Game Awards

De
Door Kickers 2: Task Force North a obținut titlul de „Jocul românesc al anului”, în cadrul galei Romanian Game Awards, eveniment organizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Game Awards a premiat cele mai remarcabile titluri și proiecte create de industria dezvoltării de jocuri video din România.