Robert OBERT

(Aproape) totul despre roboți5 min read

De Mindcraft Stories 16.06.2020

La 100 de ani de la inventarea numelui, roboții încep să ne devină ajutoarele mult promise

La finalul lui 2018, în lume erau aproape 2,5 milioane de roboți industriali, conform celui mai recent raport al Federației Internaționale de Robotică (IFR).„Executive Summary World Robotics 2019 Industrial Robots ifr.org (PDF) Acestora li se adaugă roboții pentru servicii, atât profesionale cât și domestice, care sunt mult mai numeroși. Federația vorbește de 271.100 de asemenea roboți pentru servicii profesionale și de 16,3 milioane de roboți casnici„Executive Summary World Robotics 2019 Service Robots”, ifr.org (PDF) (în marea lor majoritate, roboți care aspiră). 

La finalul lui 2020, în lume ar putea funcționa 35 de milioane de roboți. Spre comparație, cea mai mare zonă metropolitană din lume, cea a capitalei Japoniei, Tokyo, are 37 de milioane de locuitori. Am putea crea o metropolă locuită doar de roboți și ar fi al doilea cel mai mare oraș de pe planetă.

Au trecut 100 de ani de când Karel Čapek a inventat termenul roboți, folosit de el în piesa R.U.R. Ca o coincidență, tot acum 100 de ani s-a născut și Isaac Asimov, autorul de SF care a preluat termenul și l-a făcut celebru. Seria sa cu roboți, cele trei legi ale roboticii și însuși termenul de robotică i-au inspirat pe inventatorii și inginerii care creează roboții de azi. Și, ca o dublă coincidență, Ray Bradbury, un alt gigant al SF-ului, s-a născut tot acum un secol. El ne-a dat o altă temă de gândire: roboții care sunt folosiți în scopuri malefice, cum era câinele său mecanic din Fahrenheit 451.

În următoarele zile, vom posta pe Mindcraft Stories o serie de materiale despre trecutul, prezentul și viitorul roboților și al roboticii. Este un dosar pe care-l vom continua, în viitor, cu noi și noi materiale, pentru că roboții vor fi tot mai prezenți în viața noastră și vor fi, tot mai des, subiect de articole și interviuri. 


TRECUTUL

Scurtă istorie a roboților (I)


Scurtă istorie a roboților (II)PREZENTUL

Cum sunt folosiți roboții în medicină?


Adoptă un robot care face curat în casăVIITORUL

Viitorul roboților: Androizi sau servitori utili?


Etică și AI. Între documente oficiale și roboți de războiINTERVIURI

O soluție pentru viitor: algoritmi care completează cunoștințele specialiștilor umani

Interviu cu Marius Băisan


Răzvan Ion, despre Jarvis, primul curator AI din istoria artei


Etică și AI. Putem avea încredere în roboți?

Interviu cu Constantin VicăASIMOV

Asimov și roboții săi: Întâlniri de gradul III (Partea I)

Bogdan-Alexandru Stănescu, Laura Ciobanu, Cătălin Teniță


Asimov și roboții săi: Întâlniri de gradul III (Partea a II-a)

Marian Coman, Mihai Iovănel, Marc Ulieriuilustrație de

Robert OBERT

Este un artist urban ce-și îmbracă analiza socială și căutările asupra inconștientului în vizualuri adesea întunecate, misterioase și înțesate de simboluri. Face comicsuri/benzi desenate, murale, ilustrații și o gamă variată de mixed media, uneori chiar sculptură. Autor de profeții urbane, mereu în căutare de noi provocări.

ROBOȚI|LONGREAD

Etică și AI. Între documente oficiale și roboți de război

De Ionuț Preda 22/06/2020
Discuțiile privind ce este și ce nu este etic în materie de inteligență artificială au ajuns în sfârșit la nivelul politicului, însă mai există timp pentru a dezbate norme înainte ca armata să deschidă Cutia Pandorei?
ROBOȚI|Q&A

Etică și AI. Putem avea încredere în roboți?

De Mihai Ghiduc 22/06/2020
Am vorbit cu Constantin Vică, un filosof care vorbește des despre etica în tehnologia informației, despre cum rezolvăm problemele morale ridicate de apariția roboților și inteligențelor artificiale
ROBOȚI|Q&A

O soluție pentru viitor: algoritmi care completează cunoștințele specialiștilor umani

De Valentina Nicolae 19/06/2020
Pandemia de COVID-19 a readus în discuție posibilitățile de folosire a inteligenței artificiale în domeniul medical. Marius Băisan, de la Softbinator Technologies, detaliază ce se face acum și ce se mai poate realiza pe viitor cu ajutorul acestei tehnologii.
ROBOȚI|Q&A

Răzvan Ion, despre Jarvis, primul curator AI din istoria artei

De Grig Vulpe 18/06/2020
În contextul pandemiei, cum se reinventează sectorul cultural? Care este rolul artei contemporane? Pot arta și tehnologia ajuta în direcția progresului social și în dezvoltarea democrației?