Foto: Joel Kowsky/NASA

Boeing reușește să trimită în spațiu prima capsulă Starliner cu echipaj uman6 min read

De Paul Petrache 06.06.2024

După o serie de dezvăluiri legate de defecțiunile avioanelor Boeing, care au distrus reputația companiei, aceasta pare să aibă parte de o reușită, cu Starliner.

După mai multe amânări, pe 5 iunie 2024 a fost trimisă cu succes în spațiu prima capsulă reutilizabilă Boeing cu echipa uman. Misiunea, intitulată Crew Flight Test, // Mai multe detalii pe nasa.gov // a fost realizată în parteneriat cu NASA pentru a transporta echipaje pe Stația Spațială Internațională (ISS) și alte destinații de pe orbita joasă a Pământului.

Lansarea nu pare însă lipsită de probleme: într-o postare pe X,// Mai multe detalii despre evoluția misiunii poți urmări pe NASA TV Live // NASA a anunțat că a detectat scurgeri de heliu la nivelul capsulei, dar că misiunea nu este pusă în pericol: „Echipele au identificat trei scurgeri de heliu pe nava spaţială. Una dintre acestea a fost discutată anterior zborului, împreună cu un plan de gestionare. Celelalte două sunt noi, după ce nava spaţială a ajuns pe orbită. Două dintre supapele de heliu afectate au fost închise, iar nava spaţială rămâne stabilă”.

Echipajul de la bord este format din doi astronauți NASA, comandantul de zbor Butch Wilmore și pilotul Suni Williams, prima femeie care să facă parte dintr-o misiune de asemenea anvergură. Cei doi ar trebui să ajungă la bordul Stației Spațiale Internaționale în 24 de ore de la decolare. Potrivit unei postări pe X a Boeing Space,// Mai multe detalii pe x.com // aceștia tocmai și-au încheiat perioada de somn, iar nava e programată pentru andocare la ora 12:15 ET (19:15, ora României). Este a șasea călătorie inaugurală a unei nave spațiale cu echipaj din istoria SUA.

Pentru Boeing, această misiune e importantă din mai multe motive. Pe de-o parte, pentru a depăși dezvăluirile recente despre modurile în care compania a trecut pe planul doi siguranța aeronavelor în goana după profit. Apoi, nava rivalizează cu Crew Dragon a companiei SpaceX, extinzând opţiunile Statelor Unite de a transporta astronauţi către staţia spaţială, în cadrul programului Commercial Crew Program al NASA. Altfel, Elon Musk nu a fost răutăcios de această dată și a felicitat concurența.// Mai multe detalii pe x.com //

CITEȘTE ȘI: Cum și-a distrus Boeing reputația în căutarea profitului

În ultimii ani, mai multe eșecuri, probleme tehnice și întârzieri ale capsulei CST-100 Starliner au făcut ca aceasta să ajungă prima dată la Stația Spațială Internațională abia în mai 2022, dar doar cu marfă la bord. Lansarea acestei misiuni cu echipaj la bord trebuia să aibă loc pe 6 mai, dar a fost anulată cu două ore înainte de decolare. Reprogramată pe 1 iunie, a fost anulată din nou, din cauza unei erori a computerului de la sol. 

Conform oficialilor NASA, echipajul s-ar putea întoarce pe Pământ cel mai devreme pe 14 iunie. „Avem o dată stabilită pentru aterizare care se potrivește cu data de lansare, dar vreau doar să subliniez că nimeni nu ar trebui să fie prea entuziasmat de acea dată. Trebuie să avem multe condiții perfecte înainte de a aduce Starliner acasă și vom aștepta până când condițiile sunt perfecte și ne-am îndeplinit obiectivele de testare înainte de a face asta”, a declarat Ken Bowersox, administrator asociat pentru Direcția de Misiuni Operaționale Spațiale a NASA.

Dacă această misiune va fi un succes, este foarte probabil ca NASA să folosească Starliner pentru misiuni de rutină, prin care să trimită echipaje și marfă pe Stația Spațială Internațională.Text de

Paul Petrache

Paul nu a vrut să-și scrie singur descrierea, dar restul redacției garantează că e un jurnalist cu experiență. :)

SPAȚIU|FYI

ESA a lansat pentru prima dată noua rachetă Ariane 6, dar o parte a acesteia a rămas pe orbită

De
Europa are din nou o rachetă pentru propriile misiuni spațiale, însă primul zbor a avut probleme la final.
SPAȚIU|OVERVIEW

În căutarea sferelor Dyson

De
O echipă de astronomi este în căutarea sferelor Dyson, uriașe structuri ipotetice pe care o eventuală civilizație extraterestră le-ar putea construi în jurul stelei sale, pentru a-i capta și folosi energia.
MEDIU|FYI

Iunie doboară recordurile globale de temperatură pentru a 13-a lună consecutiv. Anul 2024 ar putea depăși recordurile anterioare

De
Iunie stabilește recorduri globale de temperatură pentru a 13-a lună la rând. Anul 2024 va depăși, cel mai probabil, recordurile din 2023, în ciuda faptului că fenomenul El Niño, care contribuie la menținerea temperaturilor ridicate, s-a încheiat.
ȘTIINȚĂ|FYI

Denisovanii, strămoșii oamenilor de azi, au prosperat pe platoul tibetan timp de 160.000 de ani

De
Mii de fragmente osoase găsite într-o peșteră de pe Platoul Tibetan din China oferă o perspectivă rară asupra vieții denisovanilor, verii dispăruți ai neanderthalienilor și ai oamenilor moderni. Aceste descoperiri arată că vânau diverse animale, de la oi la rinoceri lânoși, în această zonă montană.