Robert OBERT

(Aproape) totul despre roboți5 min read

De Mindcraft Stories 16.06.2020, ultima actualizare: 22.09.2021

La 100 de ani de la inventarea numelui, roboții încep să ne devină ajutoarele mult promise

La finalul lui 2018, în lume erau aproape 2,5 milioane de roboți industriali, conform celui mai recent raport al Federației Internaționale de Robotică (IFR).„Executive Summary World Robotics 2019 Industrial Robots ifr.org (PDF) Acestora li se adaugă roboții pentru servicii, atât profesionale cât și domestice, care sunt mult mai numeroși. Federația vorbește de 271.100 de asemenea roboți pentru servicii profesionale și de 16,3 milioane de roboți casnici„Executive Summary World Robotics 2019 Service Robots”, ifr.org (PDF) (în marea lor majoritate, roboți care aspiră). 

La finalul lui 2020, în lume ar putea funcționa 35 de milioane de roboți. Spre comparație, cea mai mare zonă metropolitană din lume, cea a capitalei Japoniei, Tokyo, are 37 de milioane de locuitori. Am putea crea o metropolă locuită doar de roboți și ar fi al doilea cel mai mare oraș de pe planetă.

Au trecut 100 de ani de când Karel Čapek a inventat termenul roboți, folosit de el în piesa R.U.R. Ca o coincidență, tot acum 100 de ani s-a născut și Isaac Asimov, autorul de SF care a preluat termenul și l-a făcut celebru. Seria sa cu roboți, cele trei legi ale roboticii și însuși termenul de robotică i-au inspirat pe inventatorii și inginerii care creează roboții de azi. Și, ca o dublă coincidență, Ray Bradbury, un alt gigant al SF-ului, s-a născut tot acum un secol. El ne-a dat o altă temă de gândire: roboții care sunt folosiți în scopuri malefice, cum era câinele său mecanic din Fahrenheit 451.

În următoarele zile, vom posta pe Mindcraft Stories o serie de materiale despre trecutul, prezentul și viitorul roboților și al roboticii. Este un dosar pe care-l vom continua, în viitor, cu noi și noi materiale, pentru că roboții vor fi tot mai prezenți în viața noastră și vor fi, tot mai des, subiect de articole și interviuri. 


TRECUTUL

Scurtă istorie a roboțilorPREZENTUL

Cum sunt folosiți roboții în medicină?


Adoptă un robot care face curat în casăVIITORUL

Viitorul roboților: Androizi sau servitori utili?


Etică și AI. Între documente oficiale și roboți de războiINTERVIURI

O soluție pentru viitor: algoritmi care completează cunoștințele specialiștilor umani

Interviu cu Marius Băisan


Răzvan Ion, despre Jarvis, primul curator AI din istoria artei


Etică și AI. Putem avea încredere în roboți?

Interviu cu Constantin VicăASIMOV

Asimov și roboții săi: Întâlniri de gradul III (Partea I)

Bogdan-Alexandru Stănescu, Laura Ciobanu, Cătălin Teniță


Asimov și roboții săi: Întâlniri de gradul III (Partea a II-a)

Marian Coman, Mihai Iovănel, Marc Ulieriuilustrație de

Robert OBERT

Este un artist urban ce-și îmbracă analiza socială și căutările asupra inconștientului în vizualuri adesea întunecate, misterioase și înțesate de simboluri. Face comicsuri/benzi desenate, murale, ilustrații și o gamă variată de mixed media, uneori chiar sculptură. Autor de profeții urbane, mereu în căutare de noi provocări.

ROBOȚI|Q&A

Cum poate ajuta un câine robotic fermierii?

De
Robo-câinele start-up-ului bucureștean AgriCloud poate identifica semnele timpurii de boală ale culturilor agricole
ROBOȚI|Q&A

Delta Force, campionii mondiali la robotică din Arad: „Școala din România ar trebui să fie mai practică”

De
O echipă de liceeni din Arad a devenit prin echipă din afara Americii de Nord care câștigă prestigioasa competiție de robotică FIRST Tech Challenge
ROBOȚI

Quantum Robotics. Din laboratorul de robotică al unui liceu, pe primul loc în competiții

De
Echipa Liceului Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB), Quantum Robotics, a câștigat a V-a ediție a campionatului de robotică pentru licee BRD First Tech Challenge România. Am vorbit cu o parte dintre elevi despre cum au creat un robot competitiv. 
ROBOȚI|OVERVIEW

8 roboți care ar fi trebuit să uimească publicul de la Olimpiadă

De
Cel mai mare producător de roboți din lume nu putea rata ocazia de a se da în spectacol la olimpiada de pe teren propriu, chiar și în absența fanilor.