Scurtmetrajul francez A Very Twisted Tale câștigă Marele Trofeu Animest.19

De Mindcraft Stories 22.10.2024

Scurtmetrajul francez A Very Twisted Tale, regizat de Catherine Buffat și Jean-Luc Gréco, a câștigat Marele Trofeu Animest.19. Trofeul, în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, a fost acordat în cadrul ceremoniei organizate pe 12 octombrie, la Cinema Elvire Popesco din București. Filmul câștigător va fi înscris pe lista de filme eligibile pentru Premiile Oscar, continuând tradiția festivalului Animest// Site oficial: animest.ro // de a propune filme pentru Oscaruri din 2017.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/10/MindcraftStories-Animest-Finalistii-Pitch-please-Claudiu-Popescu.jpg

Finaliștii Pitch please. Foto: Claudiu Popescu

Juriul internațional, compus din animatorul Jonathan Hodgson, producătoarea Claudia Cazzato și Clara Marquardt, a remarcat originalitatea și stilul aparte al filmului A Very Twisted Tale. Aceștia au declarat că filmul le-a oferit o experiență unică, descriindu-l drept „o operă rară și curioasă, care ne-a lăsat fără cuvinte”. Pe lângă Marele Trofeu, o Mențiune specială a fost acordată co-producției Belgia-Franța-Olanda Beautiful Men, pentru abordarea sensibilă a vulnerabilității și masculinității.

Competiția românească a fost câștigată de scurtmetrajul Fracti, regizat de Lavinia Petrache, care a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de ICR. Juriul românesc, format din Pierre-Luc Granjon, Orsolya Sipos și Andrea Martignoni, a apreciat „stilul cu totul deosebit și ritmul ciclic impresionant” al filmului, care prezintă o poveste utopică plasată într-o lume imaginară din cer. Alte două scurtmetraje românești, Count to Ten și Paradis murdar, au primit mențiuni speciale.

Ediția a 19-a a festivalului Animest, desfășurată între 3 și 12 octombrie, a atras aproape 16.000 de spectatori, printre care s-au numărat iubitori și creatori de animație din întreaga lume. Festivalul a inclus peste 350 de filme de scurt și lungmetraj, grupate în 90 de proiecții, și a găzduit evenimente speciale precum Trippy Animation Night și Creepy Animation Night, ambele cu biletele epuizate. De asemenea, au fost organizate masterclass-uri susținute de personalități din domeniul animației, inclusiv regizorul japonez Koji Morimoto și francezul Pierre-Luc Granjon.

Animest continuă să își consolideze reputația internațională prin programul Pitch, please!, care sprijină cineaștii aflați la început de drum. La această ediție, au fost acordate cinci premii pentru proiecte aflate în dezvoltare, inclusiv Animation Festivals Network Prize și Rise & Shine Award. Ediția aniversară a festivalului, Animest.20, este programată pentru perioada 3-12 octombrie 2025, promițând și mai multe surprize și experiențe unice pentru public.

Cinci echipe de liceeni vor reprezenta România la etapa finală a campionatului mondial de robotică FIRST Tech Challenge

De
Pe 17 martie 2025 a avut loc, la Pitești, etapa națională a celei de-a 9-a ediții a campionatului de robotică pentru liceeni FIRST Tech Challenge, care a reunit 60 de echipe de elevi din întreaga țară.

Înscrie-te până pe 17 martie la „Performing the digital", o săptămână de rezidență pentru tineri artiști

De
Sub forma unei rezidențe, laboratorul va avea loc în săptămâna 13-17 aprilie, la Centrul Național al Dansului București, și este deschis, pentru aplicații, studenților interesați din cadrul UNATC, UNARTE și altor universități cu profil artistic/vocațional.

Au început înscrierile pentru atelierele „Care-i faza cu apele?", coordonate de Lea Rasovszky

De
„Care-i faza cu apele?" propune o sesiune de discuții, două tururi ghidate și ateliere care explorează relația cu apa în diferite ipostaze

Oltenia Travel Forum 2025, eveniment dedicat turismului din regiune, are loc pe 27-28 martie la Băile Govora

De
Pe 27-28 martie 2025, Băile Govora găzduiesc prima ediție a Oltenia Travel Forum, o întâlnire dedicată promovării și dezvoltării turismului în regiune. Scopul forumului este de a aduce la aceeași masă specialiști din turism, autorități locale și antreprenori pentru a discuta soluții concrete de dezvoltare.