Thomas Vogel/Guliver/Getty Images

Scurtă istorie a roboților (II)5 min read

De Mihai Ghiduc 17.06.2020, ultima actualizare: 15.07.2020

Continuăm incursiunea noastră în istoria roboților cu alte două infografice care acoperă, practic, ultimul sfert de secol

Domeniul roboticii a cunoscut o accelerare spectaculoasă în această perioadă. Nici nu-i de mirare. În condițiile în care un telefon mobil are acum o putere de procesare mult superioară computerului care a trimis oameni pe Lună, toate aceste dezvoltări tehnologice din lumea procesoarelor și a circuitelor integrate trebuiau să-și găsească o aplicabilitate și în robotică.

CITEȘTE ȘI: Scurtă istorie a roboților (I)

Hello, Marte

Trimiterea unor roboți să exploreze cea mai apropiată planetă de Pâmânt, fascinantul Marte, devine soluția „ieftină”, în condițiile în care misiunile umane sunt complicate de distanță și de limitele corpului uman. 

Partea a treia a infograficului începe cu o asemenea misiune, efectuată cu doar patru ani înainte de a trece în noul mileniu. E și acesta un semn că ultimele două decenii au fost incredibil de încărcare de noutăți „robotice” și că ne apropiem de niște momente importante în istoria acestei tehnologii. 

Primul robot casnic, un aspirator inteligent, își face apariția la începutul mileniului, produs de o companie care lucrează în principal pentru armată (e această situație bizară tot mai des întâlnită în care cercetări militare își găsesc aplicații în lumea civilă), iar robotica se îndreaptă spre un alt domeniu: de la a ajuta oamenii, la a-i îmbunătăți. Într-o primă fază pe cei care au nevoie să redevină întregi – apar protezele robotice.

Mașini autonome și roboți-companioni

Ultimul deceniu scoate roboții din domeniul industrial și se străduiește să-i aducă printre oameni, așa cum îi imaginau scriitorii de science-fiction la mijlocul deceniului trecut. E drept, aceștia încă încearcă să-și găsească utilitatea și prețul corect, dar când o vor face, vor veni peste noi cu o viteză incredibilă. 

Dacă de la Roomba, până la postările de Facebook în care toată lumea se laudă cu noul aspirator inteligent care costă câteva sute de dolari (pentru că există China) au trecut 18 ani, adopția va fi mult mai rapidă în cazul altor tipuri de roboți casnici și comerciali. Între timp, ne obișnuim cu interacțiunea cu inteligențe artificiale software, purtăm unele în buzunar cu noi peste tot. Parcă și teama de un viitor sumbru, în care s-ar prinde că ne-ar putea înlocuit, s-a dus – e drept, Siri n-are picioare și pare, adesea, cam prostuță. Singularitatea e însă mai aproape decât momentul în care Čapek a inventat termenul de robot. 


Foto: NASA, Samsung, Stanford, Valve, Boston Dynamics, Honda, Wikimedia Commons, Flaticon.com, Intuitive Surgical, Inc.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

ROBOȚI

Quantum Robotics. Din laboratorul de robotică al unui liceu, pe primul loc în competiții

De
Echipa Liceului Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB), Quantum Robotics, a câștigat a V-a ediție a campionatului de robotică pentru licee BRD First Tech Challenge România. Am vorbit cu o parte dintre elevi despre cum au creat un robot competitiv. 
ROBOȚI|OVERVIEW

8 roboți care ar fi trebuit să uimească publicul de la Olimpiadă

De
Cel mai mare producător de roboți din lume nu putea rata ocazia de a se da în spectacol la olimpiada de pe teren propriu, chiar și în absența fanilor.
TEHNOLOGIE|INFOGRAFIC

Pandemia a dominat căutările românilor pe Google în 2020

De
Nu e de mirare că cele mai multe dintre căutările pe Google din acest an au legătură cu evenimentul care a dat viața planetei peste cap.
MEDIU|INFOGRAFIC

În ultimii 60 de ani, temperatura medie a României a crescut cu 2,4 grade

De
Datele istorice furnizate de Agenția Națională de Meteorologie arată că, în ultimii 60 de ani, temperatura medie a țării a crescut cu 2,4 grade Celsius.