NASA/JSC

Astronauții Boeing ar putea reveni pe Pământ săptămâna aceasta, cu o capsulă SpaceX6 min read

De Ionuț Preda 17.03.2025

Capsula care-i va aduce pe Pământ pe Barry Willmore și Sunita Williams, după o misiune prelungită cu aproape nouă luni, poate părăsi Stația Spațială Internațională începând de miercuri, după andocarea unei noi misiuni SpaceX.

Misiunea SpaceX Crew Dragon 10 a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională (SSI),//„SpaceX Dragon Docks to Station With Four Crew-10 Members”, nasa.gov // duminică dimineața, deschizând calea pentru întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți ajunși în iunie 2024, cu prima misiune Boeing Starliner.

Capsula a fost lansată vineri noaptea, cu o rachetă Falcon 9, de la centrul spațial Kennedy din Florida. Misiunea a andocat la stația spațială duminică dimineața, în jurul orei 2, ora României.

Sosirea lui Crew Dragon 10 lasă cale liberă revenirii pe Pământ a capsulei Crew Dragon 9, care a ajuns pe stație în noiembrie 2024. Aceasta este capsula cu care astronauții Barry Wilmore și Sunita Williams vor părăsi stația spațială, cel mai devreme, miercuri, la mai bine de nouă luni de când au ajuns pe SSI cu o capsulă Boeing Starliner.

Cei doi astronauți ar fi trebuit să stea doar două săptămâni la bordul stației, ca parte a primei misiuni spațiale cu echipaj Boeing. Însă Starliner a suferit mai multe scurgeri de heliu, înainte de lansare și în timpul drumului spre stație, iar NASA a decis să întoarcă capsula pe Pământ fără echipaj, în septembrie 2024.

Totuși, după cum am scris anterior, nu a fost vorba de o situație în care cei doi astronauți ar fi fost blocați cu adevărat în spațiu. Pe toată această perioadă, la bordul SSI au fost permanent andocate cel puțin două capsule certificate pentru zborul cu pasageri, de tip Crew Dragon sau Soyuz.

Decizia de a prelungi șederea celor doi a fost luată din considerente logistice, pentru a perturba cât mai puțin și celelalte misiuni planificate pentru SSI.

CITEȘTE ȘI:  Deși Boeing Starliner revine pe Pământ fără echipaj, astronauții n-au fost cu adevărat blocați în spațiu

Însă asta nu i-a oprit pe patronul SpaceX, Elon Musk, și pe actualul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, să susțină că cei doi astronauți ar fi rămas în spațiu din cauza unei „decizii politice” a administrației Biden. Musk chiar l-a numit pe astronautul danez Andreas Mogensen „complet retardat” și „idiot”,//„ Elon Musk in row with Danish astronaut over claim Biden abandoned ISS pair”, theguardian.com // după ce acesta din urmă i-a criticat pe rețeaua X afirmațiile despre astronauții Starliner.

Deocamdată, capsulele SpaceX rămân singurele vehicule americane în uz certificate complet pentru a duce astronauți către Stația Spațială Internațională. O altă potențială misiune Starliner se află pe calendarul lansărilor comerciale NASA din 2025,//„NASA is planning to give the beleaguered Boeing Starliner another shot at space — in late 2025”, nasa.gov // însă agenția a anunțat că aceasta va fi aprobată doar după ce Boeing va prezenta îmbunătățiri ale capsulei bazate pe „lecțiile învățate din zborul test cu echipaj”.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi.