Începe a doua ediție Lynx Festival, dedicat iubitorilor de natură și film documentar

De Mindcraft Stories 03.06.2024

În 4 iunie, revine la Brașov cea de-a doua ediție a Lynx Festival, singurul festival de film documentar și fotografie de natură din România. Festivalul promite o experiență complexă pentru participanți, oferind 13 documentare despre natură, dintre care nouă în premieră națională, trei masterclass-uri, cinci expoziții de fotografie, sesiuni de dialog cu invitați internaționali, artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și ateliere pentru copii.

Song of Earth. Foto: Dag Asle Mykløen

Gala de deschidere va avea loc la Cinema Astra, începând cu ora 18:00, și va include proiecția documentarului Songs of Earth (regizat de Margreth Olin), propunerea Norvegiei pentru premiile Oscar. Evenimentul va fi urmat de o discuție cu Dan Dinu și Matei Truța, directorii festivalului.

Printre highlight-urile festivalului se numără:

  • 5 iunie: Sesiune de Q&A cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia,  după proiecția Wolf și discuție cu Camelia Ionescu (WWF România) după Mediterranean – life under siege / Mediterana – viață sub asediu.
  • 6 iunie: Vernisajul expozițiilor de fotografie realizate de Andrea și Răzvan Alexandru Duță, László Potozky și Zoltán Gergely Nagy, membri Forona, la Centrul Cultural Apollonia, proiecția Wild Horses – a tale from the Puszta / Caii Sălbatici – o poveste din Puszta (în regia lui Zoltan Török) și o discuție cu Mihai Pop despre problema urșilor din România, după proiecția Backyard Bears of Transylvania  / Urșii de curte din Transilvania.
  • 7 iunie: Un masterclass de fotografie susținut de danezul Morten Hilme și proiecțiile Our Nature / Natura Noastră (r. Dick Harrewijn, Pim Niesten & Maria Lise Van Lente), Cactus Hotel/ Hotel Cactus (r. Yann Sochaczewski) și Wild Transylvania / Transilvania Sălbatică (r. John Murray & Jamie Fitzpatrick).
  • 8 iunie: După proiecția Antarctica (r. Fredi Devas), urmează o sesiune de povești cu Dan Dinu și Codruța Florea, iar de la ora 16 poți vedea The Ravens Tale / Povestea corbului, care include o discuție liberă cu regizorul Michael Schlamberger.

Cadru din filmul Antarctica

Gala de închidere va avea loc pe 8 iulie, de la ora 18, iar festivalul se va încheia pe 9 iunie cu proiecția documentarului care va câștiga Premiul Publicului precum și cu o serie de evenimente pentru copii. Participarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuită, însă locurile sunt limitate și se recomandă rezervarea anticipată.

Evenimentul este organizat de Asociația România Sălbatică, Asociația FORONA și Grupul Milvus. Pentru mai multe detalii și programul complet al festivalului, intră pe site-ul oficial al festivalului: lynxfestival.ro.

Urban Habits: două zile de idei, proiecte și soluții pentru orașe

De
Pe 26-27 aprilie, Bucureștiul găzduiește prima ediție a festivalului new Urban Habits (nUH), la LOKAL și pe strada Erou Ion Călin. Timp de două zile, orașul devine teren de testare pentru idei, obiceiuri și soluții care pot schimba viața urbană. Festivalul pornește de la o întrebare simplă: în ce fel de oraș vrei, de fapt, să locuiești?

Expoziția FABER - Design Signals Snapshot va fi prezentă la Milan Design Week, cel mai mare eveniment de design din lume

De
Expoziția Design Signals Snapshot va putea fi vizitată în cadrul ALCOVA, la Villa Bagatti Valsecchi, între 7-13 aprilie 2025.

Atelierele Superscrieri revin în aprilie la București, Iași și Cluj, cu focus pe jurnalism economic și bune practici

De
Fundația Friends For Friends organizează o nouă ediție a Atelierelor Superscrieri, o serie de workshopuri gratuite pentru jurnaliști, cu teme relevante pentru prezent: jurnalism economic, lucrul cu cifrele, claritate în redactare și principiile de bază ale meseriei. Atelierele vor avea loc pe 8 aprilie la București, pe 10 aprilie la Iași și pe 15 aprilie la Cluj.

„Speranță și acțiune împotriva cancerului de sân triplu negativ” - Un proiect de susținere a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân triplu negativ

De
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” (IOB) au lansat un demers dedicat pacientelor cu cancer de sân triplu negativ: sprijin real și informații clare pentru fiecare etapă din traseul oncologic.